Aftrappen met Myrthe Moorrees

01 februari 2013

In de BeNeLeague staat deze week speelronde 2 op het programma. Voetbal Centraal wisselt in aanloop naar de komende wedstrijden kort van gedachten met twee voetbalsters. Een van hen is verdedigster Myrthe Moorrees (18). Zij speelt met FC Utrecht Vrouwen tegen OHL Leuven.

TEKST: Joram Janssen

Eindelijk beginnen

De winterstop heeft lang geduurd voor FC Utrecht Vrouwen en Moorrees. De Domstedelingen hebben de hele maand januari moeten wachten op hun eerste competitiewedstrijd van 2013. Ze speelden wel oefenduels, maar het echte werk moet nog beginnen. Vrijdag is het eindelijk zover dat de voetbalsters starten met de BeNeLeague B. Die dag is OHL Leuven te gast in Utrecht. “We zijn al een tijdje bezig met de voorbereiding op ons eerste competitieduel”, zegt Moorrees in gesprek met Voetbal Centraal.”We hebben er alle vertrouwen in dat we direct goed beginnen. Ons doel is bovenin mee te gaan draaien. Wie weet dat we ook om de eerste plek kunnen strijden. Het zou heel mooi zijn om het seizoen af te sluiten met een ticket voor de Supercup.”

Eigenlijk zou Club Brugge afgelopen week de eerste tegenstander zijn geweest van FC Utrecht Vrouwen in hun nieuwe competitie. Die wedstrijd werd alleen afgelast vanwege de winterse omstandigheden. Moorrees heeft een dubbel gevoel overgehouden aan het cancelen van dat competitieduel. “We hadden naar die wedstrijd toegewerkt. Toch zonde dat we nu moeten gaan inhalen, want in ons schema is weinig ruimte over. Dat betekent dat we veel duels in een korte periode moeten spelen. Aan de andere kant: op een slecht veld is voetballen ook geen pretje. Dus wat dat betreft was het prima dat we niet naar België hoefden te gaan.”

Onbekende Belgen

Vrijdag speelt FC Utrecht Vrouwen alsnog voor het eerst tegen Belgen, maar dan in eigen huis. “Thuis voetballen is altijd leuk omdat we dan thuisvoordeel hebben. Misschien helpt ons dat een beetje in onze zoektocht naar onze eerste overwinning”, overweegt Moorrees. “Spelen in eigen huis is in ieder geval niet doorslaggevend. Voetbal is voetbal. Je moet er altijd voor gaan.” Dus ook tegen OHL Leuven, een voor de ploeg van Jürgen Schefczyk onbekende tegenstander. Moorrees en haar teamgenoten weten eigenlijk vrijwel niets van de Belgische clubs die deelnemen aan de BeNeLeague B. “We hebben in de voorbereiding op het seizoen tegen Lierse SK en Club Brugge gespeeld”, herinnert de verdedigster zich nog. “Tegen Club Brugge hebben we veel dingen uitgeprobeerd en waren we nog wat onwennig, al moet ik zeggen dat zij meer ervaring hebben dan wij. De kansen die ze kregen, hebben ze benut.”

Het benutten van de kansen is een minpunt van haar eigen elftal. FC Utrecht Vrouwen scoorde de eerste seizoenshelft niet zo makkelijk en moet daar in de BeNeLeague B aan gaan werken. Dat komt vast goed, denkt Moorrees, want haar team krijgt waarschijnlijk kansen genoeg aan aanvallen te denken. “De Belgen zullen naar wat wij gehoord hebben snel inzakken. Wij moeten nu bedenken hoe we ons daar tegen gaan wapenen. Op de trainingen hebben we daar bepaalde dingen voor bedacht. Ik moet zeggen dat alles er positief uit ziet. Nu moeten we nog zien hoe onze oefeningen in de praktijk uitpakken.” Dat OHL Leuven nog een onbekende tegenstander is voor Moorrees, maakt haar eigenlijk alleen maar gemotiveerder. “Dat zie ik als een uitdaging. We moeten het spel goed gaan lezen en direct scherp beginnen.”

Lekker plekkie

Misschien start FC Utrecht Vrouwen wel met Moorrees in de basis. De voetbalster deed voor de winterstop twaalf van de veertien wedstrijden mee en heeft over speelminuten dus niet te klagen. En dat terwijl ze vorig jaar bij VVV-Venlo Vrouwen nog veel duels miste. “Afgelopen seizoen heb ik minder vaak gespeeld dan ik hoopte omdat ik langdurig geblesseerd was. Dit seizoen was het belangrijk dat ik blessurevrij zou blijven en tot op heden heb ik nergens last van gehad. Ik heb daarnaast mijn wedstrijdjes meegepikt en daar ben ik natuurlijk heel tevreden over.”

Trainer Schefczyk heeft deze winterstop erg geëxperimenteerd met Moorrees. Hij heeft haar namelijk als centrale verdediger neergezet. “Vorig jaar ben ik op een gegeven moment bij Oranje Onder 19 Vrouwen ook een linie naar achteren gehaald. Dat was wennen, want ik was oorspronkelijk aanvalster. Ik merk wel dat centraal achterin een fijne plek voor me is. Ik zie dan namelijk het hele veld voor me. Met mijn voetballend vermogen, traptechniek en mogelijkheden tot inschuiven kom ik daar goed tot mijn recht. Wat mij betreft, speel ik de tweede seizoenshelft dan ook lekker achterin. Maar als ik op het middenveld kom te staan en dan een basisplaats heb, vind ik het ook prima. Ik hoop in ieder geval veel te kunnen spelen, om te beginnen vrijdag tegen OHL Leuven.”

Tot slot de voorspellingen van Myrthe Moorrees voor speelronde 2 van de BeNeLeague:

A: PSV/FC Eindhoven – ADO Den Haag Vrouwen 1-2

A: Ajax Vrouwen – Standard Luik 1-1

A: Beerschot AC – FC Twente Vrouwen 0-3

A: Anderlecht – Lierse SK 1-2

B: PEC Zwolle Vrouwen – sc Heerenveen Vrouwen 1-2

B: Sint-Truiden – SC Telstar Vrouwen 1-3

B: SV Zulte Waregem – Club Brugge 0-2

B: FC Utrecht Vrouwen – OHL Leuven 2-0

Bron: Voetbal Centraal
http://www.voetbalcentraal.nl/nieuws/90847/aftrappen-met-16-myrthe-moorrees