Als we de 67-jarige Gert Lukassen op een vrijdag in zijn bedrijf op Laagraven, bij Nieuwegein, treffen, is hij één en al activiteit. De algemeen directeur van G.H. Lukassen & Zoon BV, groothandel in groenten, fruit en exoten, loopt rond, corrigeert waar dat nodig is en geen detail ontgaat ‘m. Alles moet namelijk perfect zijn. Intussen gaat zijn mobiele telefoon onophoudelijk en staat hij in een eigen variant op de Engelse taal internationale zakenrelaties te woord.

Twee dagen later, bij de thuiswedstrijd van FC Utrecht tegen Heracles Almelo (toen ook het overlijden van David di Tommaso werd herdacht), is het een heel ander verhaal. Dan zit Gert Lukassen in zijn skybox op de vijfde verdieping van Stadion Galgenwaard alleen maar te genieten. Ook dan is hij het onbetwiste middelpunt, maar Lukassen oogt ontspannen, heeft plezier in de aanwezigheid van zijn gasten en laat zich het eten en drinken goed smaken. Na de spannende wedstrijd staan boerenkool en hutspot op het menu en de muziek in de box is populair Nederlandstalig. Er bevindt zich een bont gezelschap in de box: familie, vrienden en zakenrelaties en samen zorgen zij voor de sfeer waarvan Lukassen zo houdt; helemaal passend bij de no nonsense man die Lukassen is.

PAARD EN WAGEN
Gert Lukassen zit al zestig jaar in groenten en fruit. Zestig jaar? “Ja”, legt hij uit, “op mijn zevende al ging ik met mijn vader en moeder mee venten bij ons in Vianen.” Maar de geschiedenis van het bedrijf gaat nog veel verder terug. “Mijn opa, die 92 is geworden, had al rond 1900 een groentewinkel in Vianen”, vertelt Lukassen. “Dus mijn familie zit al vanaf begin vorige eeuw in de groenten en fruit.” De kleine Gert erfde de liefde voor het vak en ging graag met zijn ouders en paard en wagen de Vianense wijken in om de handel te slijten. Hij voelde zich helemaal thuis in die wereld. “In school had ik weinig trek en op mijn twaalfde wilde ik helemaal niet meer”, weet hij nog goed. “De politie is me weleens komen halen, maar op een gegeven moment hebben ze het opgegeven en hoefde ik niet meer.”

Toen Lukassen zeventien jaar was, verhuisde het bedrijf naar Utrecht. “Oudere Utrechters weten nog wel dat daar achter de Croeselaan, zo ongeveer waar nu de Jaarbeurs staat, vroeger een veilinghal stond, met daarnaast de veilinghaven”, aldus Lukassen. “Daar werd groente en fruit verhandeld en afgevoerd en wij hadden er een loods. Collega’s als Den Daas en Van der Wurff zaten daar toen ook en ook die zijn later doorgegroeid tot grote bedrijven.”

INTERNATIONAAL
Nu, tientallen jaren later, is G.H. Lukassen BV een grote, internationaal opererende onderneming met een enorm bedrijfscomplex op Laagraven en een jaarlijkse omzet van meer dan 100 miljoen euro. Het assortiment dat het bedrijf voert, is in de loop der jaren erg uitgebreid. Dagelijks is er verse aanvoer van aardappelen, groenten, diverse slasoorten, kiemgroenten, fruit (hard en zacht), bananen (waarvoor het bedrijf een eigen rijperij heeft met een capaciteit van 10.000 kartons per week), exoten (zoals papaya, mini-ananas, pitahaya en rambutan), paddestoelen, peulvruchten en kruiden.

Lukassen importeert van letterlijk de hele wereld. “We doen zaken met telers in Nieuw-Zeeland, Marokko, Turkije, Australië, Spanje, Frankrijk, Griekenland, Zuid-Afrika, Egypte en Italië en dan vergeet ik er vast nog wel een paar”, somt Lukassen op. Vandaar dan ook dat zijn mobieltje tijdens het interview een aantal keren overgaat en hij in rechtstreeks contact met een verre relatie even een probleem moet oplossen. “Pablo, my friend”, roept Lukassen in zijn telefoon, “problem, pines in Holland disaster!”

DE LAT HOOG
Lukassen levert door heel Nederland en ook in België en Duitsland. Zijn klanten zijn supermarkten, horecagrootverbruikers, markthandelaren en de verwerkende industrie. Van ’s morgens heel vroeg tot in de nacht rijden de veertien geconditioneerde trucks van het bedrijf weg van Laagraven, richting afnemers. Dat vergt een uitgekiende logistiek en voortdurende scherpte, zeker als je de lat zo hoog legt als Lukassen dat doet. Natuurlijk staat Gert Lukassen er niet alleen voor. Bij zijn bedrijf werken nu een dikke zestig mensen en ook zijn zoons Jerry en Michel zitten in de leiding van het bedrijf. Jerry bemoeit zich vooral met de inkoop en Michel richt zich met name op de verkoop.

En Gert heeft de algemene leiding. “Die jongens hebben hetzelfde als ik met mijn vader had”, vertelt hij. “Omdat ik me overal mee bemoei, hebben ze vaak liever dat ik maar naar huis ga. Maar als ze eerlijk zijn, weten ze ook wel dat ik meestal gelijk heb. Van de week kwam er een doos ijssla terug, die was niet goed”, geeft hij als voorbeeld. “Dat mag niet gebeuren en daar kan ik me erg over opwinden. Vandaar dat ik geregeld door het bedrijf loop om te kijken of alles echt goed gaat. Het draait uiteindelijk om de kleine dingen. Die bepalen je kwaliteit. En ik wil geen enkele klacht hebben.”

GEVOLG VAN TOEVAL
Dat Lukassen een skybox in Stadion Galgenwaard heeft (nu voor het derde seizoen), is een gevolg van toeval. “Ik ben al mijn hele leven een groot voetballiefhebber, maar in de loop van de jaren kwam ik niet vaak bij FC Utrecht.” Daarvoor waren praktische redenen. “Wij werken ook op zaterdag en ik ga op die dag ook wel naar het voetbal van mijn kleinkinderen kijken. Bovendien heb ik nog lang zelf bij Brederodes gevoetbald”, legt Lukassen uit. “Dan ben je het op zondag wel een keer zat en wil je rustig thuis zitten.” Maar toen hij een keer in de skybox van een bevriend ondernemer werd uitgenodigd en kort daarna aanwezig was bij  een charitygala van de Mihai Nesu Foundation, was hij om. “Er was een box vrijgekomen op een heel mooie plek, op de bovenste verdieping en ter hoogte van de middenlijn”, aldus Lukassen. “René Vermeend, accountmanager bij FC Utrecht die ik op dat gala had leren kennen, benaderde me of ik interesse in die box had. Mij sprak de sfeer bij FC Utrecht wel aan en bovendien is René zo’n aardige, actieve en enthousiaste kerel, dat we er snel uit waren. Tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van.” De inwoner van Vianen is tevreden over de manier waarop de zaken bij FC zijn geregeld, ook rondom de skyboxen. “Alles is altijd keurig netjes voor elkaar. Alleen vind ik dat je als skyboxhouder wel erg vaak wordt gecontroleerd voordat je een keer boven bent. Al die mensen die naar je kaart vragen; ik vind het er wat veel. Maar goed, het zal wel ergens goed voor zijn.”

‘ZAKEN DOEN, NIET IN DE BOX’
Zoals gezegd, Gert Lukassen komt voor de sfeer en de gezelligheid naar vrijwel elke thuiswedstrijd van FC Utrecht. “Ik vind het hartstikke leuk om met andere kerels een beetje slap over het voetbal te ouwehoeren, een biertje te drinken en plezier te hebben”, benadrukt hij. “Ik laat af en toe ook een zanger komen. Zaken doen, dat doen we niet in de box. Moet ik op zondagmiddag een beetje over groente gaan lullen? Nee toch! We praten wat, maar vooral ontspannen. Mensen leren elkaar kennen en natuurlijk komt er heus af en toe wel iets tot stand. Maar dat is bij ons in de skybox zeker niet het hoofddoel. Het mooiste is juist, als dingen vanzelf en bij toeval ontstaan in plaats van dat mensen met visitekaartjes lopen te strooien en echt op handel uit zijn. Dat werkt averechts.”

‘PRODUIT DU MAROC’
Als we na het gesprek Lukassens bedrijf verlaten, geeft Gert ons een klein kistje mandarijnen mee. Een sympathiek gebaar, dat bovendien (ongetwijfeld onbedoeld) het internationale karakter van zijn onderneming benadrukt. ‘La Berkanaise, origine de Berkane, produit du Maroc’ staat aan de zijkanten van het kistje vermeld. De volgende dag eet iedereen op kantoor een paar mandarijntjes van G.H. Lukassen BV, helemaal afkomstig uit Marokko.

Tekst: Harry van Dam