Interlands: Boussaid, Kooy en Sönmez slepen EK-tickets in de wacht

31 maart 2022

Een overzicht van hoe het de (jeugd)internationals van FC Utrecht de voorbije week verging.

Verdediger Wessel Kooy van FC Utrecht plaatste zich met Oranje Onder 17 voor het Europees Kampioenschap en aanvaller Selim Can Sönmez (foto) kwalificeerde zich met Turkije Onder 17 voor datzelfde toernooi. Ook het Jong België waarvoor Othmane Boussaid werd geselecteerd stelde een EK-ticket veilig. Een overzicht van hoe het de (jeugd)internationals van FC Utrecht de voorbije week verging.

Verdediger Wessel Kooy van FC Utrecht maakte deel uit van het Oranje Onder 17-team dat zich dankzij een overwinning op Hongarije Onder 17 en remises tegen Griekenland Onder 17 en Slowakije Onder 17 heeft geplaatst voor het EK dat komende zomer in Israël wordt gespeeld. Oranje Onder 17 won de laatste twee edities van het Europese Kampioenschap, in respectievelijk 2018 en 2019, en het team van bondscoach Mischa Visser kan die titel binnenkort dus gaan verdedigen.

Mogelijkerwijs spelen de Nederlandse talenten tijdens dat toernooi tegen Turkije Onder 17, dat eveneens plaatsing voor het EK afdwong. De Turken begonnen hun Eliteronde-reeks met een nederlaag tegen Servië Onder 17, maar stelden tegen Wales Onder 17 (5-2) en Slovenië Onder 17 (4-3) vervolgens orde op zaken. FC Utrecht’s Selim Can Sönmez kwam in elk van de drie Eliterondeduels in actie en maakte een doelpunt in de allesbeslissende pot tegen Slovenië Onder 17 en bereidde twee goals voor in de overtuigende zege op Wales Onder 17.

Voor een ander EK, dat voor Jong-teams dat volgend jaar wordt gehouden in Georgië en Roemenië, heeft het Jong België van FC Utrecht’er Othmane Boussaid zich als eerste geplaatst. De Belgen hadden aan een gelijkspel in een uitpartij tegen Jong Denemarken voldoende om zich te kwalificeren. Het werd 1-1.

Met het oog op het behalen van dat eindtoernooi deed Jong Oranje tijdens de voorbije interlandbreak ook goede zaken. De equipe van onder anderen FC Utrecht’s Quinten Timber speelde in Bulgarije met 0-0 gelijk tegen Jong Bulgarije en won vervolgens in een thuisduel van concurrent Jong Zwitserland: 2-0. In beide partijen stond Timber in de basis. Fabian de Keijzer moest vanwege een positieve coronatest het uitduel met Jong Bulgarije aan zich voorbij laten gaan en maakte bij de zege op de Zwitsers wel deel uit van de wedstrijdselectie.

Het nationale team van Griekenland speelde afgelopen week twee vriendschappelijke interlands. In de eerste partij onder leiding van de nieuwe bondscoach Gustavo Poyet werd in Boekarest met 0-1 gewonnen van Roemenië. FC Utrecht-spits Tasos Douvikas kwam in dat duel ruim een half uur in actie. Enkele dagen later ging een uitduel met Montenegro verloren: 1-0. Ook in die wedstrijd was er ongeveer een half uur speeltijd voor FC Utrecht’s Douvikas.