'Club gaat in toekomst nog meer vruchten plukken'

02 mei 2016
Hoofd Opleidingen Henny Lee van FC Utrecht reageert op nominatie Rinus Michels Award voor Beste Jeugdopleiding Betaald Voetbal.

FC Utrecht is genomineerd voor de Rinus Michels Award voor Beste Jeugdopleiding Betaald Voetbal. Voor die prestigieuze prijs zijn ook Ajax, Feyenoord, PSV en AZ in de race. FCUtrecht.nl sprak met Hoofd Opleidingen Henny Lee van FC Utrecht over de nominatie.

“We staan in een mooi rijtje. Ik wil iedereen die een inbreng heeft bij onze opleiding met deze nominatie feliciteren en complimenteren”, zegt Lee. “We beschikken over talent in alle teams, dat zegt iets over de kwaliteit van de opleiding. Er komen mooie uitdagingen aan. We zijn op de goede weg en streven naar nóg beter. We behoren met de FC Utrecht Academie tot de top van Nederland. Nadat we van de KNVB de hoogst mogelijke kwalificatie ontvingen, kunnen we met deze nominatie daar zeker van spreken. Nog belangrijker is de inhoud van de werkwijze van onze opleiding, die vergeleken met andere BVO’s in Nederland op een hoog niveau staat.”

‘Kennis, visie en hard werken’
Het is knap om met een relatief lager budget toch tussen de top van Nederland te staan, vindt Lee. “Wij moeten het met veel minder middelen doen dan de andere clubs die genomineerd zijn”, weet Lee. “Zo zie je dat geldt wel een factor is, maar niet alles bepalend is. Met kennis, visie en hard werken bereiken we veel en kunnen we inhoudelijk spelers een goede opleiding tot profvoetbal bieden.”

Wat te denken van de vele spelers van FC Utrecht in de vertegenwoordigende Nederlands jeugdploegen; de club is zelfs hofleverancier van Oranje Onder 18. “De eerste selectie van FC Utrecht bestaat voor een derde uit spelers uit de eigen opleiding”, stipt Lee aan. “Spelers als Mike van der Hoorn, Sean Klaiber, Yassin Ayoub en Bart Ramselaar zijn recentelijk doorgebroken en er komt nog meer talent aan. En dáár gaat het om: spelers van niveau leveren aan de eerste selectie.”

Aansluiting bij de top
“Deze nominatie mag ook worden gezien als een blijk van waardering voor het feit dat de directie en beleidsmakers van de club onder impuls van Frans van Seumeren zijn blijven geloven en investeren in de jeugd”, zegt Lee. “FC Utrecht heeft ondanks de doorgevoerde bezuinigingen altijd geïnvesteerd in de jeugd en het beleid daarop afgestemd. Toen ik in 2011 bij de club kwam was de opdracht helder: met de jeugdopleiding aansluiting krijgen bij de top van Nederland. Dat begint zich nu uit te betalen en de club gaat hier in de toekomst nog meer vruchten van plukken.”

Alle Hoofd Opleidingen van BVO’s mogen hun stem uitbrengen. Zo wordt duidelijk welke club de Rinus Michels Award voor Beste Jeugdopleiding Betaald Voetbal wint op vrijdag 6 mei, tijdens het jaarlijkse Nederlands Trainerscongres.