Donderdagmiddag, na afloop van de training, kreeg de eerste selectie van FC Utrecht een reanimatiecursus. Naast de fraaie stewardjassen die beschikbaar zijn gesteld, is deze cursus een onderdeel van de samenwerking tussen FC Utrecht en Kompas Veiligheidsgroep. Doelstelling van deze cursus was het op een juiste manier handelen in een noodsituatie waarbij moet worden gereanimeerd.

‘Mocht je in de situatie komen dat je moet reanimeren, dan hopen wij dat we met deze reanimatiecursus jullie de handvatten hebben kunnen bieden om dit zo goed mogelijk te doen.’ Met die woorden begon instructeur Alex van Uden van Kompas Veiligheidsgroep zijn reanimatiecursus aan de selectie van FC Utrecht.

De training begon met een theoretische uitleg, gevolgd door een praktijkgedeelte. Hierbij brachten de spelers de opgedane theoretische kennis in praktijk. Zo werd na de uitleg op oefenpoppen druk gereanimeerd, gevolgd door mond-op-mondbeademing. Vragen vanuit de spelersgroep – waaronder ‘Wat te doen wanneer kinderen gereanimeerd moeten worden?’ - werden uitvoerig beantwoord door de enthousiaste instructeurs.

Pim Koolwijk, inspanningsfysioloog van FC Utrecht, licht het nut van deze training toe: “Op het veld is er vaak medisch personeel aanwezig die in noodsituaties op kan treden, maar wanneer onze spelers thuis, bij familie of in een andere omgeving voor de opdracht staan om te reanimeren, is dit niet het geval. Zij kunnen dan de kennis die ze bij FC Utrecht hebben opgedaan toepassen.”

“Voor velen was het de eerste ervaring met reanimeren waardoor ze extra nieuwsgierig waren”, kijkt adviseur Natascha Nyhuis van Kompas Veiligheidsgroep terug. “Wij hopen natuurlijk dat niemand het ooit moet toepassen, maar na het volgen van deze training zijn de spelers in staat om een reanimatie uit te voeren.”