FC Utrecht O17 is de beste B-juniorenploeg van Nederland en dat is een prestatie waarop iedereen die er op welke manier dan ook bij betrokken is, trots mag zijn. Dat stelt trainer/coach Ruud Heus van FC Utrecht O17. FCUtrecht.nl sprak met de oefenmeester van het team dat in Eindhoven de landstitel veroverde.

Terwijl de spelers van FC Utrecht O17 met familieleden, vrienden en bekenden de ene na de andere selfie maken voor de tribune van De Herdgang - uiteraard mét medaille om de nek en als het even kan de bij de titel behorende schaal in de handen - blaast een meter of dertig verderop trainer/coach Ruud Heus even stoom af. “Het spanningsveld dat bij een wedstrijd zoals deze komt kijken, daarmee moet je kunnen omgaan”, vertelt de oefenmeester. “Dit is een geweldig leermoment voor de jongens. Situaties als deze, die zijn niet te trainen”, doelt Heus op de druk die er bij een mogelijk kampioensduel komt kijken.

“In de tweede helft zag ik even wat spanning en angst. In een tijdsbestek van amper vijf minuten kregen we twee doelpunten tegen”, gaat Heus in hoog tempo verder. “Dan is het prachtig om te zien dat het team de energie en kracht heeft om dat recht te zetten en vlak voor tijd, op het moment dat we met vijf aanvallers speelden, de gelijkmaker te scoren.”

De landstitel komt FC Utrecht O17 volledig toe, vindt Heus, wiens ploeg aanstaande zaterdag nog een afsluitend competitiethuisduel speelt met AZ O17. “Robert Wijnands begon dit seizoen als trainer van dit team, maar hij werd doorgeschoven naar FC Utrecht O19. Sommige spelers maakten óók tussentijds de stap naar FC Utrecht O19. Een nieuwe trainer kwam voor de groep. Kortom: veel veranderingen. Daarop heeft de groep goed gereageerd en die veranderingen hebben dan ook allemaal goed uitgepakt”, stelt Heus.

“Als je te maken hebt met een spanningsveld zoals wij vandaag, dan is het moeilijk voor spelers om de juiste keuzes te maken. Dat is het moeilijkste wat er is! Dat hebben ze goed gedaan. Landskampioen. Niet zomaar de nummer één van Midden-Nederland ofzo, hè? De beste van Nederland! Jongens in de nationale jeugdselecties. Een soort stroomversnelling. We mogen hier met elkaar trots op zijn. Dit hebben we hartstikke goed gedaan.”