Met het kleinst mogelijke verschil verloor FC Utrecht vandaag van Ajax. In de Amsterdam ArenA was het eerste en het laatste woord aan FC Utrecht, maar was de tussentijdse speech van de Ajacieden krachtig genoeg om de wedstrijd in het voordeel van de thuisploeg te beslissen: 3-2.

Een mager gejuich stijgt op vanuit het uitvak in de negentigste minuut van Ajax - FC Utrecht. Mark van der Maarel, die amper twintig tellen eerder in het veld komt als vervanger van Nacer Barazite, werkt de bal van dichtbij in het doel. Soms is een Utrechts doelpunt in de Amsterdam ArenA reden voor een vreugde-explosie in de bezoekerstribune, vandaag niet. Het is namelijk de 3-2, de aansluitingstreffer.

Offensief
Dat doelpunt zorgt ervoor dat FC Utrecht nog vier minuten aan de Amsterdamse poort kan rammelen. Dat het nog een laatste reeks krachtinspanningen kan leveren om zodoende doelman Andre Onana voor de derde keer te doen zwichten. Die krachtsinspanningen worden geleverd, dat offensief is er, maar het levert niet de zo gewenste gelijkmaker meer op. Het blijft bij 3-2 in de hoofdstad.

Eindsprint
Twee doelpunten; soms is het genoeg om met een goed resultaat de Amsterdam ArenA te verlaten, vanmiddag niet. Twintig minuten gaat FC Utrecht er aan de leiding, 58 minuten staat het gelijk en 12 minuten gaat Ajax op kop. De eindsprint wordt door de ploeg van Peter Bosz precies op tijd ingezet.

Conboy kopt raak
Na een klein halfuur opent Kevin Conboy de score. Op aangeven van Yassin Ayoub kopt de linksback de bal prachtig in het doel: 0-1. Die voorsprong is te begrijpen. Ajax heeft op dat moment weliswaar iets meer balbezit en zet met name het eerste kwartier flink druk, maar daarna is er een fase in de partij waarin FC Utrecht de toon zet. De 0-1 is daarvan een gevolg.

Grote kansen
Heel snel na de goal van de Deense linksback is het de ene spits, Sébastien Haller, die de andere vrij voor het doel zet. Richairo Zivkovic staat oog in oog met zijn ooit-ploegmakker Onana en krijgt het niet voor elkaar de marge te verdubbelen. Even later, maar dan wel vanuit een iets lastigere hoek, slaagt Zivkovic daar wederom niet in.

Gelijkmaker net na rust
In die momenten schuilt misschien wel de crux van de partij. FC Utrecht verzuimt afstand te nemen van Ajax en helpt de Amsterdammers ongewild in het zadel, door snel na de rust een eigen doelpunt aan te tekenen. In een poging een door Amin Younes voorgezette bal weg te werken, passeert verdediger Ramon Leeuwin pardoes zijn eigen sluitpost Robbin Ruiter (1-1).

Routinier trefzeker
Vanaf dat moment neemt Ajax de touwtjes in handen en die worden steeds steviger aangetrokken door de manschappen van Bosz, die er uiteindelijk een penalty voor nodig hebben om voor het eerst de leiding te nemen. Dat gebeurt tien minuten voor tijd, als na een handsbal van Rico Strieder na een schot van spelmaker Hakim Ziyech het routinier Lasse Schöne is die vanaf elf meter de 2-1 aantekent.

Ziyech 3-1, laatste woord aan FC Utrecht
Ietwat gelukkig krijgt Ziyech het drie minuten voor tijd voor elkaar om, na een splijtende pass van Nick Viergever, de 3-1 te maken. Dan lijkt de pot beslist, maar die schijn is van korte duur omdat Van der Maarel de aansluitingstreffer scoort. Helaas voor FC Utrecht blijft het bij dat doelpunt, en blijft het bij 3-2.

Donderdag vriendschappelijk voetbal
Vanwege (jeugd)interlands in alle hoeken van de wereld ligt de Eredivisie na dit weekend een weekje stil. FC Utrecht komt desalniettemin in actie. En wel aanstaande donderdag, op Sportcomplex Zoudenbalch, tegen De Graafschap. Die vriendschappelijke wedstrijd begint om 14.00 uur en de toegang is gratis.

Ajax - FC Utrecht 3-2 (0-1)
27. Kevin Conboy 0-1
47. Ramon Leeuwin (eigen doelpunt) 1-1
79. Lasse Schöne (strafschop) 2-1
87. Hakim Ziyech 3-1
90. Mark van der Maarel 3-2

Toeschouwers: 47.243.

Gele kaarten: Davy Klaassen (Ajax), Willem Janssen, Kevin Conboy, Yassin Ayoub, Sofyan Amrabat, Nacer Barazite, Sébastien Haller, Rico Strieder (allen FC Utrecht).