'Hier heb ik naar uitgekeken'

7 december 2014

Vanmiddag in FC TODAY, nu al op FCUtrecht.nl: een uitgebreid interview met Edouard Duplan.

Het moet in het seizoen 2005/2006 geweest zijn, dat een scout van het toen nog in het betaalde voetbal spelende RBC Roosendaal ergens langs de lijn van een Frans voetbalveld met open mond naar Edouard Duplan stond te kijken. De rest van dit verhaal? Bekend, bij velen. Duplan ging spelen voor RBC, trok daarna het Sparta Rotterdam-shirt aan maar is inmiddels bijna niet meer weg te denken bij FC Utrecht. Nu, na maandenlang revalideren, is de Franse aanvaller (31) terug van weggeweest. En hoe.

Een kinderhand is gauw gevuld. Die van Edouard Duplan niet. De 31-jarige Fransman maakte afgelopen weekend in het uitduel met NAC Breda (1-5 voor FC Utrecht) na tien loodzware maanden van revalideren zijn rentree in de Eredivisie. Met een doelpunt én een assist. En een dikke, vette zege. “Genieten kan ik wel en heb ik na de wedstrijd van afgelopen weekend ook wel gedaan, maar bij mij komt er bijna altijd ook een schaduw bij”, zegt hij twee dagen later in de kantine van Sportcomplex Zoudenbalch. Een schaduw? Duplan verklaart. “Ik wil altijd dat alles perfect verloopt. Maar dat is heel moeilijk. Het schaduwgevoel overheerst niet, maar het is er wel. Ik weet dat ik nog tien keer beter kan dat wat ik afgelopen weekend in Breda liet zien. Echt. In de tweede helft van die wedstrijd heb ik dingen gedaan waar ik trots op ben. Maar de eerste helft kon beter. Het is goed om altijd beter te willen worden. Maar soms moet je dat gevoel ook kunnen loslaten. Dat moet ik nog leren. Hier zeggen ze: ‘Je bent nooit te oud om te leren’. Ik geloof daar heilig in.”

Opluchting
Zelf noemt hij het ‘een kantelpunt’. En het heeft er veel van weg dat de 1-2 die Duplan maakte in Breda, in de blessuretijd van de eerste helft, dat ook was. Er knakte iets bij NAC, terwijl FC Utrecht van de goal juist een boost kreeg. “Ik had zelf verwacht dat er bij die eerste goal veel door me heen zou gaan. Al die maanden revalideren, die lange, moeilijke tijd. Maar dat was niet het geval. Als ik daar nu op terugkijk, vind ik dat best apart. Ik was alleen maar bezig met dát doelpunt. Een gevoel van opluchting. Niet zozeer voor mezelf, maar wel voor de ploeg. Ik was heel blij.”

“De overwinning in Breda was precies wat we nodig hadden”, vervolgt de flankspeler. “En hij was niet gestolen. We hadden nog wel meer goals kunnen maken. Het is mooi om te zien dat hetgeen we kunnen, er tegen NAC ook uit kwam. We moeten ons bewust worden van het feit dat wij tot dergelijke prestaties in staat zijn en deze wedstrijd goed in gedachten blijven houden.”

Thuiskomen
Vanmiddag wacht een duel met Heracles Almelo, een ploeg die uiterst moeizaam aan het seizoen begon maar de laatste weken met de regelmaat van de klok punten pakt. Het wordt de terugkeer van Duplan in een, hopelijk toch, kolkend Stadion Galgenwaard. “Met het publiek heb ik een speciale band. Tijdens de vorige thuiswedstrijd, tegen SC Cambuur, waren de omstandigheden er niet naar dat ik al kon invallen. Nu hoop ik wél te spelen. Naar dit moment heb ik tien maanden uitgekeken. Al die maanden, als we een wedstrijd speelden, moest ik vanuit de tribune toekijken. Je wilt niet weten hoe moeilijk dat is. Ik heb dan zo veel spanning in mijn lijf. Dat ik nu weer op het veld mag staan, geeft mij heel veel vreugde. Ik heb me al die maanden vastgehouden aan dat ene moment. Aan die terugkeer in Stadion Galgenwaard. Nu is het zover. Het voelt alsof ik terug thuis kom.”

“De wedstrijd tegen Heracles Almelo is voor ons een heel belangrijke”, gaat Duplan verder. “Wij zijn goed bezig. Als wij lekker in ons vel zitten, kunnen we tegen ieder team drie punten pakken. We moeten knokken. Net zoals we dat tegen NAC deden. Doen we dat, dan heb ik er vertrouwen in dat het goed komt.”

Kom ook kijken!
Kaarten voor de wedstrijd van vanmiddag (zondag) tussen FC Utrecht en Heracles Almelo zijn via internet tot de aftrap van de wedstrijd verkrijgbaar. De stadionkassa’s op het plein voor de Cityside gaan vandaag open om 12.30 uur. Ook dan kan, last minute, nog een kaartje worden gekocht. Er is vrije kaartverkoop, dus je hebt voor het aanschaffen van kaartjes geen Clubkaart nodig. De wedstrijd begint vanmiddag om 14.30 uur.

Laatste nieuws

Hoofdsponsor

2016 Logo ZvdZ RGB

Connectiviteitspartner

tele2

Official partners

HiKOKI-Logo-sponsor hummel_Sport_Logo_Black_horizontal LOGO - DASSY - FOOTER Amstel-Bier-Logo-1 logo_H&H_2_wit

Partners

FOX_SPORTS_NL_LOGO_BLUE_RGB vriendenloterij 2016_OFM_Logo_NewSlogan_zwart

Digital partner

tres