FC Utrecht speelt morgen (woensdag) een Eredivisiepartij tegen VVV-Venlo. In Seacon Stadion De Koel wordt om 19.45 uur afgetrapt. FCUtrecht.nl sprak in aanloop naar het uitduel in Venlo met trainer/coach Erik ten Hag.

Geeft voor de meesten het huidige weer reden tot het strooien van zout op de eigen stoep, het monteren van winterbanden onder de auto en het ophangen van een extra vetbolletje voor de vogels; voor oefenmeester Erik ten Hag van FC Utrecht levert het heel wat extra hoofdbrekens op. Er moet immers getraind worden, maar waar precies? En hoe dat te doen? “Gelukkig heb ik de afgelopen jaren wel wat ervaring opgedaan met werken in de sneeuw. De eerste opdracht is het voltooien van de zoektocht naar een bespeelbaar veld. Op Zoudenbalch beschikken we daar op dit moment niet over”, vertelt Ten Hag. “In het stadion trainen kan wél, maar dat bezorgt het veld veel schade. Daar willen we dus uiterst voorzichtig mee zijn. Het is een kwestie van omgaan met de omstandigheden. En ervoor zorgen dat je nadelen ombuigt in voordelen.”

Wikken en wegen
Gisteren en vandaag trainde Ten Hag’s team in Stadion Galgenwaard. “Je hoeft geen natuurliefhebber te zijn om te weten dat gras in dit jaargetij niet groeit. Schade die het veld oploopt, is daardoor moeilijker te herstellen. Dus je wikt en je weegt; want we moeten wel klaar zijn voor de wedstrijd in Venlo. Dat is voor ons, zoals dat voor alle Eredivisiepartijen geldt die we spelen, een heel belangrijke.”

‘Juiste voorwaarden scheppen’
Dat het veld in het Utrechtse stadion is voorzien van verwarming, zorgt ervoor dat trainen goed mogelijk is. Kunstgrasvelden in Nederland zijn vaak niet uitgerust met zo’n systeem. “Een aantal jaar geleden was ik betrokken bij de aanleg van een trainingsaccommodatie in Hengelo. Toen ik daar ter sprake bracht dat onder het kunstgrasveld verwarming moest komen, zaten de mensen bijna tegen het plafond aan”, vertelt Ten Hag. “Maar als je weet dat zout strooien schadelijk is voor een kunstgrasveld en dat zo’n veld niet goed sneeuwvrij gemaakt kan worden omdat je dan ook schade aanricht, is kunstgrasveldverwarming heel logisch. Een paar weken geleden speelden we in Zwolle tegen PEC op onverwarmd kunstgras. Met name tijdens de tweede helft was dat bijna geen doen meer”, aldus de oefenmeester van de Utrechters. “In weken als deze is het voor ons als technische staf een kwestie van improviseren. Dat kost veel energie, maar het is noodzakelijk om zo de juiste voorwaarden te kunnen scheppen voor de ploeg.”

Direct doorschakelen
Tegen de sneeuwval van afgelopen zondag was geen veldverwarming en sneeuwopruimploeg bestand. De wedstrijd werd afgelast. “Je bouwt in aanloop naar zo’n wedstrijd een spanningsboog op”, legt Ten Hag desgevraagd uit. “Op het moment dat de wedstrijd wordt uitgesteld, is het zaak die te verlengen, hoog te houden. Als speler wil je los, op zo’n moment. Vervolgens komt het bericht dat het alsnog wordt afgelast. Dan ben je als speler en trainer ineens helemaal leeg, maar je moet direct doorschakelen. Je sluit het ene af, Feyenoord-thuis in dit geval, en legt de focus op het volgende: VVV-Venlo-uit.”

‘We hebben de plicht’
In Venlo werd FC Utrecht eerder dit seizoen uitgeschakeld in de KNVB Beker. “We hebben daar een pot verloren die we niet mochten verliezen”, vat de oefenmeester van de Utrechters het in precies elf woorden samen. “We hebben de plicht het nu wél goed te doen”, aldus Ten Hag. Of Yassin Ayoub en Ramon Leeuwin inzetbaar zijn in Venlo, is nog de vraag. Lukas Görtler was ziek en trainde alleen vandaag mee. De langdurig geblesseerde spelers Jean-Christophe Bahebeck, Anouar Kali, Patrick Joosten en Simon Makienok zijn sowieso niet van de partij in Noord-Limburg.