Het klassenverschil tussen de hoogste jeugdteams van FC Utrecht en Ajax was groot vandaag. Hoe komt dat, trainer Robert Wijnands? "Ja, hoe komt dat?  In de eerste plaats doordat wij Ajax lieten voetballen en verzuimden de duels aan te gaan om te winnen. In de tweede plaats is het een kwestie van kwaliteit. Maar ik ben vooral teleurgesteld over de manier waarop wij het vandaag hebben laten afweten. Als je de strijd niet aan wilt gaan speel je hun in de kaart. En dat is onder andere wat er vandaag is gebeurd". In de eerste helft was het vertoonde spel redelijk aantrekkelijk om te zien. Er speelden 2 ploegen die op zoek waren naar de ruimte om aan te vallen, zonder dat dit tot echt gevaar voor een van de beide doelen leidde. Het eerste doelpunt voor de Amsterdammers viel dan ook uit de lucht. Een vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied ter hoogte van de achterlijn (was het eigenlijk wel een overtreding op Ezra Walian?) viel pardoes en in één keer binnen. Niemand in de Utrechtse verdediging die bij machte was er iets aan te doen. Het was het startsein voor de Utrechters om de ruimtes langzaam groter te laten worden en ook op die manier Ajax in de kaart te spelen. Vlak voor de rust resulteerde dat in een grote kans op de 0-2, toen Ajax de bal na een Utrechtse aanval snel overnam en de Utrechtse defensie achteruit liep in plaats van de bal aan te vallen. Met een prima redding maakte doelman Jordi Haneveld het gevaar onschadelijk.

Ondanks alle intenties was het kort na de rust al snel gedaan, toen de tweede goal voor de bezoekers in de 48e minuut was gevallen. Door slap verdedigend werk van de Utrechtse defensie kon Carel Eiting uiteindelijk vanaf zo'n 10 meter uithalen en daarmee doelman Haneveld kansloos laten. De thuisploeg kon daar pas in de 73e minuut wat tegenover stellen.Een goed schot van Mitchell van Rooijen werd door doelman de Lange onschadelijk gemaakt ten koste van een corner. Die corner leverde het nodige aan gespreksstof op, want uiteindelijk schot Junior van der Velden de bal via de onderkant lat binnen. Of toch niet?

Assistent-scheidsrechter IJpelaar was gedecideerd: niet achter de lijn geweest. Maar de beelden en een aantal toeschouwers haalden dat die waarneming keihard onderuit. De bal was zeker 10 centimeter en dus volledig over de lijn. Daarmee werd de thuisploeg de aansluitingstreffer door de neus geboord. Maar het was nog maar de vraag of het uiteindelijk iets had uitgemaakt. Natuurlijk, als de goal wordt toegekend is de achtervolging inzetten makkelijker. Maar de thuisploeg straalde het échte willen in die fase van de wedstrijd jammer genoeg niet uit. In het laatste kwartier werd de score naar 0-4 uitgebouwd, goals voor de statistieken zullen we maar zeggen.

FC Utrecht O19 - Ajax O19 0-4
20. 0-1 Gino Dekker
48. 0-2 Karel Eiting
80. 0-3 Kai Sierhuis
90. 0-4 Adham Idrisi