Feitjes en Weetjes: Feyenoord - FC Utrecht

07 augustus 2015
FCUtrecht.nl duikelt leuke wetenswaardigheden op in aanloop naar de wedstrijd van zaterdagavond.
Stond FC Utrecht zelf al uitgebreid stil bij het feit dat de club 45 jaar bestaat in de vorm van diverse uitingen op de nieuwe wedstrijdshirts én een mooie expositie tijdens de Open Dag; het is alsof ook de wedstrijdplanner van de KNVB zijn schema met een gezonde portie historisch besef in elkaar heeft gedraaid.

Want ga maar na: Feyenoord-uit, dat was de allereerste competitiewedstrijd die FC Utrecht speelde. Jan Groenendijk was het die namens de Utrechters de eerste Eredivisiegoal allertijden maakte toen, in 1970. En, voor de volledigheid: er werd met 4-1 verloren die dag.

En Feyenoord-uit, die pot staat dus nu, 45 jaar later, weer als eerste op de rol. Opvallend is het trouwens om te zien hoe vaak FC Utrecht en Feyenoord elkaar treffen tijdens de eerste speeldag van een nieuw seizoen: zeven keer. Tegen geen enkele andere ploeg speelde FC Utrecht vaker een openingswedstrijd. Voor de volledigheid een overzicht van alle openingswedstrijden waarin FC Utrecht en Feyenoord elkaar troffen:

SeizoenWedstrijdResultaat
1970/1971Feyenoord - FC Utrecht4-1
1975/1976FC Utrecht - Feyenoord1-2
1976/1977FC Utrecht - Feyenoord0-2
1989/1990FC Utrecht - Feyenoord3-0
2007/2008FC Utrecht - Feyenoord0-3
2010/2011Feyenoord - FC Utrecht3-1
2012/2013FC Utrecht - Feyenoord0-1

De enige zege die FC Utrecht op Feyenoord boekte tijdens de eerste speelronde van het seizoen was een 3-0 overwinning in 1989/1990. Namens FC Utrecht vonden destijds Edwin de Kruijff, John Moore en Marco Boogers het net.

Aan het laatste bezoek aan De Kuip bewaart FC Utrecht bijzonder goede herinneringen. Afgelopen seizoen won de ploeg uit de Domstad in Rotterdam met 1-2 dankzij doelpunten van Nacer Barazite en Rodney Antwi.
Feyenoord-uit is de eerste wedstrijd waar FC Utrecht naar toe reist in de nieuwe spelersbus. Daar staan de namen van liefst 2.007 supporters op. Tijdens de Open Dag van afgelopen weekend werd de bus gepresenteerd. Kijk HIER naar beelden van de prachtige spelersbus van FC Utrecht.