In Eindhoven staat FC Utrecht voor de moeilijke taak om PSV in eigen huis te verslaan. Van de 42 gespeelde duels in het Philips-stadion won FC Utrecht slechts eenmaal in de Eredivisie. Vijf keer wisten de Utrechters een gelijkspel weg te slepen.

De laatste winst was op 25 oktober 1980. Na een 2-0 voorsprong van PSV, kwam FC Utrecht terug door doelpunten van  de huidige teammanager van FC Utrecht Ton de Kruijk, Leo van Veen en Gerard van der Lem. Ook de huidige trainer Jan Wouters speelde dat duel. “Het is een wedstrijd om niet snel te vergeten, want toen maakte ik mijn debuut in het betaalde voetbal”, vertelt Wouters over dat duel. “Statistieken zeggen mij niet zoveel, maar het laat zien dat FC Utrecht het altijd lastig heeft in Eindhoven. Datzelfde geldt overigens voor de topploegen waar tegen we spelen. Zij gaan voor het kampioenschap en lopen over van kwaliteit. Dat is bij PSV niet anders.”

Strategie
Wouters is niet van plan om zijn strategie aan te passen aan de tegenstander. “Rekening houden met de tegenstander is iets anders dan je aanpassen”, benadrukt de trainer. “We weten bijvoorbeeld hoe Mertens en Wijnaldum gevaarlijk kunnen worden, dat PSV de laatste tijd compacter speelt en hoe gevaarlijk zij zijn in de omschakeling. Binnen onze spelopvatting moet je daar dan rekening mee houden.”

De technische staf heeft afgelopen week de wedstrijd tegen N.E.C. met de spelers geanalyseerd. “Door beelden te kijken en met elkaar te praten, zijn we al snel tot de conclusie gekomen dat we vergeten zijn om te voetballen”, meent Wouters. “Ondanks dat er ruimtes waren, hebben we de verkeerde oplossingen gebruikt. Dan kun je tegen een nederlaag oplopen.”

Taakbewust
In de wedstrijd tegen PSV gaat bij afwezigheid van de geschorste Mark van der Maarel Gévero Markiet zijn rentree in het eerste elftal maken. “Gévero is een speler die zeer taakbewust kan spelen. Hij heeft dit seizoen een aantal blessures gehad waardoor hij nog niet zo gek veel speelde. Maar nu is Gévero er klaar voor. Door het vertrek van Bovenberg en de schorsing van Van der Maarel valt hij met zijn neus in boter”, zegt Wouters die een beroep kan doen op een zo goed als fitte selectie. Alleen Adam Sarota ontbreek wegens een kruisbandblessure. Tommy Oar keert terug in de wedstrijdselectie na een hamstringblessure.

“Tommy is nog niet fit genoeg om te beginnen, maar hij zit al wel bij de selectie”, vertelt Wouters die ook weer een beroep kan doen op Jens Toornstra. Toornstra keert terug van een schorsing. “Het is heel goed dat Jens weer deel uit kan maken van het elftal, maar laten we niet te veel druk op zijn schouders leggen. Hij is een belangrijke schakel in ons team, maar hij heeft pas één wedstrijd gespeeld en moet zich nog verder ontwikkelen. Geef hem daar ook de tijd voor”, benadrukt Wouters.

Rechtstreeks verslag
De wedstrijd van komende zondag in Eindhoven begint om 20:45 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Pieter Vink. Ga je niet naar Eindhoven, maar wil je toch op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Volg dan het live-verslag van de wedstrijd op Twitter: www.twitter.com/fcutrechtmatch.
Ook kun je de wedstrijd live volgen via Eredivisie Live. Bestel -HIER- nu al je kijkcode voor de wedstrijd en kijk via FC Utrecht.TV de wedstrijd live.