Debutant Kerk: “Ik kon het niet geloven”

24 januari 2014
Ineens was hij daar: Gyrano Kerk. De pijlsnelle aanvaller van FC Utrecht 019 mocht tien minuten voor tijd zijn opwachting maken in de bekerwedstrijd tegen N.E.C.

Ineens was hij daar: Gyrano Kerk. De pijlsnelle aanvaller van FC Utrecht 019 mocht tien minuten voor tijd zijn opwachting maken in de bekerwedstrijd N.E.C. – FC Utrecht. Dit betekende het debuut voor de achttienjarige buitenspeler met Surinaamse roots.

Na een gedegen warming-up kreeg hij de bevestiging dat hij mocht invallen van assistent-trainer Robby Alflen. “In eerste instantie kon ik het niet geloven”, vertelt Kerk. “Ik dacht bij mezelf: nu gaat het echt gebeuren. Gelukkig had ik geen last van zenuwen.”

Die zenuwen had hij namelijk achtergelaten in het trainingskamp in Benidorm. “Op het begin van het kamp was ik wat gespannen, waardoor ik stroef begon”, beseft Kerk zich. “Maar, als snel merkte ik dat het elke training beter ging en daardoor plezier kreeg in de trainingen. Uiteindelijk doorloop je de jeugd met als doel om het eerste elftal te halen en dat is mij nu gelukt.”

Anderhalf jaar geleden kwam Kerk over van AVV Zeeburgia, de talentenfabriek uit Amsterdam-Zuidoost. Onder anderen voormalig FC Utrecht-spelers Denzel Slager, Gerard van der Lem, Rafael Uiterloo en Sander Keller zetten vanaf hier de stap richting het betaald voetbal. Op zestienjarige leeftijd maakte Gyrano Kerk zijn debuut in het eerste elftal van AVV Zeeburgia. “Vergeleken met mijn leeftijdsgenoten was ik toen een stuk verder, daarom kon ik op zo’n vroege leeftijd mijn debuut al maken”, concludeert Kerk.

Na zijn overgang naar de FC Utrecht Academie is het snel gegaan met Gyrano Kerk. Het talent van Kerk is niet alleen de technische staf van het eerste elftal opgevallen. Door zijn goede spel bij FC Utrecht O19 staat hij hoog in de lijst van beste spelers van de Nike A-junioren Eredivisie. Tevens leidde dit tot een voorselectie voor Oranje onder 19. “Dat ik in de voorselectie zat van Oranje onder 19 was een teken voor mij dat ik in beeld ben in Zeist. Ik voel ook dat ik in vorm ben, dus dit smaakt naar meer.”

Gevraagd naar de kwaliteiten van Kerk antwoordt hij resoluut. “Ik ben een snelle en sterke aanvaller en ben goed in 1-tegen-1-duels. Tevens beschik ik over een goede eindpass en heb ik scorend vermogen.” Naast zijn kwaliteiten heeft de speler ook nog verbeterpunten. “In sommige situaties kan mijn eindpass beter, waardoor ik nog bepalender word voor mijn team. Ook in het koppen kan ik nog stappen maken.”

Gyrano Kerk is blij dat trainer Jan Wouters hem de kans heeft gegeven om zijn debuut te maken in het eerste elftal van FC Utrecht. De speler hoopt dan ook op meer. “Ik hoop dat ik dit seizoen meer wedstrijden meepak bij het eerste elftal en uiteindelijk hoop ik een vaste waarde te worden.”