Zoals zoveel Nederlanders dezer dagen raadpleegt Gijs van Rooijen om de haverklap Buienradar.nl. Niet om te kijken of een geplande barbecue wel doorgang kan vinden of om te zien of het verstandig is om een fietstochtje te maken. Nee: Van Rooijen kijkt naar de website om te zien of er nog een mooie regenbui aan zit te komen. Hoe eerder, des te beter.

Van Rooijen is bij FC Utrecht actief als groundsman en in deze periode van het jaar dus volop bezig met het verzorgen van het veld in Stadion Galgenwaard. Een week nadat het gras is ingezaaid, is hij optimistisch over de vorderingen. "Zálig, die buien", zegt Van Rooijen. "Dat is precies wat het veld nu nodig heeft." Houdt Pluvius de poorten gesloten? Dan laat Van Rooijen de sproei-installatie van Stadion Galgenwaard zijn werk doen.

De vorderingen van het nieuwe veld zijn dusdanig, dat medio komende week – als het een beetje meezit – al voor de eerste keer gemaaid kan worden. "Die eerste maaironde is heel belangrijk", zegt de groundsman van FC Utrecht. "Het gras gaat zich daarna als het ware vermenigvuldigen. Het verandert dan van sprietjes in pollen. Dat doet het automatisch, na de eerste keer aftoppen."

Op zondag 20 juli moet groundsman Van Rooijen de grasmat op orde hebben. Die dag speelt FC Utrecht in Stadion Galgenwaard tegen Dundee United.