Nassir Maachi: 'Instelling dé sleutel'

16 oktober 2014

FCUtrecht.nl blikt met oud-speler van FC Utrecht én FC Dordrecht vooruit op de wedstrijd van aanstaande zondag.

Zondag gaat het FC Utrecht van Robby Alflen op bezoek bij FC Dordrecht. Aan De Krommedijk, zoals de thuishaven van de Dordtenaren ook wel wordt genoemd, kwamen diverse voetballers uit met een verleden bij FC Utrecht. Eén van hen is Nassir Maachi. FCUtrecht.nl sprak met hem. 

Een droomdebuut. Zo kun je de eerste wedstrijd van Nassir Maachi in het profvoetbal gerust noemen. Op 30 oktober 2005 komt het inmiddels ter ziele gegane RBC Roosendaal op bezoek in Stadion Galgenwaard. Op het opstellingenformulier staat een voor het grote publiek onbekende naam: Nassir Maachi. Negentig minuten later wordt het 20-jarige talent luidkeels toegezongen. Hij heeft zijn debuut opgeluisterd met twee doelpunten. FC Utrecht wint met 4-1. "Ik weet het nog goed", blikt de nu 29-jarige Maachi terug. "Het was midden in de Ramadan. Ik was net overgeheveld naar de selectie vanuit het tweede elftal en trainde de dagen voor de wedstrijd mee met het team van toenmalig coach Foeke Booy. Plots vertelde hij mij dat ik in de basis ging spelen", zegt Maachi, die nog wel eens terugdenkt aan die dag.

'Blessures gooiden roet in het eten'
"Zoiets vergeet je niet snel. Ik nam me voor gewoon mijn eigen spel te spelen en dat pakte goed uit." Na zijn stormachtige debuut gooiden blessures helaas roet in een succesvolle periode in Utrecht. "Daarom kijk ik met gemengde gevoelens terug op mijn tijd bij de club. Ik heb veel aan FC Utrecht te danken, maar uiteindelijk bleef de grote doorbraak uit." 

Back to basic
De club besloot Maachi uit te lenen om hem ervaring te laten opdoen. "Ik kon naar clubs in de Eredivisie, maar heb bewust gekozen voor FC Dordrecht, omdat ze mij veel vertrouwen gaven. Bovendien was Gert Kruys daar trainer. Ik kon goed opschieten met zijn zoon Ricky met wie ik bij FC Utrecht speelde." Maachi moest wennen aan het verschil tussen beide clubs. "Bij FC Utrecht was er alle luxe die ik mij kon wensen. FC Dordrecht is juist een ontzettend gemoedelijke club. Het was een enorme omschakeling, maar dat is wel goed geweest voor mij als voetballer én persoon. Het was er overzichtelijk, zonder veel bijzaken. Gewoon lekker voetballen."

Via Leeuwarden en Zwolle naar Larnaca
Maachi beleefde een prima seizoen bij De Schapenkoppen. Hij scoorde in de Jupiler League elfmaal. "Ik mocht terugkeren bij FC Utrecht, maar dan moest ik wel eerst aansluiten bij het tweede elftal. Daarom koos ik voor een overstap naar Cambuur Leeuwarden. Achteraf gezien had ik wellicht beter voor mijn kans kunnen gaan bij FC Utrecht." Na tweeënhalf seizoen in Friesland, met wisselend succes, vertrok Maachi naar FC Zwolle, dat inmiddels PEC heet. Bij De Blauwvingers had hij een sterk seizoen waarin hij achttien competitiedoelpunten maakte. Hij verdiende hiermee een transfer naar Cyprus, waar AEK Larnaca zijn nieuwe broodheer werd. Ook daar heeft hij laten zien een neusje voor de goal te hebben, met elf doelpunten in zijn debuutseizoen. Op dit moment is hij aan het herstellen van een blessure, waarna hij in januari graag wil aansluiten bij een nieuwe club.

'Je móet honderd procent inzet geven'
Volgens Maachi is een goede instelling dé sleutel om een goed resultaat te boeken aan de Krommedijk. "FC Dordrecht speelt een beetje hetzelfde als toen ik daar voetbalde. Meteen vanaf het begin vol druk zetten en altijd honderd procent inzet geven; zo kun je het iedereen lastig maken. Als je daar een goed resultaat wilt boeken, moet je als tegenstander minstens diezelfde strijd leveren. Dan zou de ploeg met meer kwaliteit moeten kunnen winnen, en dat is in mijn ogen FC Utrecht. Maar dit kan alleen als je, net als FC Dordrecht, honderd procent geeft. Geef je zeventig procent, dan zie ik FC Utrecht verliezen aan de Krommedijk."

'Waken voor ADO-scenario'
Maachi onderbouwt die voorspelling met een uitstekend voorbeeld. "Toen ik bij FC Dordrecht zat, was ADO Den Haag net gedegradeerd uit de Eredivisie. Ze kwamen bij ons op bezoek en dachten wel even drie punten mee te nemen. Dat zag je ook aan hun spel. We stuurden ze met 5-0 terug naar huis. We leverden gewoon meer strijd en wilden winnen. Ook het huidige FC Dordrecht kan dit waarmaken. Daarom is een goede instelling heel erg belangrijk, wil FC Utrecht zondag drie punten pakken."

Laatste nieuws

Hoofdsponsor

2016 Logo ZvdZ RGB

Connectiviteitspartner

tele2

Official partners

HiKOKI-Logo-sponsor hummel_Sport_Logo_Black_horizontal LOGO - DASSY - FOOTER Amstel-Bier-Logo-1 logo_H&H_2_wit

Partners

FOX_SPORTS_NL_LOGO_BLUE_RGB vriendenloterij 2016_OFM_Logo_NewSlogan_zwart

Digital partner

tres