FC Utrecht heeft met 1-0 gewonnen van RKC Waalwijk. In een matige wedstrijd die doelpuntloos leek te eindigen, scoorde Jacob Mulenga vlak voor tijd met een fraaie kopbal. FC Utrecht staat nu vijfde in de Eredivisie.

FC Utrecht was bijzonder gemotiveerd voor de wedstrijd tegen RKC Waalwijk. Twee zaken moesten worden rechtgezet: de 4-0 nederlaag tegen RKC Waalwijk in de heenwedstrijd en het onnodige verlies tegen Vitesse van vorige week. Hoofdtrainer Jan Wouters kon weer een beroep doen op Nana Asare die hersteld was van zijn enkelblessure en op de bank begon. Met FC Utrechter Mike van der Hoorn (voorselectie Nederlands Elftal) en Waalwijker Jeroen Zoet (voorselectie Jong Oranje) begon het duel met een oranje tintje.

Openingsoffensief
FC Utrecht trok van het begin fel ten aanval. De Waalwijkse verdediging moest meteen aan het werk, omdat Dave Bulthuis al in de eerste minuut een scherpe voorzet vanaf de achterlijn gaf. De bal ging voorlangs het RKC-doel. Twee minuten later moest RKC-doelman Jeroen Zoet handelend optreden na een hard schot van Jens Toornstra. FC Utrecht ging door met het onder druk zetten van RKC Waalwijk en kreeg kansen via schoten van Toornstra en Jacob Mulenga.

De grootste kans was voor Bulthuis die in de 14e minuut een prachtig door Toornstra genomen vrije trap keihard inkopte. De bal ging rakelings langs het doel.

Gelijkwaardig
Daarna was het gebeurd met het openingsoffensief van FC Utrecht. RKC Waalwijk kwam steeds vaker aan de bal en werd af en toe ook gevaarlijk. Bij FC Utrecht wisten Oar en Mulenga elkaar steeds goed te vinden, maar vooralsnog zonder resultaat. Na een half uur spelen belandde een corner van Toornstra op het hoofd van Van der Hoorn. Zijn kopbal werd door de RKC-verdediging tot een nieuwe corner verwerkt. Uit deze corner scoorde Mulenga bijna met een schitterende zweefduik, maar Zoet wist de bal onschadelijk te maken.

Kort daarna tikte doelman Robbin Ruiter een bekeken afstandsschot van RKC-spits Teddy Chevalier over de lat van het Utrechtse doel. Hij deed dat stijlvol met een achterwaartse duik.

Tweede helft
Beide ploegen kwamen ongewijzigd uit de kleedkamers. In het eerste deel van de tweede helft was het niveau van de wedstrijd even matig als dat aan het einde van de eerste helft. Beide ploegen leden veel balverlies en waren nauwelijks in staat goede aanvallen op te zetten. Wel stormde Mulenga in de 56e minuut recht op het Waalwijkse doel af, maar Zoet wist hem de bal op het allerlaatste moment te ontfutselen. In de laatste 20 minuten gingen beide ploegen voor de volle winst spelen.

1-0
Het was uiteindelijk FC Utrecht dat de overwinning naar zich toe trok. In de 78e minuut kopte Mulenga op aangeven van Oar de bal snoeihard achter Zoet. Het was een knappe prestatie van Mulenga, want hij had daarbij een RKC-verdediger op zijn rug.

Wedstrijd gespeeld
Daarna was de wedstrijd gespeeld. RKC probeerde gelijk te komen, maar was eigenlijk alleen vijf minuten voor tijd gevaarlijk toen Robert Braber op Ruiter afkwam. Mark van der Maarel wist door de lucht vliegend een RKC-doelpunt te voorkomen. Met nog acht wedstrijden te gaan heeft FC Utrecht al twee punten meer dan vorig seizoen in totaal werden behaald. FC Utrecht staat nu, door de winst van Vitesse op FC Twente, met 45 punten op de vijfde plaats.

Karakteristieken

Toeschouwers:  18.143

1-0 78’ Jacob Mulenga

Scheidsrechter: Eric Braamhaar

Geel:
18’ Nourdin Boukhari