FC Utrecht treurt om dood Koning Ab

29 november 2012

FC Utrecht heeft met droefenis kennis genomen van het overlijden van voormalig trainer Ab Fafié.

Ab Fafié is in de nacht van dinsdag op woensdag overleden. De voormalig trainer van FC Utrecht is 71 jaar geworden. Bij FC Utrecht verwierf de geboren Rotterdammer de bijnaam ‘Koning Ab’. Begin jaren 90 was Fafié trainer van FC Utrecht.

Na Feyenoord en twee Griekse clubs te hebben getraind, verliet Fafié in oktober 1990 het Belgische AA Gent voor FC Utrecht. Hij verving bij FC Utrecht Cees Loffeld. In zijn eerste seizoen eindigde Fafié als vierde in de Eredivisie. Die klassering en de reeks aan overwinningen dat seizoen, leverde hem de bijnaam Koning Ab op. Nadat FC Utrecht in 1981 de derde plaats bereikte, was de vierde plek, een kleine tien jaar later onder Fafié, het beste resultaat van de club ooit in de Eredivisie.

De volgende seizoenen waren minder succesvol met een elfde, achtste en vijftiende in de eindrangschikking. In 1994 nam Leo van Veen het roer over van Fafié, waarna de Rotterdammer naar Cyprus vertrok om AEK Lanarca te gaan trainen. Daarna was hij nog trainer bij Go Ahead Eagles en twee clubs in Indonesië.

Europees voetbal
Na de succesvolle vierde plaats in het seizoen 1990/’91 bereikte FC Utrecht na drie jaar weer Europees voetbal. In de eerste ronde werd SK Sturm Graz met 1-0 en 3-1 verslagen. De volgende tegenstander, Real Madrid, was met 1-3 en 0-1 een maatje te groot. De memorabele thuiswedstrijd tegen Real Madrid staat bij veel supporters nog in het geheugen gegrift.

No-nonsens
“Ik herinner me Ab Fafié als een opmerkelijke trainer”, zegt Wilco van Schaik, algemeen directeur van FC Utrecht. “Het was een no-nonsens-man die het beste in de groep in korte tijd naar boven kon halen en een verandering teweeg konden brengen. Ik zie hem nog zo op de bank zitten met zijn sigaar.”

Moderne
Edwin de Kruijff, Manager Spelerszaken a.i./ Hoofd Scouting van FC Utrecht, omschrijft Fafié als een geweldige trainer en een gezinsman. “Ik had een goede klik met hem. Zijn droge humor en zijn trainingsaanpak bevielen me goed. Fafié bracht na een periode van veel nederlagen onder Loffeld lijn in het elftal. Hij zette eerst de verdediging neer met Johan de Kock, Marcel Liesdek, Erik van der Meer en Herman Verrips. Dat was de basis van ons succes dat jaar”, zegt De Kruijff. “Met vastigheden liet hij ons goed voetballen. Iedere week trainden we wel twee of drie keer met de spelers aan de rechterkant: Verrips, Alflen en ik. Dat betaalde zich uiteindelijk uit. Een moderne trainer die zijn tijd vooruit was.”

Bijgeloof
Fafié was zeer bijgelovig weet De Kruijff zich nog te herinneren. “Op wedstrijddagen moest zijn jas altijd in de kleedkamer aan de staande weegschaal hangen en moest Smolarek altijd als laatste het veld op. Als dat niet gebeurde, raakte hij behoorlijk van zijn stuk”, lepelt de voormalig aanvaller van FC Utrecht herinneringen op. “Het mooiste voorbeeld is wel het clubkostuum dat hij bleef dragen na een overwinning. Hij droeg het iedere dag tot het moment dat we verloren. Ik kan me herinneren dat die zegereeks een behoorlijke tijd heeft geduurd.”

FC Utrecht wenst de familie en vrienden kracht toe bij het verwerken van dit verlies. Komende zondag rond de thuiswedstrijd tegen AZ, besteedt FC Utrecht op gepaste wijze aandacht aan het overlijden van Ab Fafié. Zo speelt FC Utrecht zondag met rouwbanden.

Laatste nieuws

Hoofdsponsor

2016 Logo ZvdZ RGB

Connectiviteitspartner

tele2

Official partners

HiKOKI-Logo-sponsor hummel_Sport_Logo_Black_horizontal LOGO - DASSY - FOOTER Amstel-Bier-Logo-1 logo_H&H_2_wit

Partners

FOX_SPORTS_NL_LOGO_BLUE_RGB vriendenloterij 2016_OFM_Logo_NewSlogan_zwart

Digital partner

tres