FC Historie: Seizoen 1970/1971

26 augustus 2015
FC Utrecht bestaat 45 jaar. Elke week een terugblik op een seizoen. Vandaag deel 1: de jaargang 1970/1971.
Seizoen 1970/1971. 34 wedstrijden gespeeld, 13 gewonnen, 7 gelijk, 14 verloren. 33 punten. Doelsaldo: 46 - 64. Eindstand: negende. Dit is het verhaal dat hoort bij seizoen 1970/1971.

"Ik geef vijftig gulden voor elke wedstrijd die de nieuwe club wint. Als je bij twee rotte appels een goeie stopt dan worden ze allemaal aangetast." De supporter van Elinkwijk in de krant van juni 1970 wordt anoniem opgevoerd.

Op 18 juni 1970 wordt de fusie beklonken, op 1 juli is het samengaan van de drie Utrechtse betaalde clubs een feit. Op 27 juni speelt DOS in de Intertoto-competitie tegen het Deense Hvidovre. Jan Witzand maakt in de met 3-1 verloren wedstrijd de allerlaatste treffer voor DOS in het betaalde voetbal. Een week later reist FC Utrecht naar Polen, waar Wisla Krakow de volgende tegenstander is. FC-doelpunten vallen er niet. De eerste Utrechtse treffer wordt in Zwitserland door de Deen John Steen Olsen gescoord tegen FC Winterthur. De nieuwe trainer Bert Jacobs reist met het gezelschap mee. Hij  ziet zijn nieuwe ploeg met 5-1 winnen.

Lof voor Jacobs
Jacobs bereikt met Velox promotie naar de eerste divisie en heeft nu de zware taak uit drie elftallen een eenheid te smeden. Hij en zijn assistent Fritz Korbach, beiden inmiddels overleden, verdienen alle lof. De anonieme Elinkwijk-supporter die in het eerste jaar van het bestaan degradatie van de fusieclub voorspelt, krijgt geen gelijk. FC Utrecht handhaaft zich simpel. In 34 wedstrijden in de Eredivisie en twee bekerduels gebruikt Jacobs 28 spelers: twaalf van DOS, negen van Elinkwijk, vier van Velox en drie nieuwelingen. Co Adriaanse wordt voor 125.000 gulden overgenomen van De Volewijckers. Tijdens de winterstop worden de door Ajax afgedankte internationaal Ton Pronk en de Deense doelman Jorgen Henriksen aan de selectie toegevoegd.

Na de bekerwinst tegen Eindhoven is Feyenoord in De Kuip op woensdag 19 augustus de eerste tegenstander in de competitie. De Rotterdammers hebben de Europacup voor landskampioenen gewonnen en reizen twee dagen na het duel met FC Utrecht naar Argentinië voor de wedstrijd om de wereldbeker tegen Estudiantes. Na zes minuten staat FC Utrecht door Jan Groenendijk met 1-0 voor. Een kwartier later is de wedstrijd voor de spits voorbij. Feyenoord-verdediger Rinus Israel schopt hem keihard tegen de enkels als de bal niet in de buurt is. Groenendijk jaren later: "Ik was te verbaasd en te onervaren om te reageren. Nu zou ik hem een beuk hebben gegeven." FC Utrecht verliest met 4-1.

Scoren bij debuut
Op 29 augustus wordt de eerste overwinning geboekt. Go Ahead komt op voorsprong maar dat wordt na rust rechtgezet dankzij treffers van Dick Teunissen, Jan Groenendijk (2x) en Hans Visser. De kleine buitenspeler uit Bilthoven scoort bij zijn debuut voor DOS en doet dat opnieuw in zijn debuutwedstrijd voor FC Utrecht.           

Na de winst tegen de Deventer ploeg wordt in Stadion Galgenwaard gewonnen van DWS en Telstar en gelijk gespeeld tegen MVV en Sparta. Op 22 november wordt thuis de eerste nederlaag geleden tegen PSV. Op 4 oktober is de winnende treffer van Leen van der Merkt in Volendam goed voor de eerste uitzege. Co Adriaanse is niet alleen de eerste aankoop, hij wordt ook als eerste geschorst. Tegen NEC haalt de verdediger de doorgebroken Oosterveld onderuit. Met de schorsing van één wedstrijd kan Adriaanse leven, met de geldboete van 150 gulden niet. "Ik pak die jongen niet voor mijn eigen plezier maar in het belang van het elftal. Naar mijn mening moet de hele ploeg voor die boete opdraaien."

Weergaloze Cruijff
Liefst 7000 Utrechters zien in Amsterdam de wedstrijd Ajax – FC Utrecht op 13 december. Een weergaloze Cruijff maakt drie doelpunten, eindstand 7-1. "Na zo’n afgang zou je het liefst ophouden met voetballen", verzucht Adriaanse. Henk van Ledden staat onder de lat, hij heeft ook met DOS al eens met ruime cijfers (7-0) van Ajax verloren. Bert Jacobs heeft inmiddels geconstateerd dat de defensie versterking kan gebruiken. Doelman Jorgen Henriksen debuteert tegen MVV met een 6-0 nederlaag (3x Brokamp) maar toont in het vervolg een zeer bruikbare kracht te zijn. Dat geldt ook voor Leo van Veen. Jacobs is niet overtuigd van zijn kwaliteiten. Pas in de twaalfde wedstrijd debuteert de man die DOS tegen GVAV in de eredivisie houdt. In de achttiende wedstrijd van de competitie maakt Van Veen tegen NEC de eerste doelpunten. 

Vriendendienst
Half april is FC Utrecht opgebrand. De vroege start en de enorme concurrentiestrijd eisen hun tol. Het geldt ook voor trainer Bert Jacobs. Op 6 juni – het gedegradeerde AZ is de tegenstander – is de trainer al op vakantie. Fritz Korbach, kampioen geworden met het B-team, zet in de slotfase Rini Block en Theo Polfliet in, een vriendendienst goed voor de wedstrijdpremie van 490 gulden. Jan Groenendijk maakt de 2-0 tegen de Alkmaarders en is daarmee de maker van het eerste en het laatste doelpunt van de competitie. Met 18 doelpunten eindigt de lange spits als derde op de topscorerslijst achter Ove Kindvall (24) en Johan Cruijff (21).

Tekst: Ton de Ruiter