Ten Hag: 'Hoe hoger je speelt, des te beter'

10 mei 2016
Technisch Manager en trainer/coach Erik ten Hag blij met promotie van beloftenploeg naar Jupiler League.

Jong FC Utrecht is kampioen van de Beloftencompetitie en speelt na dit seizoen in de Jupiler League. Naast het feit dat die prestatie een dikke pluim verdient, vindt Technisch Manager en trainer/coach Erik ten Hag van FC Utrecht het een goede ontwikkeling voor de club, die voor talentvolle spelers nu nóg interessanter wordt. FCUtrecht.nl sprak met Ten Hag na afloop van de succesvol verlopen kampioenswedstrijd in Stadion Galgenwaard.

“Mijn felicitaties gaan uit naar de staf onder leiding van Robin Pronk en de spelers. Dit is heel bijzonder”, doelt Ten Hag op de titel en de bijbehorende promotie naar de Jupiler League. “Het is het gevolg en effect van de ingezette koers.” Die koers, kort samengevat, is dat de figuurlijke afstand tussen de beloftenploeg en het eerste elftal is verkleind. Dat vereenvoudigt voor de spelers de stap van de jeugdopleiding naar professioneel voetbal.

‘Aanpak werpt vruchten af’
In dat proces, waarvan structurele stageplekken voor de spelers uit de jeugdopleiding bij de trainingen van het eerste elftal en de wekelijkse zogeheten Mastertrainingen – trainingen waarin de grootste talenten met de spelers van de A-selectie trainen – een wezenlijk onderdeel uitmaken, is er voor Sjors Ultee een zeer voorname rol weggelegd, zegt Ten Hag. “Sjors is een heel belangrijke schakel tussen het eerste team en de beloftenploeg, waarbij hij tijdens wedstrijden ook trainer/coach Robin Pronk assisteert. De Mastertrainingen zorgen onder meer voor een extra prikkel bij talenten. De aanpak werpt zijn vruchten af. Kijk naar Patrick Joosten, die de stap van het beloftenteam naar het eerste elftal heeft gemaakt.”

Succesfactoren
Er zijn diverse spelers die met grote regelmaat bij beide teams – het eerste elftal én de beloftenformatie – betrokken zijn. “Denk aan Sofyan Amrabat, Rubio Rubin, Issa Kallon en zeer zeker ook Filip Bednarek, die een heel belangrijke succesfactor is geweest dit seizoen voor Jong FC Utrecht”, stelt Ten Hag.

‘Uitstekende ontwikkeling’
“Hoe hoger je speelt, des te beter dat is voor talentvolle spelers”, gaat Ten Hag in op de promotie van de beloftenploeg naar de Jupiler League, het tweede niveau van Nederland. “Voor de lange termijn is dit een uitstekende ontwikkeling.”

Hartstikke goed
En voor de korte termijn? Goede berichten op dat vlak ook. “De selectie van Jong FC Utrecht staat voor volgend seizoen al voor negentig procent vast. De staf blijft, dat is hartstikke goed”, zegt Ten Hag. “Het wordt voor talentvolle spelers dankzij deze promotie alleen nog maar interessanter om voor FC Utrecht te spelen. Je krijgt hier een impuls van, als speler en als club.”