Terug van weggeweest bij FC Utrecht: Didier Martel. Was hij een jaar of veertien geleden voor het laatst in de Domstad actief, toen als aanvaller van het eerste elftal, nu is hij als scout terug op het oude nest. FCUtrecht.nl sprak met de 42-jarige Fransman.

Breed is de glimlach, goed is het humeur. Didier Martel is blij terug te zijn bij FC Utrecht. Dat is te zien aan hoe hij rondloopt in Stadion Galgenwaard. Hoewel hij veertien jaar geleden de kleedkamerdeur bij de club uit de Domstad achter zich sloot, is het anno 2014 voor hem nog altijd één groot herkenningsfeest. Martel schudt vele handen, houdt vele praatjes. “FC Utrecht betekent heel veel voor mij”, vertelt de Fransman. “Een paar maanden geleden sprak ik Michael Mols via Facebook. Hij vertelde me dat hij nu als scout voor FC Utrecht werkzaam was. Ik liet hem weten dat ik voor zo’n functie ook open stond. Mijn tijd hier bij FC Utrecht was geweldig, dat ben ik nooit vergeten. De club, de fans: ze hebben veel indruk op me gemaakt. De stad is voor mij ook speciaal, ook al omdat mijn zoon Didier junior er is geboren.”

Scouten in Frankrijk? ‘Slim!’
Hoofd Scouting Jordy Zuidam van FC Utrecht legde onlangs contact met Martel, om hem te polsen voor een job als scout. De twee kenden elkaar nog, waren ploegmakkers bij FC Utrecht. “De visie van Jordy spreekt me aan. FC Utrecht heeft nu een jong team, met veel talentvolle spelers. Ik vind het slim van Jordy en de club dat ze zich nu intensiever gaan oriënteren in Frankrijk. Want bij ons in Frankrijk lopen zó veel jonge talenten rond! Vergeet niet: alle grote clubs scouten in Frankrijk. FC Utrecht vanaf nu dus ook. Ik ken het land, ken de clubs, maar ken ook de Nederlandse competitie en FC Utrecht. Aan mij de mooie taak de Franse competities – vooral Ligue 1 en Ligue 2 – goed in kaart te brengen en spelers, in een latere fase, enthousiast te maken voor FC Utrecht.”

‘Graag iets terugdoen voor FC Utrecht’
“Ik wil trots zijn op de talenten die ik ontdek”, vertelt Martel, die bij de Franse grootmacht Olympique Marseille al enkele jaren als scout werkzaam was. “Ik wil graag iets terugdoen voor FC Utrecht. Dit zie ik als de uitgelezen kans daarvoor.”

Restauranthouder, model
Na zijn actieve voetballoopbaan, waarin Martel uitkwam voor onder meer Olympique Nimes, Paris Saint-Germain, FC Utrecht en Vitesse, was de in het zuiden van Frankrijk woonachtige ex-prof onder meer eigenaar van een restaurant. Dat heeft hij inmiddels van de hand gedaan. Wel is hij nog actief betrokken bij het kledingmerk DeeMonaco, dat door heel Europa via internet wordt verkocht. “Maar”, zegt hij met een big smile, “ik ontwerp de kleding niet, hoor. Daar hebben we een heel goede designer voor. Ik geef hem wel tips. En ik fungeer als model. DeeMonaco loopt hartstikke goed. We richten ons nu nog op heel Europa, maar wie weet dat we ook de rest van de wereld nog wel gaan veroveren, haha!”