Alflen: 'Veel balbezit inherent aan speelwijze'

22 augustus 2014
Trainer/coach Robby Alflen van FC Utrecht kijkt uit naar duel met Feyenoord van zondag.

In De Kuip treft FC Utrecht zondag Feyenoord. Het Eredivisieduel in Rotterdam begint om 14.30 uur. Trainer/coach Robby Alflen van FC Utrecht heeft zin in het treffen met de topclub, die gisteren nog in Kiev tegen Zorya Luhansk speelde.

Het oog van oefenmeester Robby Alflen van FC Utrecht viel deze week op een statistisch overzicht van balbezitpercentages van de Eredivisieteams. Op de eerste plek: FC Utrecht. Het team van Alflen noteerde 61 procent balbezit tijdens de eerste twee speeldagen van de nieuwe jaargang. Meer dan welke andere ploeg dan ook. "We geven onze tegenstanders weinig tijd om de bal rond te laten gaan", zegt Alflen, die zijn team dit seizoen middels aanvallend voetbal naar een mooi puntenaantal wil stuwen. "Door snel druk te zetten willen wij zo snel mogelijk de bal veroveren, als we die niet hebben. Dat verklaart waarom wij een hoog percentage balbezit hebben."

In het seizoen 2013/2014 eindigde FC Utrecht op de balbezitranglijst op plek vijftien. Nu staat het team in die lijst dus aan kop. "Dat zou je tekenend kunnen noemen voor de omslag die we hebben gemaakt", aldus Alflen.

Kwam de beoogde speelstijl in Zwolle tijdens PEC-uit niet altijd goed uit de verf, in het thuisduel met Willem II leverde een wedstrijd lang gáán als de brandweer de Utrechters drie punten op. Een stijgende lijn was zichtbaar, concludeerden velen na afloop van het duel met de Brabanders. "Dat het tegen Willem II beter ging dan tegen PEC Zwolle heeft ook met een stukje ritme te maken", zegt Alflen. "Je komt in zo’n ritme door wedstrijden te spelen. Nu merk je dat al. Je traint doordeweeks, speelt in het weekend een wedstrijd. Je spanning is bij een eerste wedstrijd van het seizoen anders dan bij de andere wedstrijden. Nu is die gezonder, juist omdat je in dat ritme zit."

FC Utrecht’s tegenstander Feyenoord maakte midweeks een trip naar Oekraïne voor het spelen van een voorrondewedstrijd in de Europa League. In Kiev werd een goed resultaat behaald door de Rotterdammers tegen Zorya Luhansk: 1-1. "Dat soort reisjes zijn erg vermoeiend", zegt ervaringsdeskundige Alflen. "Of het een voordeel voor ons is, dat we Feyenoord na een Europese uitwedstrijd treffen? Nou, het is in elk geval geen nadeel." Maar rijk rekent de Utrechtse oefenmeester zich nog lang niet. "Feyenoord is een ploeg die écht speelt voor de punten", zegt Alflen. "Voor ons is het zaak dat we ons eigen ding doen. Dicht bij onze eigen speelstijl blijven, met daarin natuurlijk wel wat nuances."

Hoe dan ook kijkt Alflen uit naar de wedstrijd in Rotterdam. "Als speler heb ik bij uitwedstrijden in De Kuip goede resultaten geboekt. Als Utrechter gaat er niets boven spelen in Stadion Galgenwaard, maar ook De Kuip is een prachtig stadion om in te spelen.