Na afloop van het seizoen 2013/2014 kijkt Henny Lee terug op zijn derde jaar als Hoofd Opleidingen en Technisch Manager bij FC Utrecht. Naast het beschrijven van de hoogtepunten spreekt hij zijn dank uit richting alle medewerkers en vrijwilligers.

Op moment van schrijven hebben we met onze jeugd de competitie achter de rug. Al met al is het een prima seizoen geweest, hierin hebben onze talenten zich goed kunnen doorontwikkelen - wat immers het belangrijkste is- en hebben er een aantal jeugdspelers hun debuut kunnen maken in het eerste elftal en/of een contract kunnen afdwingen. In het bijzonder heeft Yassin Ayoub als recent eigen opgeleide speler een goede inbreng gehad in een aantal wedstrijden.

Ondanks dat opleiden bij ons op de eerste plaats staat, hebben alle teams prestatief zich op het hoogste competitieniveau kunnen handhaven. De selectietrainers hebben in samenwerking met hun begeleidingsstaf en alle specialisten goed werk geleverd.
 

Hierbij de prestaties van de teams op een rij:

FC Utrecht 010 (E2)
Een nieuw team met veel regionaal talent, dat zich goed heeft kunnen ontwikkelen en een keurige derde plaats behaalde. FC Utrecht O10 was Team van de Maand in maart.

FC Utrecht 011 (E1)
FC Utrecht O11 heeft eveneens, als nieuw team met veel regionaal talent, een goede ontwikkeling doorgemaakt. De ploeg, die in oktober Team van de Maand was, heeft een keurige vierde plaats behaald.

FC Utrecht 012 (D2) 
Hoewel de tweede plaats die werd bereikt op een haar na niet voldoende was voor promotie naar het hoogste niveau, heeft FC Utrecht O12 een mooie ontwikkeling doorgemaakt.

FC Utrecht 013 (D1)
Regelmatig moest het op het hoogste niveau uitkomende FC Utrecht O13 spelers afstaan aan de O12, maar desalniettemin behaalde de ploeg toch een keurige achtste plek, waarmee het zich veilig speelde. 

FC Utrecht 014 (C2)
In een besloten BVO-competitie eindigde FC Utrecht O14 op een keurige zesde plek. De O14 was Team van de Maand in december/januari.

FC Utrecht 015 (C1)
FC Utrecht O15 behaalde dit seizoen een keurige vijfde plaats.

FC Utrecht 016 (B2)
Gedurende het seizoen was FC Utrecht O16 één van de betere teams in de competitie. Het team eindigde op een keurige vierde plaats en was Team van de Maand in november.

FC Utrecht 017 (B1)
FC Utrecht O17 ging voortvarend van start en was Team van de Maand in september. De O17 eindigde als zevende en behaalde de halve finale van de beker.

FC Utrecht 019 (A1)
Een keurige derde plaats werd behaald door FC Utrecht O19, dat de leeftijdsgenoten van clubs als Feyenoord, FC Groningen en Vitesse achter zich liet. Ook bereikte de O19 de halve finale van de beker en hebben veel talent op het toneel gekregen. De O19 werd als enige ploeg twee keer Team van de Maand; in februari en mei.

FC Utrecht 023 (Jong FC Utrecht)
Jong FC Utrecht speelde gedurende het seizoen in een veelal wisselende samenstelling en eindigde als achtste in de competitie.

Naast bovengenoemde resultaten hebben alle teams hun talenten weer kunnen doorontwikkelen. Met de FC Utrecht Academie hebben we als doel om met elkaar het talent te ontwikkelen richting het eerste elftal en dat lukt aardig, cijfers zeggen immers iets:
- Met ruim 27% eigen opgeleide spelers in de selectie behaalde het eerste elftal een tiende plek in de competitie;
- Vier spelers uit de jeugdopleiding maakten hun debuut in het eerste elftal;
- Hamza Boukhari (019) werd met 19 doelpunten topscorer in de Nike A-junioren Eredivisie;
- Drie spelers van de 019 stonden bij de eerste tien op de ranglijst van het klassement Beste speler Nike A-junioren Eredivisie;
- Drie talentvolle jeugdspelers tekenden hun eerste contract;
- Zes talentvolle A-junioren maken de overstap naar Jong FC Utrecht.

Bovenstaande resultaten zijn mede te danken aan een goede samenwerking tussen trainers, medische- en fysieke staf, de scouting, ondersteunend kader, het management, spelers, ouders, begeleidingsstaf en niet te vergeten alle vrijwilligers. 

We hebben met de FC Utrecht Academie het afgelopen jaar inhoudelijk wederom flinke stappen kunnen maken. Zo is er een nieuw opleidingsplan en een nieuwe werkwijze in de praktijk toegepast. Het komende seizoen zullen we de laatste stappen voorwaarts zetten en durf ik uit te spreken dat FC Utrecht met haar FC Utrecht Academie inmiddels tot de top van Nederland behoort. Een complete opleiding van talent tot prof: dat is wat FC Utrecht kan bieden, waarbij onze talenten daadwerkelijk doorstromen naar ons eerste elftal. Betere reclame kunnen we ons niet wensen!

We kunnen daarom met z’n allen met een goed gevoel op vakantie. Via deze weg wil ik een ieder bedanken voor zijn of haar inbreng en steun gedurende de competitie. Ook wil ik de ouders en andere supporters bedanken voor hun steun en aanmoedigingen bij de wedstrijden. Een speciaal woord van dank gaat uit naar de “Vrienden van FC Utrecht” voor het ondersteunen van diverse activiteiten en verbeteringen binnen de FC Utrecht Academie. 

Als laatste wil ik jullie een prettige vakantie toe wensen en zie ik jullie graag terug in het volgende seizoen. We gaan er dan weer met frisse moed tegenaan!

Henny Lee