In de eerste oefenwedstrijd op het trainingskamp reisde FC Utrecht naar het Spaanse Cartaya. De ploeg van trainer Jan Wouters verloor met 0-2 van 1. FC Union Berlin. De ploeg uit de Tweede Bundesliga was sterk en speelde zeer fysiek. FC Utrecht kon door het positiespel van de tegenstander maar niet in het eigen spel komen.

FC Utrecht startte zonder Leon de Kogel, die bijkomend van een griepje in het hotel achterbleef. Ook keepers Robbin Ruiter en Erik Cummins kregen rust, zodat Jeroen Verhoeven op doel stond. Ook Cedric van der Gun kwam niet in actie. De wedstrijd kwam nog net te vroeg voor de aanvaller die zo goed als hersteld is van zijn knieblessure.

Druk zetten
Het duel in het Spaanse Cartaya, op ruim een uur rijden van het trainingscomplex in Portugal, begon gelijkwaardig. FC Utrecht zette vroeg druk op de Duitse ploeg. Aan opbouwen kwam FC Utrecht maar moeilijk toe. Union Berlin stond steeds met drie aanvallers paraat om de opbouw te verstoren. Zo werd Anouar Kali continu in de weggelopen door aanvaller Eroll Zejnullahu.

Na 16 minuten kreeg Union Berlin de eerste kans een vrije trap van Björn Jopek belandde op het hoofd van Markus Karl. De bal belandde over het doel van Jeroen Verhoeven. Zeven minuten later kon Verhoeven de eerste treffer niet voorkomen. Uit een corner van wederom Karl kwam de bal laag in het strafschopgebied. Patrick Zoundi haalde hard uit en zorgde voor de voorsprong.

Eerste kans
Na een half uur kreeg FC Utrecht de eerste kans namens Edouard Duplan. Een snelle counter kwam bij de Fransman terecht. Hij schoot van ruim 25 meter op het doel, maar in de handen van doelman Glinker. Na dit moment gaf Tommy Oar aan gewisseld te willen worden. Met een blessure ging de Australiër het veld af. Bob Schepers verving hem.

Zes minuten voor tijd werd het 0-2 voor de Duitsers. Uit een counter kwam de bal aan de rechterkant van het veld. Met een prachtig schot krulde Björn Jopek de bal over Jeroen Verhoeven heen. De goal werd met luid applaus ontvangen door de ruim honderd meegereisde Duitse supporters. In de blessuretijd kreeg Edouard Duplan nog een kans. Hij kopte echter over na een vrijetrap van Adam Sarota.

Tweede helft
In de tweede helft bleven alleen Jeroen Verhoeven, Alexander Gerndt en Bob Schepers staan. De ander spelers werden vervangen. Union Berlin verving pas na een uur een groot deel van de spelers. Ook in de tweede helft kreeg FC Utrecht weinig grip op de wedstrijd. Na twintig minuten moest Verhoeven optreden tegen een schot van Christopher Quiring. De doelman verwerkte het schot tot een corner.

Enkele minuten later was het Alexander Gerndt die gevaarlijk werd. Hij draaide bij zijn tegenstander weg, maar schoot de bal naast. Het hoogtepunt van de wedstrijd was wel de slalom van invaller Yassin Ayoub. Met een prachtige balbehandeling passeerde hij vier man, waarna hij de bal afgaf aan Kenny Teijsse. Zijn schot ging over het Duitse doel.

Hij was in een fase waarin FC Utrecht beter in de wedstrijd kwam, maar niet kon overtuigen. Een kwartier voor tijd schoot Bob Schepers nog op doel en vijf minuten kwam de laatste kans voor FC Utrecht. Uit een corner kopte Daan Bovenberg over.

Variatie brengen
Na afloop vertelde trainer Jan Wouters niet met het resultaat bezig te zijn. “Dat we verliezen is jammer, maar niet belangrijk om lang bij stil te staan. Bovendien was het veld bijzonder slecht. We hebben in deze wedstrijd geprobeerd om variatie in ons spel te brengen. Dat lukte de eerste helft totaal niet. Het belangrijkste van dit duel is dat spelers weer minuten in de benen hebben gekregen.”

Edouard Duplan onderschrijft de visie van zijn trainer. “We wilden op een andere manier het spel maken en op die manier voor elkaar meer ruimte te creëren. Dat is niet gelukt en dat is jammer. Daar moeten we op de training nu verder aangaan werken.”