"Onherkenbaar." Dat was het eerste wat trainer/coach Robert Wijnands van FC Utrecht O19 na afloop van de met 4-1 verloren wedstrijd tegen AZ O19 liet optekenen. "Onbegrijpelijk dat het verval tussen de eerste en de tweede helft zó groot was. In de eerste helft, zo ongeveer het eerste half uur, waren wij AZ goed de baas, zetten wij goed druk en stonden we verdiend met 0-1 voor. Dan valt, vlak voor rust, op een onwaarschijnlijke manier de gelijkmaker en zijn we in de tweede helft helemaal van slag, onherkenbaar. AZ zette ons in het tweede bedrijf eerder onder druk, maar we konden ons er niet onderuit voetballen. Nee, in de tweede helft zakten wij door de ondergrens. Ik zag weinig bereidheid om extra inspanning te leveren om het tij te keren. Ondermaats!"

Hiermee gaf de teleurgestelde oefenmeester een analyse van de wedstrijd, die aan duidelijkheid niets te wensen over liet. Afgezien van de goede beginfase liet het team doelman Thijmen Nijhuis (hij was aan geen enkel doelpunt schuldig) behoorlijk in de steek. Kort na de 0-1 van Anthony Berenstein, op aangeven van Mitchell van Rooijen, hield Nijhuis zijn ploeg nog met een magistrale redding op voorsprong. Berenstein had enkele minuten later zelfs de 0-2 op zijn schoen, maar doelman Joey Roggeveen liet dat niet toe.

In het vervolg van de eerste helft kregen de Utrechters nog wat kansen. Daar zette AZ wat mogelijkheden tegenover, maar de thuisploeg was niet echt gevaarlijk. Tot de 44e minuut, dus. Een lange en door de lucht gedragen bal van Teun Bijleveld viel pardoes achter de kansloze doelman Nijhuis in de kruising van de lange hoek. Zo ging AZ op een geheel andere manier de kleedkamer in dan de ploeg van Robert Wijnands.

Over de tweede helft van Utrechtse kant is hiervoor al het nodige geschreven. Het was AZ dat het spel bepaalde. Utrecht kon er bar weinig tegenover stellen. Het blijft desondanks 1-1, tot in de 64e minuut als weer Teun Bijleveld Thijmen Nijhuis weet te verschalken en zijn ploeg op voorsprong zet. En daarmee is AZ los, want meteen na de 2-1 krijgen zij weer een levensgrote kans, maar die gaat verloren. Het is echter uitstel.

Typerend was de 3e Alkmaarse goal, die viel na een uitbraak na een Utrechtse (!) corner. De afgeslagen bal werd door het snel counterende AZ effectief en binnen no time aan de andere kant binnen geschoten. FC Utrecht kon er weinig tot niets tegenover stellen. De 4-1 in de 79e minuut was voor de statistieken. Als het vizier van de Alkmaarse voorwaartsen op scherp was gebleven had de uitslag nog hoger kunnen zijn. Het bleef echter bij de 4-1.

Volgende week wacht voor FC Utrecht O19 de uitwedstrijd tegen FC Groningen O19, dat vandaag PSV O19 met 2-1 de baas was. Voor een goed resultaat zal er in het noorden toch echt uit een ander vaatje getapt moeten worden.

AZ O19 - FC Utrecht O19 4-1
14. 0-1 Anthony Berenstein
44. 1-1 Teun Bijleveld
64. 2-1 Teun Bijleveld
67. 3-1 Robin Schouten
79. 4-1 Guus Til