FC Utrecht O17 nog geen kampioen

18 april 2015
Geen kampioenschap voor O17 op De Toekomst. Pas in de laatste minuut kon er één punt worden bijgeschreven.

Top jeugdvoetbal op De Toekomst in Amsterdam waar iedereen op het puntje van zijn stoel zat en nadat de kruitdampen waren opgetrokken er een 2-2 eindstand op het scorebord stond. Toch ietwat teleurgesteld keerden de mannen van trainer Ruud Heus naar de kleedkamer terug. Een zege had immers het landskampioenschap opgeleverd, omdat eerder PSV de punten bij Feyenoord had laten liggen en zodoende FC Utrecht niet meer kon achterhalen. In die wetenschap begon FC Utrecht de wedstrijd voortvarend, het zette de Amsterdammers onder druk en schiep zich enige mogelijkheden. Zo kreeg spits Jesse van Baal een goede kopkans na een mooie voorzet van Mitchell van Rooijen, de bal ging echter over het doel van Ajax doelman Joe van der Sar. Diezelfde Van der Sar stond even later ook een doelpunt in de weg na een goed genomen vrije trap vanFC  Utrecht aanvoerder Junior van der Velden. De daarop volgende hoekschop leverde niets op. Ajax kwam langzamerhand wat beter in de wedstrijd, vooral alsFC  Utrecht verzuimde om de druk op de Amsterdamse opbouw te houden. Na ruim een half uur leverde dat ook een doelpunt op, toen Reda Boultam geheel vrij kon voorzetten en de mee opgekomen Deyovaiso Zeefuik bij de tweede paal mocht binnenkoppen, FC Utrecht doelman Thijmen Nijhuis kreeg er zijn vingers nog tegenaan maar dat was niet voldoende. Deze 1-0 achterstand, waarmee ook de rust aanbrak, was voor trainers Ruud Heus en Robert Wijnands aanleiding om nog even de puntjes op de i te zetten aangaande de strijdwijze voor de tweede helft.

Het elftal pakte dat ook op en ondanks dat FC Utrecht zich niet al teveel kansen schiep, hield het Ajax het eerste half uur na rust goed onder druk. Tot vreugde van de meegereisde supporters was die ene kans na 10 minuten wel raak: Jesse van Baal draaide weg bij zijn tegenstander en plaatste de bal koeltjes in de rechter benedenhoek langs de aan de grond genagelde Van der Sar. Naarmate het einde van de wedstrijd naderde hield FC Utrecht de druk niet echt vol en liep zo nu en dan wat te veel achteruit. Hoewel de Utrechters daar bij een scrimmage goed weg kwamen, was de grootste kans zo’n vijf minuten voor tijd, na een prachtige aanval, voor de ingevallen linksbuiten Abdelmalik Hemmet. Zijn doelpoging ging echter over. En toen iedereen zich had verzoend met een puntje, want dan bleef Ajax op vijf punten achterstand, leek FC Utrecht de deksel op de neus te krijgen. Een voorzet vanaf links werd ingekopt en hoewel Nick Lim de bal nog van de lijn kon werken was de rebound voor Ajax speler Rayan El Azrak, die Thijmen Nijhuis kansloos liet: 2-1. Het tekent de mentale veerkracht van de ploeg dat het zich niet gewonnen gaf en nog eens alles uit de kast haalde. En met succes, Odysseus Velanas tekende na een actie van Mitchell van Rooijen voor de verdiende gelijkmaker. “Dit zijn nou de wedstrijdjes waar je wat van leert, en hoe meer je er daar van speelt des te volwassener ga je worden” sprak Ruud Heus na afloop, refererend aan ervaringen uit zijn eigen carrière. “Hoewel de jongens vandaag als leeuwen hebben geknokt, moet ik toch zeggen dat we te weinig hebben gecreëerd om aanspraak te kunnen maken op de overwinning. Een nederlaag was echter gezien het spel van de tegenstander ook niet verdiend geweest, dus was ik wel heel blij met die gelijkmaker”.

Dinsdag a.s. doet FC Utrecht een nieuwe gooi naar de landstitel. PSV is dan op de Herdgang in Eindhoven de tegenstander, aanvang is 18.30 uur.

Scoreverloop:

“35  1-0  Deyovaiso Zeefuik

“50  1-1  Jesse van Baal

“78  2-1  Rayan El Azrak

“80  2-2  Odysseus Velanas

 Opstelling FC Utrecht:  Thijmen Nijhuis, Sylian Mokono, Nick Lim, Junior van der Velden, Brian van den Hooff, Baran Karadag, Odysseus Velanas, Louk Dekkers, Mitchell van Rooijen (“80  Rashaen de Windt), Jesse van Baal, Rogier Benschop (“60 Abdelmalik Hemmet (“80 Nick Venema)).

meer foto's op www.rij13sportfotgrafie.nl