FC Utrecht Worldwide: Rubin is Maradona's troef

16 januari 2019

Deze week in de spotlight: Rubio Rubin, Yoshiaki Takagi en Menno Heus.

Oud-spelers van FC Utrecht. Je komt ze, zeker als je een béétje goed zoekt, overal ter wereld tegen. In de rubriek FC Utrecht Worldwide zoomen we elke week in op enkele voormalige FC Utrecht-spelers en hoe het hen nu vergaat. Vandaag: Rubio Rubin heeft de overstap gemaakt naar het Dorados de Sinaloa van Diego Armando Maradona, Yoshiaki Takagi blijft langer bij Albirex Niigata en Menno Heus gaat met FC Den Bosch op titeljacht.

Het zal je maar gebeuren. Zit je aan de keukentafel, rinkelt je telefoon, neem je op en blijk je niemand minder dan Diego Armando Maradona aan de lijn te hebben. ‘Rubio, ik wil succesvol zijn met mijn nieuwe team in Mexico en daarvoor heb ik jou nodig. Kom je?’ En dat je dan, terwijl je naar je bord cornflakes staart, denkt: tegen zo’n icoon kán ik geen ‘nee’ zeggen. ‘Meneer Maradona, wat een eer dat u me belt. Ik kom naar u toe!’

Zo zal het ongeveer gegaan zijn. Of niet, dat kan ook. Zeker is dat aanvaller Rubio Rubin eerder deze maand de overstap maakte van Club Tijuana naar het Dorados de Sinaloa van trainer Maradona; het team waarvoor juist vanwege het feit dat Pluisje er sinds kort de sportieve scepter zwaait overal ter wereld flink wat aandacht is. In de Clausura van de Mexicaanse Ascenso MX is Dorados begonnen met een nederlaag; nog zonder inbreng van Rubin trouwens. Mogelijk maakt de Amerikaan op donderdag 17 januari wél speelminuten. Die dag gaat Dorados op bezoek bij Querétaro. Wellicht dat Maradona zijn troef met een FC Utrecht-verleden dan wél uitspeelt.   

Nieuw contract voor Yoshiaki Takagi
Het nieuws kwam op de voorlaatste dag van 2018. Vol trots meldde de Japanse club Albirex Niigata – actief in de J2 League, de Keuken Kampioen Divisie van Japan – dat het de aflopende verbintenis van Yoshiaki Takagi had verlengd. ‘Wij zijn verheugd u te kunnen mededelen dat we zijn overeengekomen het contract van Yoshiaki Takagi voor het seizoen 2019 te verlengen’, staat het statig op de clubsite. ‘Sjakie’, zoals de jeugdinternational uit het land van de rijzende zon op de Utrechtse tribunes vaak liefkozend werd genoemd, is een ervaren kracht. Hij speelde al 161 J2 League-wedstrijden, om nog maar te zwijgen over de 9 partijen J1 League, de 12 duels Emperor’s Cup en de 11 matchen J League Cup die hij aan ervaring op de teller heeft staan. En dan speelde hij met FC Utrecht, dat in het bericht op de site van Albirex Niigata ook wordt genoemd, dus ook nog eens 34 wedstrijden in de Eredivisie. Een belangrijke pion, daar in Niigata.

Menno Heus in ’s-Hertogenbosch op titeljacht
Nog meer contractnieuws. Doelman Menno Heus heeft zich aangesloten bij FC Den Bosch. De 23-jarige keeper uit Amersfoort ging begin dit jaar met de Bossche Keuken Kampioen Divisie-koploper mee op trainingskamp naar Sevilla, en maakte onder de Spaanse zon kennelijk voldoende indruk op de technische staf van de ambitieuze Brabantse club. Heus begon zijn nieuwe voetbalhoofdstuk alvast goed: hij zag zijn ploeg in Dordrecht met 2-6 winnen van de plaatselijke FC, hetgeen niet alleen goed was voor het veroveren van de tweede periodetitel, maar ook een versteviging van de koppositie betekende. Heus, die in 2004 instroomde in de academie van FC Utrecht en afgelopen zomer de Domstedelingen verliet, zal in het bijzonder uitkijken naar vrijdag 19 april. Die dag komt Jong FC Utrecht immers op bezoek in De Vliert.  

Volgende week aflevering 29 van FC Utrecht Worldwide!