Onterecht verlies FC Utrecht O17

08 februari 2015
Een ongelukkige nederlaag voor de thuisploeg. Desondanks was trainer/coach Robert Wijnands niet ontevreden over het vertoonde spel van zijn elftal.

Op het kunstgrasveld van sportpark Zoudenbalch leed FCU in de late middaguurtjes een onverdiende nederlaag tegen Ajax B1. Ondanks dat Ajax zichzelf nauwelijks kansen wist te scheppen, stond er na afloop van de wedstrijd een 0-2 op het scorebord in het voordeel van de Amsterdammers. Een onterecht toegekende strafschop in de eerste helft en een verdedigingsfout in de tweede helft deden de Utrechters teleurgesteld na afloop de kleedkamer opzoeken. Gezegd moet worden dat FCU met name in de tweede helft een tweetal uitgelezen kansen had moeten benutten, want dan had het er heel anders uitgezien. Blijven over na afloop de positieve woorden van trainer Robert Wijnands voor zijn ploeg. FCU kwam goed uit de startblokken en de druk naar voren was goed verzorgd. De eerste mogelijkheid ontstond daardoor voor spits Jesse van Baal, zijn afronding was echter onvoldoende. Alhoewel FCU veel de bal veroverde was het daarna vaak niet goed in balbezit en ook van achteruit werden de middenvelders onvoldoende gezocht en als dat dan gebeurde was men slordig of te gehaast in de keuzes. Ajax ging dat beter af, maar in de voorste lijn konden zij niet gevaarlijk worden. Na een half uur spelen kwamen de Amsterdammers op voorsprong. Een vermeende overtreding  net buiten het strafschopgebied van Utrecht verdediger Junior van der Velden was aanleiding voor de scheidsrechter van dienst om een strafschop toe te kennen. Deze werd door Reda Boultam feilloos binnengeschoten. FCU was daarna duidelijk van slag en Ajax was de laatste 10 minuten van de 1e helft de bovenliggende partij maar ondanks dat waren zij in de laatste fase, zoals dat zo mooi heet, niet bij machte om nog een gat in de Utrechtse defensie te vinden.

Trainer Robert Wijnands gebruikte de rust om zijn ploeg weer op de rails te zetten en aan te geven dat het in balbezit wat rustiger en nauwkeuriger moest en dat minder de lange bal maar meer over de grond de oplossing via het middenveld moest worden gezocht. Dat was gelukkig niet tegen dovemansoren gezegd want FCU heeft de gehele 2e helft gedomineerd. Kansen waren er, en de beste kans had er via Mitchell van Rooijen best in gemogen, zijn inzet ging echter voorlangs. De gelijkmaker hing eigenlijk lang in de lucht, totdat aanvoerder Giovanni Troupée te veel risico nam bij het uitverdedigen en Ajax er als de kippen bij was om dat af te straffen, de Amsterdamse rechtsbuiten Justin Kluivert voltrok het vonnis door de bal hoog achter de kansloze Thijmen Nijhuis te schieten. FCU probeerde met vier spitsen nog wat af te dwingen maar Ajax gaf niets meer weg. Zoals gezegd had trainer Robert Wijnands toch een positief gevoel aan de wedstrijd overgehouden: “We hebben het grootste deel van de wedstrijd de overhand gehad, alhoewel Ajax veelal tot een betere technische uitvoering kwam daar waar wij in balbehandeling toch vaak wat slordiger waren. Dit soort wedstrijden moeten we vaker spelen om daarin te verbeteren en natuurlijk moeten we ook doeltreffender worden teneinde wedstrijden naar ons toe te trekken. Er volgen echter nog genoeg van dit soort potjes, we kunnen daarin alleen maar groeien. Belangrijk is dat iedereen er elke week weer staat.”

 Scoreverloop:

“29  0-1  Reda Boultam (strafschop)

“67  0-2  Justin Kluivert

Opstelling FC Utrecht O17: Thijmen Nijhuis, Giovanni Troupée, Nick Lim (“68 Dennis van Schuppen), Junior van der Velden, Brian van den Hooff, Baran Karadag, Odysseus Velanas, Louk Dekkers (“61 Shayne Pattynama), Mitchell van Rooijen, Jesse van Baal, Virgil Smith (“64 Rogier Benschop).