FC Utrecht is gistermiddag geconfronteerd met de mededeling van de KNVB dat de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur, die gepland stond op zondag 23 maart, is verplaatst naar woensdag 2 april. Niet met een redelijk aanvangstijdstip van 19.45 of 20.45 uur, maar om 15.45 uur. Onaanvaardbaar, is de directie van FC Utrecht van mening.

Tot bovenstaande is besloten – zonder medeweten van FC Utrecht – omdat de druk op het Nederlandse politiekorps vanwege het bezoek van 58 wereldleiders die op maandag 24 en dinsdag 25 maart bij elkaar komen in Den Haag tijdens de Nuclear Security Summit 2014 om te spreken over nucleair terrorisme, te hoog is om ook een speelweekend in de Eredivisie af te werken.

Voldongen feit, geen overleg
“Het kan niet dat wij voor het voldongen feit worden gesteld dat wij verwacht worden om op 2 april om 15.45 uur af te trappen”, zegt Algemeen Directeur Wilco van Schaik. “Van overleg met de clubbesturen over deze dag en tijd is geen enkele sprake geweest. Aan alles en iedereen wordt voorbijgegaan. Dit is onacceptabel. Wij gaan ageren en komen op voor de belangen van onze supporters. Mensen met veel ervaring en kennis over organisatie, veiligheid en voetbal hebben bij elkaar gezeten. Al die mensen bij elkaar. Al die kennis. Al die ervaring. En dan met dit komen? Ik denk dat ze een slinger aan het rad van avontuur hebben gegeven en dat het rad stopte bij 15.45 uur. En, dan hebben we nog geluk gehad, zo lijkt het, want als het rad om 9.30 uur was gestopt, dan hadden we waarschijnlijk op dat tijdstip moeten spelen.”

Let wel, FC Utrecht heeft begrip voor het feit dat de uitdaging van de politie en de burgemeester groot is om op de oorspronkelijk vastgestelde zondag te spelen. “Daar waren wij netjes van op de hoogte gebracht, want dat is zowel door de politie als de burgemeester aan ons verteld”, zegt Van Schaik. “Maar, zoals gezegd, bij de oplossing zijn wij als club totaal niet betrokken. Hoe haal je het in je hoofd? Dat we dit via een e-mailtje moet vernemen? Totaal ongepast!”

Voorbij aan belangen
De KNVB en gemeente gaan te makkelijk om met de belangen van alle betrokkenen. “Dit is de meest ongunstige uitkomst die je je kunt voorstellen. De KNVB geeft aan er alles aan gedaan te hebben, maar dat de overheid - in deze de burgemeester - beslist. Nou, wij hebben een nieuwe burgemeester die heel erg begaan is met onze burgers, merk ik. Onze fans zijn ook zijn burgers. Dus, ik kan mij niet voorstellen dat hij dit goed kan keuren. Ik reken erop dat onze burgemeester met ons in contact zal treden om ook voor zijn burgers een beter tijdstip te bepalen. Ik heb daar echt vertrouwen in zoals ik onze burgemeester tot nu toe heb leren kennen”, aldus Van Schaik.

Een competitieduel om 15.45 uur raakt de club, haar business-relaties en vooral haar supporters, in negatieve zin. Supporters werken of gaan naar school en kunnen met geen mogelijkheid naar de wedstrijd van hun club. Terwijl zij in veel gevallen een seizoenkaart hebben aangeschaft en dus al betaald hebben om bij het duel aanwezig te zijn. “Zij worden simpelweg bestolen, dat kan toch niet?”, vraagt Van Schaik zich hardop af. Daarbij komt dat de losse kaartverkoop voor dit duel volledig stil zal komen te liggen. Met alle financiële consequenties van dien. “De vele vrijwilligers die op een wedstrijddag voor ons actief zijn, hebben ook gewoon werk en velen daarvan kunnen geen vrij krijgen. Ook dat gaat clubs veel geld aan externe inhuur kosten. Werkelijk, ook hier is niet over nagedacht. Hadden ze ons aan tafel gezet, dan hadden we hier over kunnen praten.”

Beperkt veiligheidsrisico
“FC Utrecht – SC Cambuur is daarbij een wedstrijd met beperkt veiligheidsrisico”, zegt Van Schaik. “Het duel is ingeschaald als B-wedstrijd, wat wil zeggen dat de risico’s minimaal zijn. In overleg met de clubs moet toch een betere oplossing op tafel komen, dan de keuze die nu door de KNVB, politie en ministerie wordt gemaakt? Wij proberen als clubs het wedstrijdbezoek te bevorderen en laagdrempelig te maken. Dat doe je niet door overdag te gaan voetballen.”

Van Schaik verwacht op korte termijn met de burgemeester en de KNVB om de tafel te zitten “Bij dit soort onverwachte problemen moet je niet alles over één kam scheren. Dat is nu gedaan heb ik het gevoel. Per geval moet je op zoek naar een alternatief. We hebben het eerder gezien bij het bekerduel met SC Cambuur. Samen met de burgemeester van Leeuwarden, de KNVB, SC Cambuur en FC Utrecht als clubs en de supportersverenigingen hebben we daar naar een oplossing gezocht. En die hebben we gevonden, na uitvoerig overleg! Dat hadden de partners nu weer kunnen doen met de betrokken clubs. Dat had de les moeten zijn van alle betrokken partijen. Dat is het voorbeeld van hoe twee clubs een probleem met hun partners (de driehoek, KNVB en supportersverenigingen) bespreken en tot een oplossing komen, naar tevredenheid van iedereen. Dat overleg, dat samen optrekken, dat heb ik nu gemist”, besluit Van Schaik.

Invloed Europese toernooien
De KNVB meldt dat indien op woensdag 2 april geen thuiswedstrijd geprogrammeerd staat voor een Russische deelnemer aan de UEFA Champions League (Zenit St Petersburg) of de UEFA Europa League (FC Anji en FC Rubin Kazan), de wedstrijd FC Utrecht – SC Cambuur om 18.30 uur aanvangen. Dit wordt bekend na de loting voor deze wedstrijden op 21 maart.