Negen feitjes over FC Utrecht - PEC Zwolle

14 mei 2016
Wetenswaardigheden in aanloop naar de return van de halve finale van de play-offs om Europees voetbal.

PEC Zwolle - FC Utrecht eindigde afgelopen donderdag in 0-0. Het was voor het eerst dat beide ploegen elkaar troffen in de play-offs.

Twee keer eerder speelden beide teams dit seizoen al tegen elkaar. In Zwolle won FC Utrecht met 1-2 door twee goals van Sébastien Haller en in Utrecht ging de FC met 1-0 winnen door een treffer van Ruud Boymans.

De laatste twee keer dat FC Utrecht deelnam aan de play-offs om Europees voetbal, leverde dat ook een Europees ticket op. Dat was in de seizoenen 2009/2010 en 2012/2013.

Alleen FC Groningen (29) en Vitesse (22) speelden meer wedstrijden in de play-offs dan FC Utrecht. Die teller staat op 21. Zondag komt FC Utrecht in dat klassement op gelijke hoogte met Vitesse, want de Arnhemmers doen aan de play-offs dit seizoen niet mee.

Willem Janssen is met zijn 15 play-off-partijen de meest ervaren play-off’er in de huidige selectie van FC Utrecht. Janssen speelde die duels in de shirts van FC Twente, Roda JC Kerkrade en FC Utrecht. Chris Kum volgt in dat klassement met 6 partijen, die hij speelde voor ADO Den Haag, sc Heerenveen en FC Utrecht.

FC Utrecht verloor de laatste twee duels die het in Stadion Galgenwaard speelde. In de twintig partijen daarvoor (alle competities) werden door de FC uit de Domstad evenveel nederlagen geleden.

Sparta Rotterdam (2), PEC Zwolle (3) en Feyenoord (8) zijn de enige ploegen die geen enkele overwinning boekten in hun duels in de play-offs, sinds die in 2005/2006 werden heringevoerd.

PEC Zwolle won één van zijn laatste elf uitwedstrijden. Dat was tegen ADO Den Haag, dat in het Kyocera Stadion met 2-0 verslagen werd.

Ron Jans, trainer van PEC Zwolle, plaatste zich twee keer via de play-offs voor Europees voetbal. Dat was in de seizoenen 2006/2007 en 2007/2008, beide keren als oefenmeester van FC Groningen.

Met Jans is ook meteen de meest ervaren trainer genoemd wat de play-offs betreft. Hij coachte al 21 play-off wedstrijden. Veel meer dan de runner-up van dat klassement; Gertjan Verbeek (12).