FC Utrecht heeft voor een sensatie gezorgd door FC Twente in eigen huis met 2-4 te verslaan. Daarmee stijgt FC Utrecht op de ranglijst naar de vijfde plaats door het verlies van Vitesse. Jens Toornstra bekroonde zijn debuut met een doelpunt.

Met de nieuwe aanwinst Jens Toornstra en de weer teruggekeerde Jacob Mulenga trad FC Utrecht in de Grolsch Veste aan tegen FC Twente. Het was het treffen tussen de ploegen met de tot nu toe minst gepasseerde verdedigingen. FC Twente had in de voorgaande 20 duels slechts 14 doelpunten tegen gekregen en FC Utrecht 20. Van de top zes hebben de ploegen overigens wel het minst gescoord: FC Utrecht 29 keer en FC Twente 35 keer.

Eigen spel
FC Utrecht en FC Twente begonnen behoedzaam aan de wedstrijd en waren aan elkaar gewaagd. FC Utrecht speelde zoals gebruikelijk het eigen spel. Het werd een open wedstrijd met kansen voor beide kanten. De eerste kans voor FC Utrecht ontstond in de achtste minuut. Een aanval van FC Utrecht leek te worden afgeslagen, maar Jens Toornstra pakte de bal af van een Twente-verdediger en gaf hem aan Jacob Mulenga. Mulenga prikte de bal buiten bereik van Twente doelman Nikolay Mihaylov net naast de paal. In de 20e minuut krulde Tadic vanaf de achterlijn de bal bijna in het doel, maar Robbin Ruiter wist de bal uit het doel te tikken.

0-1
Na ruim een half uur spelen kwam FC Utrecht op 0-1. Mike van der Hoorn gaf een lange bal op Mulenga. Mihaylov wist de door Mulenga gekopte bal weg te stompen, maar Jens Toornstra stond precies op de goede plaats en schoot de bal in de linkerhoek van het Twentse doel. Een prachtig debuut. Daarna probeerde FC Twente met veel inzet de gelijkmaker te scoren, maar FC Utrecht hield het hoofd koel en bleef geconcentreerd spelen.

0-2
Vlak voor rust werd Cedric van der Gun bij een flitsende actie in het strafschopgebied van FC Twente onderuit gehaald door de voet van Rasmus Bengtsson. FC Utrecht kreeg een penalty en Bengtsson de rode kaart. Onder de tonen van een striemend fluitconcert nam Jacob Mulenga de penalty en scoorde beheerst: 0-2. Dat zou ook de ruststand zijn.

Tweede helft
FC Twente begon furieus aan de tweede helft, maar het was FC Utrecht dat de eerste grote kans kreeg. In de eerste minuut na rust brak Van der Gun op rechts door en gaf de bal aan de vlak voor het Twente-doel staande Toornstra. Toornstra schoot op de paal en kwam zelf ook met de paal in aanraking. Na enige verzorging kon hij weer verder spelen.

Ruim tien minuten na rust maakte FC Twente de aansluitingstreffer door een doelpunt van de vrijstaande Dusan Tadic: 1-2. FC Twente zette alles op alles om de gelijkmaker te scoren. Na ruim een uur spelen maakte Edson Braafheid hands. Toornstra nam de vrije trap en de hoog opspringende Dave Bulthuis maakte met een fraaie kopbal de 1-3. Kort daarna maakte Mark van der Maarel hands in het Utrechtse strafschopgebied en kreeg FC Twente een penalty van scheidrechter Kevin Blom. Dusan Tadic benutte de strafschop en bracht de thuisploeg weer in de wedstrijd: 2-3.

2-4
Een minuut later scoorde FC Utrecht weer. Mike van der Hoorn kopte de bal keihard in het Twentse doel uit een corner van Toonstra. Vlak daarvoor had Toornstra een gele kaart gekregen omdat hij doorspeelde, nadat Blom had gefloten voor buitenspel. Omdat dit Toornstra’s vijfde gele kaart is, is hij volgende week in het thuisduel tegen N.E.C. geschorst. FC Twente probeerde nog terug te komen, maar mede door enkele goede reddingen van Robbin Ruiter bleef het 2-4.

Na afloop van de wedstrijd bedankten de spelers hun trouwe supporters voor hun steun en vierden zij samen het feest van de overwinning.

Geel:
64’ Edouard Duplan
65’ Edson Braafheid
68’ Wout Brama
70’ Jens Toornstra
72’ Mark van der Maarel

Rood:
45’ Rasmus Bengtsson

Opstelling FC Twente: Nikolay Mihaylov; Rasmus Bengtsson, Douglas, Tim Breukers, Robbert Schilder; Wout Brama, Leroy Fer, Felipe Gutiérrez (46’ Edson Braafheid); Dusan Tadic, Dmitri Bulykin (46’ Willem Janssen), Luc Castaignos.

Opstelling FC Utrecht: Robbin Ruiter; Mark van der Maarel, Mike van der Hoorn, Jan Wuytens, Dave Bulthuis; Anouar Kali, Nana Asare, Jens Toornstra, Edouard Duplan (84’ Kai Heerings); Jacob Mulenga (58’ Leon de Kogel), Cedric van der Gun.