Satellietclub Saestum neemt het zaterdag op tegen AFC Ajax voor de beker. De wedstrijd start om 14.45 uur op het sportcomplex van Saestum en de toegang is gratis.

Interview: Anouk en Babiche terug op het oude nest

De insteek van dit interview is ‘terug op het oude nest’. Jullie hebben in korte tijd veel meegemaakt bij Saestum en FC Utrecht.

Wat is het eerste gevoel wat in jullie opkomt terugdenkend aan deze periode?

Babiche: Mijn eerste gevoel is een warm gevoel. Zoveel warmte die ik bij deze clubs heb gekregen is uniek. Dat zal ik niet meer zomaar meemaken. Deze warmte kwam door de mensen van Saestum en FC Utrecht, mijn teamgenoten maar ook de staf. Het was vooral zo leuk dat FC Utrecht en Saestum op 1 complex trainden en de wedstrijden speelden. Dit maakte de band met alle speelsters hechter.

Anouk: Als ik terugdenkt aan de periode dat ik bij Saestum speel krijg ik een warm, vertrouwd gevoel. Ik heb het daar bijzonder goed naar mijn zin gehad. Alles was heel gemoedelijk, gezellig en de club deed heel veel voor ons.

Wie of wat mis je het meest?

Babiche: Rik de Groot, Hennie van Laaren en Ingrid Thijsen mis ik het meest. Vooral Rik, omdat hij als trainer zeer professioneel is maar hij is ook echt een mens op en buiten het veld waar je altijd je ei bij kwijt kan. Gelukkig heb ik nog met alle drie contact! En natuurlijk mijn oude teamgenootjes met wie ik een heel goede band heb opgebouwd. Zoals Franca van de Kuilen, Simone van der Weerd en Renate Verhoeven. Je spreekt elkaar nog regelmatig, maar dat is anders dan als je elke dag met elkaar traint.

Anouk: Ik mis de sfeer van Saestum het meest. De drie jaar dat ik daar speelde was Rik de Groot mijn trainer. Hij wist de perfecte sfeer te creëren waardoor onze prestaties ook optimaal waren. Na de wedstrijd bijvoorbeeld bleven alles speelsters+ familie in de kantine voor een hapje en een drankje. Ook waren we regelmatig op de club te vinden voor een sociale activiteit. Zo deden we mee aan carnaval, karaoke en een après ski party. Ik mis die gezelligheid wel.

Wat vond je achteraf gezien het leukste, spannendste of grappigste moment?

Babiche: Het allerleukste en meest spannende moment was het gesprek met Mark Verkuil (voormalig trainer FC Utrecht vrouwen) en Rik de Groot. Zij vertelden mij dat ik definitief bij de FC Utrecht vrouwen selectie aan mocht sluiten. Wat was ik blij!

De gezelligheid in de kleedkamer zijn mooie momenten die ik ook niet zal vergeten.

Anouk: Het mooiste moment met Saestum was toch wel dat we de kwartfinale van de Champions League gehaald hadden. Dat was in die tijd voor een Nederlandse club een erg goede prestatie. De wedstrijd tegen Umea was een hele happening. We speelden tegen een topclub, er kwamen heel veel mensen kijken en de samenvatting werd op de NOS uitgezonden.

Is er een extra prestatiedruk als je voor zo’n grote club speelt?

Babiche: In het begin voelde dat wel zo. Als nieuw team dat voor Ajax mag spelen moet je winnen. Zo zien de mensen het van buitenaf. Onze trainer Ed Engelkes heeft ons duidelijk gemaakt dat wij een doel hebben. Dat doel was bij de eerste vier te komen. Ed Engelkes zei dan ook, trek je vooral niets aan van de media als je een keer verliest. Want dit is ook het geval bij Ajax. Als je presteert is alles goed, maar als je niet presteert hoor je het ineens in de media. Wij zijn als team begeleidt om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. De extra druk nam uiteindelijk hierdoor af.

Anouk: Je merkt dat er vanuit de club en de supporters wel wat van ons verwacht wordt. Maar dat is logisch vind ik. De andere clubs in de competitie zijn ook extra gemotiveerd om van ons te winnen. Ze zullen zich altijd 200% geven als ze tegen Ajax spelen, dus het wordt ons nooit makkelijk gemaakt. Maar dat is voor mij persoonlijk en voor ons als team alleen maar goed. Daar worden we alleen maar beter van

Een lastige keuze… Waar voel jij je het meeste thuis: In de huiselijke, warme en vertrouwde omgeving van vrouwenvoetbalclub Saestum of bij een grote club als Ajax met een prestatieve en professionele uitstraling?

Babiche: Bij Saestum voelde ik mij meteen erg thuis, dat was een fantastische periode. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Ajax, omdat het een stap hoger is en ik mij hier nog meer kan ontwikkelen. Dus hier ben ik mij zeker ook thuis gaan voelen.

Anouk: Hele moeilijke vraag! Ik denk dat elke periode om iets anders vraagt. Toen ik net van de jongens kwam en de overstap naar de vrouwen maakte, ging ik naar Saestum. Daar ben ik nog steeds heel blij om: ik voelde me er thuis, had een heel sterk team en heb heel veel geleerd. Nu speel ik in de Beneleague en is het hele klimaat van het vrouwenvoetbal in Nederland een stuk professioneler geworden. Nu ben ik heel blij dat ik bij Ajax speel waar alles perfect voor je geregeld wordt. Het is een hele professionele club en er ligt meer druk op je. Dus op dit moment voel ik me bij Ajax thuis. Het is dus niet zo dat je je maar bij 1 club thuis kan voelen. Het ligt aan het moment.

In de achtste finales van de beker zullen het verleden en het heden in veel opzichten tegenover elkaar komen te staan. Profspelers zullen zich waar moeten maken tegenover aanstormende talenten. Voor ons is het een geweldige ervaring op voetbalgebied. Wat verwacht jij van de wedstrijd?

Babiche: Ik verwacht dat het een heel leuke wedstrijd gaat worden. Ik weet dat Saestum voetballend erg goed is en wij zijn dat ook. Dus ik hoop dat het voetballend een mooie wedstrijd gaat worden met stiekem een mooie uitslag voor mijn huidige club.

Anouk: Ik heb heel veel zin in de wedstrijd! Hoop dat er veel publiek komt kijken en dat er een goede sfeer is, maar daar twijfel ik eigenlijk niet aan. Bekervoetbal is altijd lastig, dus ik verwacht echt niet dat dit een makkelijke wedstrijd gaat worden. Wij gaan deze wedstrijd zeker niet onderschatten en zullen er vol voor gaan.

Wat is je voorspelling van de uitslag?

Babiche: Ik ga er vanuit dat wij deze wedstrijd winnen. Daar moet ik ook vanuit gaan, aangezien wij een eredivisie club zijn. Ik denk dat het 0-4 gaat worden, maar het zal zeker niet makkelijk worden hoor!

Anouk: Het maakt me niet zoveel uit, als wij maar met 3 punten naar huis gaan;)