Jong FC Utrecht heeft de eerste overwinning van het prille Jupiler League-seizoen binnen. Op Sportpark De Westmaat waren de Domstedelingen Jong AZ met 1-0 te slim af. Een eigen doelpunt van Panelis Hatzidiakos maakte het verschil.

Hatzidiakos heeft inmiddels nachtmerries van zijn wedstrijden tegen FC Utrecht, jong of oud. Eind mei luidde zijn gemiste strafschop tegen FC Utrecht in Stadion Galgenwaard de ondergang in van AZ. Vandaag, op Sportpark De Westmaat voor zo’n 500 toeschouwers, is het een klutsbal die via zijn been in het eigen doel verdwijnt.

Hoe het doelpunt valt zal trainer Robin Pronk een zorg zijn. Het telt en dat is in een strategische wedstrijd waarin de kansen schaars zijn het meest belangrijk. De eerste driepunter van het prille Jupiler League seizoen is binnen, na eerdere dompers tegen FC Oss en FC Dordrecht.

Herhaling geschiedenis
Jong FC Utrecht brengt met de driepunter een einde aan de ongeslagen status van Jupiler League nieuwkomer Jong AZ, dat in de eerste weken succesvol is tegen Brabantse opponenten FC Den Bosch en RKC Waalwijk. Jong FC Utrecht doet Jong AZ net als in de laatste confrontatie tussen beide partijen in 2016 pijn. Toen doorbrak Jong FC Utrecht een reeks van 13 ongeslagen partijen op weg naar de promotie naar de Jupiler League.

Bal op de paal
Het is niet dat AZ deze editie geen aanspraak mag maken op meer. Maar als de bal dan in het doelgebied van de Domstedelingen valt, dan is ook verdedigend het geluk aan Utrechtse zijde. Zo ziet keeper Menno Heus de bal koud uit de rust van de binnenkant van de paal stuiteren na een inzet van aanvaller Ferdy Druijf. En gloeien zijn handschoenen, nadat hij met de vingertoppen diverse inzetten van Noord-Hollanders moet pareren.

Stofzuiger
Het mooie verhaal dat de avond compleet maakt vormt de terugkeer van de Duitse stofzuiger Rico Strieder. Negen maanden zwoegt hij, verbijt hij de pijn en werkt hij aan zijn herstel om op de eerste dag van september zijn rentree te maken. Op Sportpark De Westmaat laat hij zien dat het hem allemaal weer makkelijk afgaat. Hij vraagt, hij poetst en zoals Strieder betaamt: hij valt op in onopvallendheid. Als hij na de eerste helft van het veld stapt kan Utrecht gerust slapen: de eerste echte test heeft hij overleefd.

Op naar Cambuur
De eerste driepunter van het seizoen mag volgende vrijdag best een vervolg krijgen. Dan reist het team van Robin Pronk af naar het nu nog puntloze SC Cambuur. De Friezen hebben zondag nog 90 minuten de tijd om van die hatelijke nul af te komen. Zij spelen dan tegen FC Volendam.

Jong FC Utrecht – Jong AZ 1-0 (0-0)
66. Pantelis Hatzidiakos (e.d.)

Gele kaarten: Robin van der Meer (Jong FC Utrecht), Mees Hoedemakers, Melle Springe (beiden Jong AZ), 

Toeschouwers: 533

Scheidsrechter: Freek van Herk

Opstelling Jong FC Utrecht: 
Menno Heus; Giovanni Troupée; Maarten Peijnenburg; Robin Zwartjens; Robin van der Meer; Odysseus Velanas; Rico Strieder (46. Rick van der Meer); Karim Loukili (66. Redouan el Yaakoubi); Bilal Ould-Chikh (86. Jan-Willem Tesselaar); Sylla Sow; Jeredy Hilterman;

Opstelling Jong AZ:
Nick Olij; Joerie Church; Pantelis Hatzidiakos; Justin Bakker; Joris Kramer; Vincent Regeling (68. Melie Springer); Abdel Malek el Hasnaoui (87. Anton Fase); Mees Hoedemakers; Ferdy Druijf; Tijjani Reijnders; Matthijs Hardijk (68. Kai Koreniuk)