Het zeer goed spelende FC Utrecht heeft NAC Breda met 4-2 verslagen. In de eerste helft scoorde Yassin Ayoub voor FC Utrecht en Danny Verbeek voor NAC. In de tweede helft maakten Jens Toornstra (2x) en Jacob Mulenga de Utrechtse doelpunten. Anouar Hadouir scoorde de tweede treffer voor NAC Breda.

Bij FC Utrecht stonden Mark van der Maarel en Gyliano van Velzen in de basis, omdat Gevéro Markiet en Tommy Oar geblesseerd waren. Voor Van Velzen was het, na zijn debuut tegen Ajax twee weken geleden, de eerste keer dat hij tot de basiself van trainer Jan Wouters behoorde. Dave Bulthuis en Yoshiaki Takagi hadden hun schorsing uitgezeten en waren weer van de partij. Bulthuis in de beginopstelling en Takagi op de bank.

FC Utrecht – NAC Breda stond in het teken van de UEFA-campagne tegen racisme “FARE Action Weeks”. Voorafgaand aan de wedstrijd werd op verschillende manieren duidelijk gemaakt dat FC Utrecht racisme en discriminatie ten stelligste afkeurt.

Druk
Hoewel FC Utrecht vanaf de eerste minuut met goed voetbal onder druk zette, kregen de Brabanders de eerste doelkans. Een vrije trap kwam terecht bij de vlak voor het Utrechtse doel staande Mats Seuntjens, maar de bal sprong van zijn voet. Even later pakte NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar een vrije trap van Yassin Ayoub. Kort daarna kreeg Jens Toornstra een grote kans nadat Ten Rouwenaar een schot van Steve De Ridder met moeite keerde. Bovendien schoot Toornstra uit een corner op de paal.

Voorsprong
Na ruim een kwartier spelen kreeg FC Utrecht loon naar werken. Een hard schot van Ayoub kwam op de vuisten van Ten Rouwelaar, waarna de terugspringende bal via veel schijven uiteindelijk weer bij uitblinkende Ayoub terecht kwam. Ayoub bedacht zich geen moment en zette de 1-0 op het scorebord. Het was zijn eerste eredivisiedoelpunt voor FC Utrecht.

Kort daarna kwam Steve De Ridder alleen voor Ten Rouwelaar na een steekbal van Toornstra. De Bredase doelman redde met veel moeite. Na bijna een half uur kreeg Toornstra op aangeven van De Ridder een grote kans, maar weer stond Ten Rouwelaar in de weg. FC Utrecht ging door: een afstandsschot van Toornstra, een prachtig hakje van Toornstra - uit een voorzet van Cedric van der Gun - belandde op de paal, en een vlammend schot van Mårtensson op de lat. Dit alles binnen drie minuten.

Gelijk
In de 36e minuut maakte NAC Breda onverwacht gelijk. Een schot van Sepp de Roover werd met moeite gekeerd door FC Utrecht-doelman Robbin Ruiter, waarna de bal uiteindelijk bij Danny Verbeek terechtkwam die de gelijkmaker scoorde. Ruiter en Timothy Derijck acteerden hierbij niet al te sterk.
Aan het eind van de eerste helft liet Toornstra weer een goed schot op het Bredase doel los en werd Van der Gun in het strafschopgebied onderuit gelopen. Scheidrechter Bas Nijhuis vond het geen strafschop waard. Op slag van rust schoot Toornstra uit de draai op de paal na mistasten van Ten Rouwelaar bij een hoge bal. De ruststand was 1-1.

Tweede helft
In het begin van de tweede helft was NAC Breda iets sterker dan FC Utrecht en kreeg kansen via Jeffrey Sarpong, Kees Kwakman en Mats Seuntjens. Het schot van Sarpong ging naast en de schoten van Kwakman en Seuntjens werden uitstekend gekeerd door Ruiter. Vanaf de 60e minuut nam FC Utrecht duidelijker het heft in handen.

2-1, 3-1 en 4-1
FC Utrecht kwam op stoom en overklaste NAC Breda. In de 63e minuut scoorde Jens Toornstra. Nadat Ten Rouwelaar een Utrechtse aanval had afgeslagen, kwam de bal bij Van der Gun die goed om zich heen keek en Toornstra de kans gaf de bal achter Ten Rouwelaar tegen de touwen te jagen: 2-1. De ene mooie aanval volgde op de andere. Het werd 3-1 door de inmiddels in het veld gekomen Jacob Mulenga, die vrijwel op de doellijn staande, scoorde uit een mêlee van spelers. Dit na twee maal goed werk van Yassin Ayoub. Kort daarvoor had Yoshiaki Takagi al bijna de 3-1 gemaakt. Twee minuten later zetten Van der Maarel en Toornstra een dubbel een-tweetje op dat Toornstra prachtig afrondde: 4-1.

Debuut Van Hofwegen
Aan het eind van het duel kreeg Yassin Ayoub een publiekswissel. Hij kreeg een staande ovatie. Ayoub werd vervangen door de debuterende Thijs van Hofwegen. In de paar minuten die nog restten liet Van Hofwegen een paar mooie dingen zien, waaronder een slalom door de Bredase verdediging die helaas strandde.

Het werd uiteindelijk 4-2 door een door Anouar Hadouir schitterend genomen vrije trap, die als een streep achter Ruiter verdween. FC Utrecht heeft met zeer goed spel overtuigend en volkomen verdiend van NAC Breda gewonnen. De Utrechters zijn nu thuis al elf wedstrijden achter elkaar ongeslagen. FC Utrecht stijgt bovendien op de ranglijst naar de dertiende plaats.