Vanavond staat om 20.00 uur voor de 34ste maal het duel NAC Breda – FC Utrecht op het programma in de Eredivisie. Van de voorgaande 33 edities won FC Utrecht er tien. Zevenmaal eindigde de ontmoeting met de Bredanaren in een gelijkspel. Zestien keer won NAC Breda in eigen stadion.

Laatste editie
De laatste editie van dit duel in de competitie was op 1 september 2012. Alex Schalk opende de score voor NAC Breda en Alexander Gerndt maakte de gelijkmaker voor FC Utrecht.

Laatste thuisoverwinning
De laatste winst van NAC Breda op FC Utrecht in eigen huis dateert van 24 september 2011. Verdediger Michael Zullo kreeg net voor rust zijn tweede geel bij FC Utrecht, maar pas in de 91ste  minuut besliste NAC Breda de wedstrijd. Kees Luijckx maakte de enige treffer van de wedstrijd.

Laatste uitzege
FC Utrecht heeft de laatste drie uitduels met NAC Breda in de Eredivisie niet gewonnen. De laatste winst was op 20 februari 2010 toen Nana Asare en Dries Mertens scoorden namens FC Utrecht en Anthony Lurling na een half uur spelen direct rood kreeg bij NAC Breda.

Heenwedstrijd
Eerder dit seizoen won FC Utrecht op eigen veld met 4-2 van NAC Breda. In de tweede helft kwam FC Utrecht op stoom en overklaste het NAC Breda. Namens FC Utrecht scoorden Yassin Ayoub, Jens Toornstra (2) en Jacob Mulenga. Bij NAC Breda namen Danny Verbeek en Anouar Hadouir de doelpunten voor hun rekening.

NAC Breda
NAC Breda heeft zijn laatste vijf wedstrijden in de Eredivisie niet gewonnen. Viermaal speelde NAC Breda gelijk en eenmaal werd verloren. De ploeg kwam dit seizoen al een keer eerder in vijf competitieduels op rij niet tot winst. Dit was tijdens de eerste vijf speelronden, maar NAC Breda won daarna met 1-5 van Roda JC Kerkrade.

NAC Breda heeft in de Eredivisie de laatste acht wedstrijden op een vrijdag niet gewonnen. De laatste winst op een vrijdag was op 26 maart 2010 tegen ADO. Het werd 3-0.

Doelman Jelle ten Rouwelaar kwam in de afgelopen 198 eredivisieduels op rij in actie namens NAC Breda. Dit is de langste reeks van alle nog actieve spelers in de Eredivisie. Ten Rouwelaar miste overigens in deze 198 Eredivisieduels  geen enkele minuut.

FC Utrecht
Verdediger Dave Bulthuis heeft vrijdagavond de mogelijkheid om voor de 75ste maal namens FC Utrecht uit te komen in eredivisieverband. Collega Mark van der Maarel kan zijn 100ste eredivisiewedstrijd spelen. Hij is de speler met de meeste eredivisiewedstrijden voor Utrecht in de huidige selectie (99 duels). Cedric van der Gun volgt met 97.

Verdediger Timothy Derijck heeft in 2005/2006 onder contract gestaan bij NAC.  In twaalf eredivisieduels kwam de Belg één keer tot scoren.

Aanvallers Tommy Oar en Steve De Ridder en verdedigers Kai Heerings, Mark van der Maarel en Dave Bulthuis zijn bij een volgende gele kaart geschorst.