FC Utrecht O17 plaatst zich voor kampioenspoule

18 december 2016
Komplimenten voor spelers en Technische Staf O17.
FCU O17 heeft zich ondanks de nederlaag dit weekeinde tegen Vitesse geplaatst voor de kampioenscompetitie welke begin van de tweede seizoenshelft van start gaat. Het betekent dat de ploeg met de beste acht ploegen van de najaarscompetitie gaat spelen om het kampioenschap van Nederland en dat FCU O17 zich ook voor het seizoen 2017/2018 verzekerd weet van een plek in de eredivisie  Het ging de afgelopen periode met horten en stoten. Er werd bijvoorbeeld gewonnen met liefst 6-0 van de ongeslagen koploper PSV, maar er werd ook thuis een nederlaag geleden tegen het tot dan toe onderaan staande PEC Zwolle. Hoewel je dat in een treffen als met PSV niet zou zeggen, kwam FCU vooral scorend vermogen tekort. Het feit dat de Utrecht defensie moeilijk te passeren viel (met Feyenoord de minst gepasseerde defensie) heeft de ploeg dan toch verdiend een plaats bij de eerste acht opgeleverd.

Vorige week na het treffen met Ajax was al duidelijk dat Utrecht de achtste plaats niet meer kon ontgaan. De enige ploeg die FCU nog kon achterhalen was PEC Zwolle, maar die diende naast drie punten  ook een achterstand in doelsaldo van 18 doelpunten goed te maken. Utrecht kon dan ook zonder druk het treffen met Vitesse ingaan en omdat ook de Arnhemmers reeds geplaatst waren, was dat toch wel de opmaat voor een leuke partij voetbal. Vitesse heerste echter de eerste helft, want Utrecht speelde veel te gehaast, kon moeilijk met de hoog druk zettende tegenstander overweg en verloor met name op het middenveld te veel duels. Defensief stond het zoals zo vaak wel goed, maar in de 36e minuut waren ook zij kansloos tegen een meerderheid aan middenvelders. Thomas Beekman zorgde dan ook voor de verdiende 0-1. Had Utrecht dan helemaal geen kansen? Oh nee hoor! De beste kans eerder in de wedstrijd was zelfs voor FCU. Een perfect uitgevoerde counter kwam bij de diepgaande Dereck Darkwa, zijn afgemeten voorzet hoefde alleen maar in het lege doel te worden geschoven. Mohamed Mallahi kreeg de bal echter niet tussen de palen.

Een ontevreden trainer Ruud Heus maande zijn spelers in de rust: als het voetballend niet lukt, zorg dan in ieder geval dat je alles uit de kast haalt en duels gaat winnen. Het begin van de tweede helft was daarna ook voor Utrecht. Alleen toen kreeg Vitesse op de counter enkele prachtige kansen. FCU doelman Joey Houweling stond echter in de weg en heerste ook in het resterende deel van de wedstrijd in de 1 tegen 1 situaties. FCU kreeg ook nog volop mogelijkheden op de gelijkmaker. Die waren echter niet aan de Utrechtse aanvallers besteed en dus bleef het bij die ene Arnhemse treffer.

Trainer Ruud Heus sloot het boek van de najaarscompetitie af: “Plaatsing was de doelstelling en dat is toch maar mooi weer gelukt; we zijn er sinds de start van deze competitie opzet drie jaar geleden steeds bij geweest, dus dat is ook weer een compliment waard aan de spelersgroep en de organisatie van dit seizoen. We hebben afgelopen maanden ook laten zien dat we prima meekunnen tegen de betere ploegen uit deze competitie (zoals winst op AZ en PSV, gelijkspel tegen ADO en Groningen en een onverdiende nederlaag bij Feyenoord). Van de laatste tegenstander Vitesse was ik trouwens ook onder de indruk, een prima ploeg. Maar ook tegen hen hoeven wij het onderspit niet te delven. We moeten na de winterstop hard blijven werken om de spelers en de ploeg nog beter te maken. Het feit dat we volgend seizoen ook weer verzekerd zijn van eredivisie voetbal geeft daarbij ook een stuk rust, en ik heb er ook alle vertrouwen dat we na de winterstop goed gaan presteren!”
 
Zoals voor velen is het nu even tijd voor rust na gedane arbeid. Wij hopen u vanaf de start van de kampioenscompetitie op 21 januari weer langs de lijn te mogen begroeten en namens spelersgroep en staf hele fijne feestdagen gewenst en een sportief en gezond 2017.
Oh ja, op 14 januari oefent FCU O17 op Zoudenbalch tegen de leeftijdgenoten van FC Groningen (aanvang 12.00 uur)
 
Scoreverloop:
“34  0-1  Thomas Beekman
 
Opstelling FC Utrecht O17:  Joey Houweling, Marvin Renfurm, Cas Odenthal, Philip van Grinsven, Rida Azzouz, Jay van Ooijen (“56 Mark Pabai), Jayden Macnack, Karam El Ayoubi (“70 Dino Janssen), Mohamed Mallahi, Dereck Darkwa, Andrew Kanters (“74 Sergiño Appiah).