Op een door de regen zwaar en zompig 1e speelveld (het hoofdveld was onbespeelbaar) traden beide ploegen aan voor de 1/8 finale om de Nike Cup. Al snel was duidelijk met welke intenties beide teams de wedstrijd in waren gegaan: aanvallen, strijd leveren, winnen.

Erontspon zich een zeer interessante partij voetbal, met dan weer PSV, endan weer FC Utrecht als initiatief nemende partij en daarbij gesteund door het verbaal nadrukkelijk aanwezige uitpubliek. Al snel was PSV dicht bij een doelpunt, maar de bal miste doel. Maar het waren de gasten, die de verdiende voorsprong namen. Een fraai aangesneden vrije trap viel richting 2e paal en Bryan Zwart was er als de kippen bij om binnen te koppen. Dat was tegen de verwachting van de gastheren in. Het antwoord van PSV liet niet lang op zich wachten. Na een vloeiende aanval konden de Eindhovenaren vrij inschieten, maar doelman Menno Heus wist de bal met beide benen te keren.

Hetwas dezelfde Heus die er bij Eindhovens gelijkmaker even later wat schlemielig uitzag. Een indraaiende corner plukte hij uit de lucht, maarmoest de bal lossen en dat gebeurde nét achter de doellijn. Het toegekende doelpunt kwam op naam van Kenneth Paal van PSV.

Het was al met al een levendige 1e helft met een iets sterker PSV, maar de Utrechters konden daar genoeg tegenover zetten. Het slotakkoord in het 1ebedrijf was wéér voor Bryan Zwart. En ook Sofyan Amrabat was er weer bij betrokken. Amrabat legde een vrije trap op vrijwel identieke wijze als daarvoor neer op het hoofd van Sten Vreekamp. Hij vond op zijn beurtde dekselse Zwart, die zich geen tweemaal bedacht en binnenkopte. Zo kon de formatie van trainer Robin Pronk toch nog met een voorsprong de rust in gaan.

Debeginfase van de tweede helft gaf hetzelfde beeld als dat van de eerste. Twee fel spelende teams, die elkaar geen meter ruimte gaven en elkaar vol overgave op het middenveld bestreden. Tot in de 56eminuut Utrechts aanvoerder Amrabat zomaar een terugspeelbal onbedoeld tot corner voor PSV verwerkte, juist in een fase dat zijn ploeg het betere van het spel had. Dit cadeautje pakten de Eindhovenaren graag uit: de grote en kopsterke Jordy de Wijs wist het net te vinden en zettezo de 2-2 op het denkbeeldige scorebord. PSV wilde meer en brachten dattot uitdrukking in de kansen die het creëerde. Maar ofwel doelman MennoHeus stond op zijn post met o.a. een fraaie redding in de 63e minuut, ofwel de doelpaal deed waar ‘ie voor stond: in de weg staan op een snoeihard schot van Moussa Sanoh.

Na90 minuten en de nodige 5 minuten extra tijd was de stand nog steeds 2-2. De beslissing moest dus komen via een strafschoppenreeks. En om kort te gaan: doelman Heus was de penaltykiller van vandaag. Hij hield PSV’s 1e penalty, die van de jarige aanvoerder Mohamad Mahmoed tegen waar alle anderen wél raak schoten. De voor FC Utrecht laatste én beslissende strafschop was van Joey Papamelodias. Hij bleef ongemeen koel en zo bekert FC Utrecht O19 door. Een uitstekende teamprestatie met o.a. een in totaal drie keer scorende Bryan Zwart en de eerder genoemde doelman Menno Heus als heuse penaltykiller.

Deloting voor de ¼ finale vindt zaterdag 8 februari plaats, na afloop vaneen nog aan te wijzen competitiewedstrijd in de Eredivisie. Volgende week volgt weer eens een thuiswedstrijd voor FC Utrecht O19. Op Sportcomplex Zoudenbalch komt dan FC Groningen O19 op bezoek. Er wordt om 14.30 uur afgetrapt.

PSV O19 - FC Utrecht O19 (1/8 finale Nike Cup) 2-2 (FC Utrecht w.n.s.)

19.          0-1         Bryan Zwart
28.          1-1         Kenneth Paal
38.          1-2         Bryan Zwart
56.          2-2         Jordi de WijsFoto: Cees Admiraal