FC Utrecht heeft met 2-1 gewonnen van VVV-Venlo. Al na ruim een kwartier spelen stond het al 2-0 door doelpunten van Edouard Duplan en Leon de Kogel. VVV-Venlo scoorde nog in de eerste helft tegen door Bryan Linssen.

FC Utrecht wist vooraf dat de wedstrijd tegen het op de voorlaatste plaats in de Eredivisie staande VVV-Venlo een lastige klus zou worden. Van de 13 voorgaande duels in de Galgenwaard won FC Utrecht er maar zes. Daar staat tegenover dat FC Utrecht eerder dit seizoen VVV-Venlo thuis met 1-3 versloeg. Trainer Jan Wouters kon niet beschikken over de geblesseerde spelers Mike van der Hoorn, Adam Sarota, Yoshiaki Takagi en Bob Schepers. Michael Zullo en Tommy Oar, die vorig weekend met het Australische elftal in Australië hadden gespeeld, begonnen op de bank vanwege de lange reis van en naar Australië en het grote tijdverschil dat zij twee keer binnen één week moesten overbruggen. Jacob Mulenga werd ook gespaard en begon als wisselspeler. Van der Hoorn en Mulenga werden vervangen door Kai Heerings en Leon de Kogel.

Twee oud FC Utrecht spelers maakten deel uit van de Venlose selectie. Barry Maguire stond in de basis en de jarige Ismo Vorstermans zat op de bank. Bij VVV-Venlo speelde de geschorste mannetjesputter Marcel Seip niet mee.

VVV begon sterk aan de wedstrijd en kreeg in de eerste drie minuten twee corners. Bij de tweede corner had VVV-Venlo bijna gescoord, omdat FC Utrecht doelman Robbin Ruiter een ogenschijnlijk makkelijk te pakken bal losliet. Daarna trok FC Utrecht ten aanval.

1-0
Uit een hoekschop van Jens Toornstra kopte Jan Wuytens in de vijfde minuut de bal keihard op de kruising van het Limburgse doel. Edouard Duplan was er als de kippen bij om de in het veld terugspringende bal achter VVV-doelman Niki Mäenpää te koppen: 1-0.

FC Utrecht bleef geconcentreerd spelen en zette VVV-Venlo met goed combinatievoetbal onder druk. Dit leidde tot schoten van Duplan en Leon de Kogel op het Limburgse doel en een kopbal van Dave Bulthuis uit een corner.

2-0
Na ruim een kwartier spelen onderschepte De Kogel een bal die VVV-verdediger Nils Röseler breed dacht te kunnen spelen op een medeverdediger. De Kogel bedacht zich geen seconde en zette met een hard en geplaatst schot de 2-0 op het scorebord. Het in grote getalen opgekomen publiek maakte zich op voor meer Utrechtse doelpunten, maar het was VVV-Venlo dat via Yanic Wildschut, Robbert Cullen en Oguzhan Türk kansen kreeg. De doelpoging van Cullen was de mooiste. Hij schoot met een fraaie curve de bal vanaf de rand van het strafschopgebied op de kruising van het Utrechtse doel. Daarna kreeg Nana Asare nog een goede kans, maar VVV-doelman Mäenpää was net eerder bij de bal.

VVV terug in de wedstrijd
In de 37e minuut schoot Cullen de bal hard op het Utrechtse doel, Ruiter werkte de bal met zijn voeten weg, waarna Bryan Linssen in een mêlee van spelers de bal in het Utrechtse doel schoot. Daarna gebeurde er enige tijd niet veel. FC Utrecht liet de bal rondgaan en VVV-Venlo trok zich terug op de eigen helft en loerde op uitvallen.

Tweede helft
FC Utrecht begon goed aan het tweede bedrijf en ging vanaf de aftrap in de aanval. Een schot van De Kogel ging, maar net naast het Venlose doel. Het Utrechtse overwicht was van korte duur en VVV-Venlo ging op jacht naar de gelijkmaker. Na ruim een uur spelen kreeg FC Utrecht een opleving. Eerst schoot Toornstra een vrije trap rechtstreeks richting de kruising van de verre hoek, maar VVV-doelman Mäenpää plukte de bal uit de lucht.

Daarna kreeg FC Utrecht een vrije trap op de rand van het Limburgse strafschopgebied nadat Tommy Oar onderuit was gehaald. Jan Wuytens nam de vrije trap en schoot in de muur van VVV-verdedigers. De terugkomende bal werd daarna door Toornstra hard in de verre hoek geschoten, maar Mäenpää voorkwam een doelpunt met veel kunst- en vliegwerk.

De rollen waren omgekeerd: VVV-Venlo viel aan en FC Utrecht beperkte zich tot uitvallen. Bij een van die uitvallen brak Cedric van de Gun door. In het Venlose strafschop gebied aangekomen, gaf hij onbaatzuchtig de bal aan de voor De Kogel in het veld gekomen Jacob Mulenga. Mulenga raakte de bal niet goed en schoot naast. VVV kreeg kansen op de gelijkmaker, maar FC Utrecht hield de 2-1 vast.

Het was een nuttige overwinning zonder veel glans. Omdat FC Twente gelijkspeelde staat FC Utrecht nu na 28 wedstrijden met 48 punten op de gedeelde vijfde plaats.

Geel:
51’ Aleksander Radosavljevic

Opstelling FC Utrecht: Robbin Ruiter; Mark van der Maarel, Kai Heerings, Jan Wuytens, Dave Bulthuis; Edouard Duplan, Anouar Kali, Nana Asare (55’ Tommy Oar), Jens Toornstra (83’Johan Mårtensson); Leon de Kogel (72’ Jacob Mulenga), Cedric van der Gun.

Opstelling VVV-Venlo: Niki Mäenpää; Guus Joppen, Nils Röseler, Jeffrey Leiwakabessy, Robbert Cullen; Aleksander Radosavljevic, Kaj Ramsteijn, Oguzhan Türk (82’ Ricky van Haaren); Barry Maguire (79’ Yuki Otsu), Bryan Linssen (82’ Roland Bergkamp), Yanic Wildschut.