In de eerste serieuze testcase van voetbaljaargang 2014/2015 was FC Utrecht met 2-1 te sterk voor Dundee United. Tegen de ploeg uit de Schotse Premier League maakten Jens Toornstra en Leon de Kogel de Utrechtse doelpunten.

Het kaarsje, zo vertelt middenvelder Willem Janssen van FC Utrecht na afloop voor de camera van RTV Utrecht, gaat bij de Utrechters in het laatste kwartier van de wedstrijd langzaam uit. Niet gek ook, licht oefenmeester Robby Alflen even later toe. Zijn ploeg heeft er immers net een intensief trainingskamp in Zeeland opzitten. En speelt, ondanks een week van flinke trainingsarbeid, tegen de Schotten een degelijke pot voetbal. Belangrijker nog: speelt het voetbal dat wordt nagestreefd.

Dat voetbal houdt, simpel gezegd, in: ervoor zorgen dat je de bal hebt. En als je die niet hebt, er alles aan doen die zo snel mogelijk weer te veroveren. Het blijkt een aanpak te zijn die voor succes zorgt in het duel met Dundee United. De Schotten, nochtans vierde in de Schotse Premier League van afgelopen seizoen en finalist in de FA Cup, hebben amper een antwoord op de Utrechtse branie.

Toch hoeft de bediener van het scorebord van Stadion Galgenwaard pas na de pauze in actie te komen. Op aangeven van Danny Verbeek, die een sterke wedstrijd speelt, schiet Jens Toornstra in de derde minuut van de tweede helft even hard als geplaatst de 1-0 binnen.

Vier minuten later is het opnieuw raak. Deze keer is het Mark Diemers die het voorbereidende werk voor zijn rekening neemt en rondt Leon de Kogel het af: 2-0.

Pas vijf minuten voor tijd doen de Schotten wat terug. Op het moment dat het Utrechtse kaarsje wat minder fel brandt, prikt Brian Graham in de verre hoek de 2-1 binnen. Verder dan dat komen de Schotten in Stadion Galgenwaard niet, waardoor de vijfde oefenzege in evenveel duels voor FC Utrecht in de voorbereiding van seizoen 2014/2015 een feit is.

FC Utrecht – Dundee United 2-1 (0-0)
48. Jens Toornstra 1-0
52. Leon de Kogel 2-0
85. Brian Graham 2-1

Toeschouwers: 6.553.

Scheidsrechter: Bas Nijhuis.

Opstelling FC Utrecht:
Jeroen Verhoeven;  Mark van der Maarel (62. Gévero Markiet), Ramon Leeuwin, Kai Heerings, Yannick Cortie (46. Chris Kum); Anouar Kali, Willem Janssen (72. Adam Sarota), Jens Toornstra; Mark Diemers (62. Nacer Barazite), Leon de Kogel (62. Rubio Rubin, 70. Fernando Quesada), Danny Verbeek.

Opstelling Dundee United:
Radoslaw Cierzniak; Blair Spittal (82. Scott Smith), Andrew Robertson, Sean Dillon, Calum Morris; Paul Paton, John Rankin (82. Scott Fraser), Stuart Armstrong (72. Chris Erskine); Nadir Ciftci (72. Brian Graham), Ryan Dow (72. Mario Bilate), Gary Mackay-Steven (62. Charlie Telfer).