Als afsluiting van het eerste trainingsblok trok FC Utrecht O17 naar Duitsland voor een oefenwedstrijd tegen FC Schalke’04. De ploeg van trainer Robert Wijnands liet daar een prima indruk achter. Alhoewel de wedstrijd uiteindelijk in 1-1 eindigde, had FC Utrecht veelal het betere van het spel en ook meer dan genoeg kansen om de wedstrijd in zijn voordeel te beslissen. De openingsfase was voor de thuisploeg en FC Utrecht had moeite met het vroeg druk zetten van de tegenstander uit Gelsenkirchen. De Utrechtse verdediging stond echter goed en de paar Duitse kansen werden door keeper Thijmen Nijhuis onschadelijk gemaakt. Langzamerhand nam FC Utrecht het heft in handen en met goed combinatiespel en een goede onderlinge communicatie werden er ook kansen gecreëerd voor het Duitse doel, waarbij de keeper zich een aantal malen kon onderscheiden. Hij was echter kansloos geweest bij een prachtige volley van FC Utrecht spits Jesse van Baal, de lat schoot hem echter te hulp. De rust brak aan met de brilstand.

In de tweede helft wisselde FC Utrecht mindere fases met uitstekende af. Tijdens zo’n goede periode kwam FC Utrecht op voorsprong: een prima voorzet van Baran Karadag bereikt Odysseus Velanas. Zijn inzet kon nog door de Schalke doelman worden gekeerd, maar de rebound werd door Rogier Benschop benut: 0-1. Daarna weer een periode voor Schalke waarbij FC Utrecht gedwongen werd fouten te maken. Daaruit ontstond niet veel later de 1-1. Het laatste gedeelte van de wedstrijd had FC Utrecht de winst moeten pakken, met name linkerspits Virgil Smith kwam een aantal keren uitstekend door, maar zijn voortzetting liet helaas te wensen over. Dit soort internationale ervaringen zijn natuurlijk uitstekend voor de opleiding en FC Utrecht reisde dan ook met een goed gevoel terug naar Zoudenbalch, waar het over twee weken zal beginnen met het tweede voorbereidingsblok. Op 2 augustus zal FC Twente O17 in Hengelo de volgende oefentegenstander zijn.