FC Utrecht heeft zondagmiddag met 0-3 verloren van N.E.C. Het was het eerste verlies in zeven wedstrijden.

Trainer/coach Jan Wouters kon geen beroep doen op de geblesseerde Australiërs Tommy Oar (hamstring) en Adam Sarota (kruisband) en de geschorste Jens Toornstra. Bij N.E.C. stonden geen voormalige spelers van FC Utrecht in de basis. Leroy George en Daan Bovenberg zaten wel op de bank. Voorafgaand aan de wedstrijd werd van Bovenberg afscheid genomen. Bovenberg stapte twee weken geleden over van FC Utrecht naar N.E.C.

Toen de spelers het veld opkwamen was er een spectaculaire vuurwerkshow. Het duel begon onder een stralende zon en neerdwarrelende sneeuwvlokken. Beide ploegen lieten zien te willen aanvallen. Edouard Duplan kreeg al in de vierde minuut een mooie kans, maar zijn schot ging net naast het Nijmeegse doel. Daarna was het N.E.C. dat het meeste balbezit had en FC Utrecht op de eigen helft terugdrong. Bij een uitval van FC Utrecht loste Cedric van der Gun een hard schot van buiten het strafschopgebied. Deze bal ging hoog over.

0-1
Na een kwartier spelen leek het of FC Utrecht-doelman Robbin Ruiter de bal over zijn doel tikte nadat N.E.C. een vrije trap had genomen. Scheidsrechter Richard van Liesveld oordeelde dat Ruiter de bal had aangeraakt en gaf een corner voor N.E.C. De cornerbal kon niet goed worden weggewerkt en de bal bleef vlak voor de doellijn liggen. Melvin Platje was er als de kippen bij en scoorde voor N.E.C.

Overwicht N.E.C.
Na het doelpunt bleef N.E.C. de thuisploeg onder druk zetten. Het spel speelde zich dan ook vooral af op de Utrechtse helft. Ryan Koolwijk, Erik Falkenburg, Rémy Amieux en Nick van de Velde konden de 0-2 op het scorebord zetten, maar hun schoten gingen naast of werden gepareerd door Ruiter. Na een half uur werd Ruiter bij het uitgooien in verwarring gebracht door Platje en ontstond een hachelijke situatie, maar met hulp van Dave Bulthuis wist hij de bal weg te werken. FC Utrecht kreeg ook enkele kansen. Een schot van Duplan ging net naast het doel van Gabor Babos en Jacob Mulenga schoot hard in het zijnet. Vlak voor rust was het even spektakel in het Nijmeegse strafschopgebied, maar het schot van Duplan en meteen daarna een schot van Mulenga werden onschadelijk gemaakt.

Tweede helft

Beide ploegen kwamen ongewijzigd uit de kleedkamer en FC Utrecht tapte uit een ander vaatje. Het spel speelde zich in de eerste fase van het tweede bedrijf vooral af op de helft van N.E.C. In de 48e minuut had Mulenga bijna de gelijkmaker gescoord. Na een scrimmage in het Nijmeegse strafschopgebied probeerde hij de bal in het doel te werken, maar zijn actie werd afgefloten wegens buitenspel.

Vijf minuten later stompte Babos met veel moeite de bal uit zijn doel na een door Duplan uitstekend genomen vrije trap. Uit de daaropvolgende corner kopte Mike van der Hoorn de bal keihard in, maar ook die bal wist Babos onschadelijk te maken. Na ongeveer een uur spelen kreeg Mark van der Maarel een gele kaart. Hierdoor is hij voor de volgende wedstrijd tegen PSV geschorst.

De gelijkmaker hing in de lucht, omdat FC Utrecht vol op de aanval ging. Bovendien kwamen Leon de Kogel en Bob Schepers in het veld om de aanval een extra impuls te geven. In de 75e minuut werd de bal na een vrije trap van Bulthuis doorgekopt door Nana Asare waardoor Cedric van der Gun de bal voor het inschieten had. Zijn schot ging echter over. In de 83e minuut maakte een N.E.C.-speler duidelijk hands in het strafschopgebied van N.E.C., maar FC Utrecht kreeg geen penalty.

0-2 en 0-3
De gelijkmaker viel niet, maar de Nijmegenaren breidden de voorsprong uit. Vlak voor tijd scoorde Falkenburg nadat hij enkele Utrechtse verdedigers op fraaie wijze van zich had afgeschud. Daarna stopte Babos nog schoten van Asare en Van der Maarel. In de extra tijd werd het zelfs nog 0-3 door Ruud Boymans na een uitval van N.E.C. FC Utrecht speelde met veel inzet, maar leed met name in de eerste helft te vaak balverlies.

Het was de eerste nederlaag van FC Utrecht sinds 24 november 2012. Ook toen werd van N.E.C. verloren.

Geel:
50’ Nana Asare
52’ Victor Palsson
59’ Mark van der Maarel
71’ Nick van der Velden
90’ Ruud Boymans

Opstelling FC Utrecht: Robbin Ruiter; Mark van der Maarel, Mike van der Hoorn, Jan Wuytens, Dave Bulthuis; Edouard Duplan (70’ Bob Schepers), Anouar Kali, Nana Asare, Michael Zullo (62’ Leon de Kogel); Jacob Mulenga, Cedric van der Gun.

Opstelling N.E.C.: Gabor Babos, Nathaniel Will, Rens van der Eijden, Michel Breuer; Rémy Amieux, Ryan Koolwijk, Victor Palsson (88’ Marcel Stutter), Nick van der Velden; Melvin Platje (73’ Ruud Boymans), Erik Falkenburg (85’ Navaronne Foor), Søren Rieks.