Elf feitjes over PEC Zwolle - FC Utrecht

12 mei 2016
Een duik in de statistieken in aanloop naar de heenwedstrijd van de halve finale van de play-offs om Europees voetbal.

Play-offs om Europees voetbal? Moet je net FC Utrecht hebben! Da’s, bekeken vanaf de herinvoering van die play-offs, de op één na meest ervaren club. De club uit de Domstad doet er nu voor de zevende keer aan mee. Alleen FC Groningen, met negen deelnames, heeft meer play-off-ervaring.

Niet geheel toevallig is het dan ook dat alleen FC Groningen (28) en Vitesse (22) meer wedstrijden in de play-offs speelden dan FC Utrecht: 20 stuks.

De laatste twee deelnames aan de play-offs resulteerden voor FC Utrecht in plaatsing voor Europees voetbal. Dat was in 2009/2010 en 2012/2013.

Zeven van de laatste acht wedstrijden uit de play-offs werden door FC Utrecht gewonnen.

Er is één speler in de huidige selectie van FC Utrecht die al eens scoorde in de play-offs om Europees voetbal. In de laatste alinea van dit artikel noemen we zijn naam. Denk er gerust even over na.

Met veertien wedstrijden in de play-offs op zijn naam is Willem Janssen wat dat betreft de meest ervaren speler in de FC Utrecht-selectie. Chris Kum volgt met vijf partijen.

Janssen en Kum speelden allebei voor twee teams play-offs; respectievelijk FC Twente/Roda JC Kerkrade en ADO Den Haag/sc Heerenveen. Dat klassement wordt door Stein Huysegems aangevoerd. De Belg speelde zelfs voor vier teams play-offs: AZ, FC Twente, Feyenoord en Roda JC Kerkrade.

De meest ervaren trainer van de play-offs is Ron Jans. De oefenmeester van PEC Zwolle coachte al twintig partijen. Jans won zeven van zijn twintig wedstrijden in de play-offs.

Geen enkele speler van de huidige selectie van PEC Zwolle scoorde ooit in de play-offs.

Eerder dit seizoen troffen FC Utrecht en PEC Zwolle elkaar twee keer. Beide Eredivisieduels werden door de Utrechters gewonnen; in Zwolle werd het 1-2, in Utrecht was de score 1-0.

Die ene speler die scoorde in de play-offs? Dat was Ramon Leeuwin, in 20011, namens ADO Den Haag tegen FC Groningen!