“Deze voetbalschoenen gooi ik nooit meer weg”

08 mei 2016
Een verslag van een onvergetelijke trip van FC Utrecht O11 en O12 naar Madrid.

Waar vorig seizoen beide teams per bus richting Duitsland en Oostenrijk vertrokken voor oefenwedstrijden tegen het gerenommeerde Bayern München en Red Bull Salzburg, reisde de Onder 11 en Onder 12 van FC Utrecht deze jaargang af naar het zonnige Madrid. Voorafgaand aan deze trip, waar in het diepste geheim Getafe CF, Atleticó en Real Madrid werden vastgelegd als sparringpartners, sprokkelden alle spelers en stafleden ontzettend veel geld bij elkaar om deze mooie trip mogelijk te maken. Zo werden er honderden stroopwafels verkocht, haalde spelers geld binnen met een sponsorcircuit en werden er diverse sponsors geworven om het benodigde bedrag bij elkaar te verzamelen.

Op dinsdag 3 mei was het dan eindelijk zover. Vroeg in de ochtend druppelde de talenten van onze Academie binnen om met de bus richting Brussel te rijden en vervolgens met het vliegtuig richting Madrid te vliegen. Onder begeleiding van een grote staf kwamen we in kleine groepjes (lees: buddygroepjes) zonder enige problemen door de douanes heen en konden we zonder zorgen het vliegtuig instappen. Alhoewel, zonder zorgen, voor een aantal spelers was dit de eerste keer in een vliegtuig, waarbij het angstzweet tot in de cockpit te ruiken was.

Na een voorspoedige vlucht stond op het vliegveld een bus op ons te wachten die ons in twintig minuten bij ons hotel zou brengen. Aangekomen in het hotel moesten de spelers snel hun voetbalkleding inpakken omdat er voor de Onder 11 een oefenwedstrijd tegen Getafe op het programma stond. In de bloedhitte kwamen we aan op het authentieke complex van de Spanjaarden. In voor ons onwennige omstandigheden speelde de Onder 11 een sterke eerste helft. Met een aantal goede combinaties werd Getafe bij vlagen weg gespeeld en overrompeld met doelpunten. Al in de rust stond het 0-5 voor Utrecht Onder 11. Na rust wist Utrecht dit spelbeeld niet vast te houden en was het Getafe wat voor dominantie zorgde, zonder overigens het net te vinden door de prima spelende keepers.

De volgende dag was het ‘’Atletico dag‘’. Alles stond dus in het teken van de "Los Colchoneros". Na een gedegen ontbijt vertrokken we richting het prachtige Vicente Calderon voor een rondleiding in dit nostalgische stadion. Onder toezicht van een broeierige zon vermaakte de spelers zich prima en keken hun ogen uit over de prachtige tribunes en de schitterende grasmat van de die avond daarvoor geplaatste Champions League finalist. Tot besluit werd trainer Mourad verrast met een verjaardagsfilmpje met talloze felicitaties en een Atletico Madrid shirt. Na het bezoek van de fanshop vertrokken we richting het hotel om vervolgens richting het trainingscomplex van Atletico Madrid af te reizen.

Terwijl de spelers van de Onder 12 zich rustig omkleedde op de ietwat verouderde accommodatie van Atleti konden de trainers van de Onder 11 samen met Paul Voois (assistent HJO) een kijkje nemen bij de training van de plaatselijke O15 en O16. Het is altijd goed om een kijkje te nemen in een andere keuken en dit te vergelijken met het eigen beleid en werkwijze. Een aantal herkenbare maar ook nieuwe dingen deed ons inspireren terwijl de Onder 12 rustig zijn warming-up afwerkte en klaar was om af te trappen tegen Atletico Madrid Onder 12. Al gauw werd duidelijk dat Atletico Madrid over zeer vaardige en wendbare spelers beschikte en het was dan ook niet verrassend dat Atletico de bovenliggende partij was. FC Utrecht had veel overtredingen nodig maar wist vanuit de omschakeling af en toe gevaarlijk te worden omdat er veel ruimte achter de verdediging van Atletico ontstond. Uit deze situatie ontstond ook de 0-1 voor FC Utrecht, nadat de spits van Utrecht in de diepte werd weggestuurd en zeer koelbloedig de bal langs de keeper in het doel schoot. De goal werd uitbundig gevierd met de meegereisde supporters en de vreugde kon niet op. Echter na deze goal was het Atletico dat de klok sloeg en sterker in de wedstrijd kwam. Zeker na rust was het verzet gebroken en kon Atletico bij vlagen redelijk eenvoudig met mooie combinaties tot doelpunten komen. Een ietwat geflatteerde nederlaag volgde (4-1), maar dat bracht wel weer wijze lessen mee voor de ploeg van Mourad el Idrissi.

De volgende en tevens laatste dag stond hetzelfde recept op het programma, alleen bij de aartsrivaal Real Madrid, ook wel de Koninklijke genoemd. Ook Real Madrid had zich de avond ervoor geplaatst voor de finale van de Champions League, dus we konden met alle trots vertellen we op bezoek zijn geweest bij beide Champions League finalisten! Ook dit stadion maakte vanwege zijn grote omvang en steile tribunes indruk. Tijdens de bezichtiging voel je de grootsheid van deze club en de zin om tegen de  O11 van deze topclub te spelen nam met de minuut toe. Na een goed georganiseerde lunch vertrokken we naar het prachtige complex van Real Madrid. Een reusachtig complex met maar liefst 11 velden en kleedkamers zo groot als al onze kleedkamers bij elkaar. Een complex dat aan alle kanten topsport op het hoogste niveau uitstraalde. De oplettende kijker zag op het ene veld oud Madrid spelers Guti en Fernando Hierro aan het werk als jeugdtrainers en op het andere veld de O8 en O9 al op positiespel trainen.

Even later stond er een 7 tegen 7 wedstrijd op het programma, waardoor alle spelers slechts een derde van de wedstrijd kon spelen, maar daardoor ook alles voluit konden geven. Dit was terug in te zien in de wedstrijd. Het tempo lag hoog, er werd op techniek en op slimheid gespeeld. Real Madrid opende de score met een weergaloze stift over onze keeper heen maar Utrecht bleef knokken, met lef spelen, zette hoog druk en wist kansen te creëren. Zo kwam in het tweede blokje uit een omschakelmoment de bal voor de linkerflank speler van de O11, die met een handige dribbel zijn man afschudde en de bal vanaf een meter of vijftien fenomenaal over de keeper van Real Madrid wipte. Een beauty van een treffer en de ontlading was groot.De tribune met alle ouders en O12 spelers waren dolenthousiast en de O11 spelers vierden met elkaar het doelpunt. “ Deze voetbalschoenen gooi ik nooit meer weg ” besloot de doelpuntmaker trots na zijn wereldgoal. Real Madrid was in technisch en tactisch opzicht de bovenliggende partij en wist daarna twee prachtige treffers te maken. FC Utrecht maakte vlak voor tijd nog de aansluitingstreffer na goed drukzetten op de keeper van Madrid en zette daarmee de 3-2 eindstand op het scorebord. Een goede pot van de mannen van de Onder 11 tegen een tegenstander van wereldformaat. We hebben kunnen zien dat het niveau in deze wedstrijd zich nauwelijks van elkaar ontliep en hebben daarmee ons visitekaartje in meerdere opzichten af kunnen geven.

Met deze wedstrijd kwam ook een einde aan een onvergetelijke trip in Madrid. We hebben prachtige stadions gezien, we hebben leerzame en unieke oefenwedstrijden gespeeld, de sfeer tussen spelers en staf onderling was geweldig, het programma liep gesmeerd en alle kinderen, ouders en stafleden waren zeer enthousiast over het verloop van deze trip.

Organisator en teammanager Niek van der Burg (O12) blikt zeer tevreden terug op de meer dan geslaagde trip: “ We hebben veel tijd en energie gestoken in de voorbereiding van deze trip. Het enthousiasme wat daarbij kwam kijken van spelers, ouders en andere stafleden maakte het voor ons alleen maar leuker om er iets fantastisch van te maken. Dat we zoveel geld bij elkaar hebben gesprokkeld, dat het programma vlekkeloos verliep en dat bijna alle ouders naar Madrid zijn gekomen om hun zoon te zien spelen maakt ons alleen maar trots. Deze ervaring zal de jongens hun hele leven bijblijven”.

Foto's: Ron van Dongen.
Meer foto's op www.rij13sportfotografie.nl