FC Utrecht - Ajax. Voetballiefhebber Gerard van der Lem, in het verleden actief voor zowel de Utrechters als de Amsterdammers, kijkt uit naar die wedstrijd. FCUtrecht.nl sprak met hem over het duel van aanstaande zondag.

Goedgeluimd, aan zijn begroeting te horen dan toch zeker, pakt Gerard van der Lem vanuit Spanje de hoorn van de haak. Het is goed toeven aan de Costa, zegt de 62-jarige oud-speler van onder meer Ajax (jeugd), Feyenoord en FC Utrecht. “Op en af gaan we”, vertelt hij. “Dan weer in Nederland, dan weer in Spanje.”

Zappen in Spanje
Van der Lem, getuige zijn CV bepaald niet vies van een verblijf over de grenzen, houdt de Eredivisie nauwlettend in de gaten. Waar hij ook is. “Ik kijk alles. Zaterdagavond, dan zit ik lekker te zappen. FOX Sports. Zondag ook. Met name naar de wedstrijden van Ajax, Feyenoord en FC Utrecht kijk ik graag. Al valt Ajax me dit seizoen niet altijd mee. Ik geloof dat ze meer punten hebben nu dan vorig jaar rond deze tijd, maar het voetbal is wat minder prettig om naar te kijken.”

‘Moeilijke wedstrijd in La Nucia’
Toen FC Utrecht deze winter in Spanje op trainingskamp was, pikte Van der Lem een paar trainingen mee van FC Utrecht en bezocht hij het oefenduel met KAA Gent. Sébastien Haller zag hij er zijn officieuze FC Utrecht-debuut maken. “Dat was een moeilijke wedstrijd. Belgische teams hebben vaak een relatief hoge gemiddelde leeftijd in hun selecties. Als die eenmaal op voorsprong komen, dan gooien ze de boel dicht. Dat zag je ook gebeuren in die wedstrijd in La Nucia.”

Het deurtje op slot
“FC Utrecht moest, zo was het doel, voor spektakel zorgen dit seizoen”, zegt Van der Lem. “Dat heeft het team ook gedaan. Alleen achterin hebben ze te veel steken laten vallen. Dat kost ze vaak de kop. Kijk, als je op voorsprong komt, dan is het soms goed om wat terug te zakken. Dat zie ik FC Utrecht weinig doen. De ploeg blijft dan maar volle vaart vooruit gaan. Dan slaat de vermoeidheid toe, lever je een keer een balletje in bij de tegenstander, sta je met veel mensen voor de bal en krijg je een snelle counter om je oren. Vermakelijk voetbal is goed, maar het publiek wil ook graag zien dat je wint. Daar moet je een balans in zien te vinden. Kijk, toen ik voor FC Utrecht speelde, toen ging het deurtje op slot hoor, als we op een 1-0 voorsprong kwamen. Dan mochten Ton de Kruijk en Frans Adelaar de middenlijn niet meer over. En stond het achterin als een huis.” En dan, enthousiast: “Ik heb bij FC Utrecht in Spanje trouwens een aantal jonge gasten invallen, daar was ik wel van gecharmeerd. ‘God, die kunnen ballen’, dacht ik. Ayoub; geweldige speler. Amrabat: die jongen kan hartstikke goed voetballen.”

Gogme
De ervaren krachten, díe moeten de boel op sleeptouw nemen, vindt Van der Lem. “De routiniers moeten het sturen”, zegt de ex-bondscoach van Saoedi-Arabië. “Gogme, dat mis ik soms nog een beetje. Soms is het niet verkeerd het balletje gewoon even rond te spelen. Het hoeft niet altijd in de hoogste versnelling.”

‘FC Utrecht kan winnen van Ajax’
“FC Utrecht blijf ik een geweldige club vinden”, vertelt Van der Lem, die van plan is komend weekend het duel met Ajax te bezoeken; hij is dan immers toch in Nederland. “Ik heb er vier jaar met heel veel plezier voor gespeeld. We hadden geen topploeg destijds, maar waren voor iedereen een lastige tegenstander. Of dit FC Utrecht kan winnen van Ajax? Dat kan zeker. Maar als ik een voorspelling moet doen, dan ga ik voor 2-2.”