Als je vijf minuten vóór het einde van de officiële speeltijd met 4-2 voorkomt, dan mag je dat natuurlijk niet meer weggeven. Echter dat overkwam FC Utrecht O17 deze zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Ajax B1 wel. Na 9 minuten blessuretijd stond er een 4-5 uitslag op het scorebord. In de slotfase waren de Utrechters, die met 10 man stonden, nadat aanvoerder Nadir Achahbar een rode kaart had gekregen omdat hij niet goed reageerde op een provocerende klap van een Ajacied, de kluts volledig kwijt en zorgde elke Amsterdamse voorzet voor paniek in de Utrechtse defensie. Dat de wedstrijd zo zou eindigen, zag er zeker in de eerste helft niet naar uit. FC Utrecht had vanaf het startsignaal van de warrige arbitrage grip op de wedstrijd, zette Ajax vaak goed vast op eigen helft, schiep zich een aantal mogelijkheden en gaf niets weg. Na 28 minuten zorgde Stijn Meijer in de rebound, na een vloeiende aanval over links, dan ook voor de verdiende Utrechtse voorsprong. Dat zou ook, leek het, de ruststand worden. Leek, want in de laatste minuut legde de scheidsrechter de bal op de stip na wat duw en trekwerk in de Utrechtse 16. In Engeland en Italië zouden ze erom lachen, maar in Nederland vragen we ons af waarom we verdedigend vaak tekort schieten. Ajax pakte het presentje uit via Noa Lang die keeper Menno Vink kansloos liet.

Na de rust wisselde Ajax van systeem en ging met 4 spitsen spelen. FC Utrecht trainer Ruud Heus greep in en verving spits Stijn Meijer voor middenvelder Jasper Beekhuis. FC Utrecht werd daardoor gedwongen wat meer op de counter te gaan spelen. Dat pakte goed uit. Want al snel profiteerde Nick Venema twee keer van de geboden ruimte en zorgde voor een 3-1 voorsprong. Maar al snel was er weer de Amsterdamse aansluiter: verdediger Reluño Pinas lag geblesseerd op de grond binnen het strafschopgebied en terwijl de Utrechters aan het protesteren waren dat de arbiter niet affloot, ging Ajax gewoon door en zorgde Juan Familio-Castillo voor de 3-2. Direct daarna kwam FC Utrecht dus met 10 man te staan en voerde Ajax de druk op en liep FC Utrecht teveel naar achteren. Toch leek Nick Venema de wedstrijd na een counter te beslissen in het voordeel van FC Utrecht: hij schoot na een mooie aanval, waarbij Ajax aan de noodrem trok, de bal uit de toegekende strafschop achter Ajax keeper Nick Plomper. “Ja en toen”, aldus trainer Ruud Heus, “ging het mis. We kregen veel te snel de aansluitende 4-3 achter de oren, omdat we op links gemakkelijk werden uitgespeeld en het achterin niet goed stond. En daarna was de organisatie niet goed meer, de coaching was er totaal niet meer en we liepen veel te ver naar achteren, met name bij de winnende Ajax treffer waarbij we duidelijk hadden afgesproken bij een vrije trap van de tegenstander buiten de vijf meter te gaan staan. Heel jammer, want dit waren natuurlijk mooie bonuspunten voor ons geweest in de strijd om bij de bovenste acht te komen. Toch moet ik de ploeg wel een compliment maken hoe we het eerste uur gespeeld hebben, want dat was gewoon goed; maar een wedstrijd duurt natuurlijk 80 minuten en in die laatste 20 minuten hebben we het echt laten liggen, doodzonde!”.

“28  1-0  Stijn Meijer

“40  1-1  Noa Lang (strafschop)

“51  2-1  Nick Venema

“54  3-1  Nick Venema

“56  3-2  Juan Familio-Castillo

“75  4-2  Nick Venema (strafschop)

“76  4-3  Justin Kluivert

“80  4-4  Justin Kluivert

“80+6 4-5 Noa Lang

Opstelling FC Utrecht: Menno Vink, Sylian Mokono, Reluño Pinas, Nadir Achahbar, Gabriel Culhaci, Ali Turksoy (“62 Timo Meerding), Khalid Khajouli, Mounir Mounji (“76 Anass Laarej), Rashaen de Windt, Nick Venema, Stijn Meijer (“52 Jasper Beekhuis).