FC Utrecht strijdend ten onder tegen Ajax

14 december 2014

Utrechters springen in Amsterdam minder zuinig met kansen om dan tegenstander (3-1).

FC Utrecht heeft in de Amsterdam ArenA vanmiddag (zondag) verloren van Ajax. De Utrechters speelden bij vlagen zeer verdienstelijk en kregen ook flink wat mogelijkheden, maar waren daarmee minder zorgvuldig dan de Amsterdammers (3-1).

Is het dat FC Utrecht veel minder mogelijkheden krijgt dan Ajax? Is het dat de ploeg uit de Domstad minder grote mogelijkheden krijgt dan zijn tegenstander in de Amsterdam ArenA? Nee. Dat is het niet. Het is de zorgvuldigheid waarmee met de kansen wordt omgesprongen en een klein beetje geluk dat het verschil maakt op de zanderige grasmat in Amsterdam.

Serero opent de score
Neem de eerste goal van de middag, bijvoorbeeld. Die valt na een dik kwartier. Een kwartier waarin FC Utrecht een paar aardige kansen krijgt via de bedrijvige Kristoffer Peterson. De bal valt, bij het doelpunt, op de rand van het strafschopgebied voor de voeten van Thulani Serero. De middenvelder haalt uit en via een Utrechts been en de deklat klettert de bal binnen (1-0).

Klaassen schiet raak
Vier minuten later. Een interceptie in de Utrechtse verdediging is niet optimaal; de bal wordt maar half geraakt. Als een duveltje uit een doosje schiet Davy Klaassen dan tussen de achterhoedespelers van FC Utrecht door, om met een handig schot de 2-0 aan te tekenen.

Rubin zorgt voor aansluiting
Gelukkig kan er een kwartier later gejuicht worden in het uitvak, waarin ook de geblesseerde FC Utrecht-spelers Ruud Boymans en Anouar Kali zitten. Samen met nog ruim 500 fans van FC Utrecht vieren zij tien minuten voor de pauze dat de aansluitingstreffer is gemaakt. Het middelpunt van het Utrechtse feestje is Rubio Rubin, die de bal perfect in de verre hoek prikt op een al even afgemeten steekpass van Edouard Duplan.

Spirit, vechtlust maar geen geluk
Goed, de aansluiting is dan gevonden. De spirit is er. En dat blijkt, in de beginfase van de tweede helft. Voor de tweede keer komt FC Utrecht als sterkste uit de kleedkamer deze middag, en voetbalt het zichzelf met regelmaat een baan door de Amsterdamse linies. Maar net dat beetje geluk dat je dan hoopt te hebben, dat ontbreekt. Bijvoorbeeld bij een door Chris Kum geschoten bal. Ajax-goalie Jasper Cillessen laat de bal gaan, in de veronderstelling dat die geen gevaar zal opleveren. Het tegendeel is waar, maar waar Cillessen de bal laat gaan, daar is het de paal die Ajax redt.

Knokken levert kansen op
FC Utrecht blijft knokken, blijft ook kansen krijgen. Via Duplan bijvoorbeeld, en Ramon Leeuwin. De cijfers na afloop zeggen alles: Ajax schiet 14 keer op doel, FC Utrecht 26 keer. Geen enkel team heeft zoveel schoten op doel gelost tegen Ajax in de Eredivisie sinds Frank de Boer er trainer is. FC Utrecht krijgt vanuit alle hoeken lof, maar grijpt naast de punten. Een doelpunt van Ajax-invaller Anwar El Ghazi bepaalt de eindstand op 3-1. Een nederlaag, dus. Maar wel een verliesbeurt die perspectief biedt.

Ajax - FC Utrecht 3-1 (2-1)
16. Thulani Serero 1-0
20. Davy Klaassen 2-0
35. Rubio Rubin 2-1
65. Anwar El Ghazi 3-1

Gele kaarten: Tommy Oar en Willem Janssen (beiden FC Utrecht).

Toeschouwers: 48.007.

Scheidsrechter: Pol van Boekel. 

Opstelling Ajax:
Jasper Cillessen; Ricardo van Rhijn, Joel Veltman, Niklas Moisander, Nick Viergever; Davy Klaassen, Thulani Serero, Lucas Andersen (64. Jairo Riedewald); Lasse Schone, Arek Milik (85. Richairo Zivkovic), Ricardo Kishna (64. Anwar El Ghazi).

Opstelling FC Utrecht:
Robbin Ruiter; Chris Kum, Ramon Leeuwin, Gévero Markiet (46. Timo Letschert), Mark van der Maarel; Willem Janssen, Yassin Ayoub (79. Nacer Barazite), Tommy Oar; Edouard Duplan, Rubio Rubin, Kristoffer Peterson (75. Danny Verbeek).

Laatste nieuws

Hoofdsponsor

2016 Logo ZvdZ RGB

Connectiviteitspartner

tele2

Official partners

HiKOKI-Logo-sponsor hummel_Sport_Logo_Black_horizontal LOGO - DASSY - FOOTER Amstel-Bier-Logo-1 logo_H&H_2_wit

Partners

FOX_SPORTS_NL_LOGO_BLUE_RGB vriendenloterij 2016_OFM_Logo_NewSlogan_zwart

Digital partner

tres