Twintig feitjes over Roda JC Kerkrade - FC Utrecht

16 december 2016
Hét artikel om je honger naar FC Utrecht-feitjes mee te stillen!
Bookmakers zijn er dól op: recente vorm. Dat wil zeggen: de meest recente prestaties van een ploeg. Nou, daarmee zit het voor wat FC Utrecht betreft wel snor. De ploeg van trainer/coach Erik ten Hag staat, als je van de laatste 6 Eredivisiespeelrondes een ranglijst zou maken, op positie… 1! Op die gelegenheidsranking staat Roda JC Kerkrade in de middenmoot. Wat opvalt: 5 van de laatste 6 wedstrijden speelden de Zuid-Limburgers gelijk.

Die gelijke spelen van de ploeg uit Kerkrade komen voornamelijk tot stand door tegenhouden, niet door creëren. Dat kun je opmaken uit de ‘balbezitranglijst’. Alleen Excelsior (40 procent) heeft dit seizoen gemiddeld minder balbezit dan Roda JC Kerkrade (41). Ter vergelijking: het balbezitpercentage van FC Utrecht is 54. Slechts 4 teams hebben vaker de bal: PSV, Ajax, Feyenoord en sc Heerenveen.

Opvallend: samen met Ajax is Roda JC Kerkrade de enige club waarvoor dit seizoen nog niet 1 doelpunt door een invaller is gemaakt. De koploper van dat klassement, AZ, zag al 7 goals gescoord worden door invallers.

Doelman Benjamin van Leer van Roda JC Kerkrade moet in het klassement ‘Meeste reddingen per keeper’ slechts 1 goalie boven zich dulden: Kostas Lamprou. De sluitpost van Willem II keerde 79 inzetten, die van de geel-zwarten uit Kerkrade hield 72 ballen tegen.

Slechts 1 ploeg in de Eredivisie kreeg tot nu toe meer scoringskansen dan FC Utrecht (41). Dat is PSV: 45 stuks. Roda JC Kerkrade kreeg deze jaargang een derde van de scoringskansen van de Utrechters: 14 in totaal.

Qua efficiency staat FC Utrecht nu op plek 4 van de Eredivisie, met een percentage van 12. Roda JC Kerkrade staat op positie 18 met een score van 5 procent.

In veel rankings neemt Sébastien Haller een hoge positie in. Op de topscorersranglijst van de Eredivisie staat de Franse aanvaller van FC Utrecht op plaats 2. Alleen Feyenoorder Nicolai Jørgensen maakte meer goals (12 om 9).

In het ‘Meest Waardevolle Speler’ klassement staat Haller eveneens op positie 2. Hij scoorde 9 goals en bereidde er 3 voor. Andermaal is er slechts 1 speler die beter scoort in Nederland en dat is Jørgensen.

Haller kreeg dit seizoen 20 scoringskansen. Dat is een verdienste van hemzelf én de ploeg. Geen enkele Eredivisievoetballer kreeg zoveel scoringsmogelijkheden als Haller. Op plek 2, op respectabele afstand, volgt PSV’s Luuk de Jong: 14 scoringskansen. Richairo Zivkovic staat ook hoog in het klassement; op plek 7 met 10 scoringskansen.

Op weg naar kansrijke momenten wordt Haller relatief vaak op onreglementaire wijze afgestopt. Op de Fransman zijn dit seizoen al 36 overtredingen begaan. Op slechts 5 spelers zijn dit seizoen meer overtredingen gemaakt.

Roda JC Kerkrade-uit is een pittige partij voor FC Utrecht, zo leert een duik in het verleden. De Utrechters wonnen in Kerkrade slechts 5 van de 42 edities. Het werd 15 keer gelijk en 22 maal wonnen de Limburgers op eigen veld van de Utrechters.

Dit seizoen won Roda JC Kerkrade van 1 team: Excelsior. Die ploeg werd op 16 oktober in Rotterdam met 0-1 verslagen door de manschappen van Yannis Anastasiou.

Roda JC Kerkrade is nu 13 opeenvolgende thuisduels zonder zege. Dat is de langste reeks ooit in de clubgeschiedenis van de Roda Juliana Combinatie. De laatste thuiszege was op 28 januari tegen… FC Utrecht.

FC Utrecht is 8 Eredivisiewedstrijden op rij ongeslagen. Alleen PSV (10 stuks) heeft op dit moment een langere ongeslagen reeks in de Nederlandse competitie.

FC Utrecht heeft in 18 Eredivisiepartijen op rij gescoord; de langste reeks van de club sinds een serie van 21 duels in het seizoen 2000/2001.

FC Utrecht is de enige ploeg die dit seizoen nog in elke wedstrijd tenminste 1 keer scoorde.

Twee spelers van FC Utrecht kunnen in Kerkrade hun 100ste Eredivisieduel spelen: Kevin Conboy en Yassin Ayoub.

Kristoffer Peterson, aanvaller van FC Utrecht, speelde afgelopen seizoen na de winterstop op huurbasis voor Roda JC Kerkrade. In 14 duels kwam hij 1 keer tot scoren voor de Limburgers. Ook Willem Janssen heeft een verleden bij Roda JC Kerkrade (129 Eredivisiewedstrijden, 22 goals).

Chris Kum speelt nu voor Roda JC Kerkrade, maar kwam in het verleden uit voor FC Utrecht: 51 duels, 5 goals.
Roda JC Kerkrade’s Marcus Gullón staat op scherp. Dat geldt ook voor Willem Janssen en Sofyan Amrabat van FC Utrecht.