FC Utrecht heeft zondag met 1-1 gelijkgespeeld tegen Ajax. In de eerste helft scoorde Daley Blind voor de bezoekers. Steve De Ridder maakte kort daarna de gelijkmaker.

De thuisploeg startte zondag met twee debutanten in de basis. Matthieu Delpierre, die op de laatste dag van de transferperiode overkwam van het Duitse TSG 1899 Hoffenheim, stond in het hart van de defensie. Jordy van der Winden (19), normaal gesproken spelend in Jong FC Utrecht, speelde als linksback. Juan Agudelo, vorige week invaller in de uitwedstrijd bij Roda JC Kerkrade, maakte zijn basisdebuut in Stadion Galgenwaard.

FC Utrecht kwam prima uit de startblokken, wat resulteerde in een schot van Mark van der Maarel in de zevende minuut na een fraaie hakbal van Agudelo. Doelman Jasper Cillissen wist de bal net over de lat te tikken. Amper twee minuten later schoof aanvoerder Jens Toornstra de bal net naast het doel.

Na negentien minuten kreeg Ajax zijn eerste kans. Na een scherpe vrije trap kon Niklas Moisander vrij inkoppen, maar zijn inzet werd uitstekend gekeerd door Robbin Ruiter. De bezoekers namen het initiatief en kwamen via Daley Blind op voorsprong. De controleur van de Amsterdammers schoot van afstand hard raak in de rechterhoek: 0-1.

FC Utrecht bleef voetballen en kwam al binnen zeven minuten op gelijke hoogte. Na doorkoppen van Agudelo wist Steve De Ridder de doelman te passeren en de bal in het lege doel te schuiven: 1-1. Ondanks kansen over en weer werd in de eerste helft niet meer gescoord.

FC Utrecht was direct na de pauze dichtbij de voorsprong. De Ridder had pech met een prachtig afstandsschot dat op de lat terecht kwam. Ajax had in de tweede helft het meest de bal en kwam er zo nu en dan dreigend uit, maar FC Utrecht verdedigde met verve. Met een afzwaaier van Bojan Krkic en een schuiver van Davy Klaassen kwam de landskampioen wel dichterbij het doel. In de 77e minuut waren de bezoekers het dichtste bij. Een inzet van Schøne stuiterde via de binnenkant van de paal terug het veld in. Op dat moment had FC Utrecht opnieuw een debutant in het veld gebracht. 'Nando' Quesada kwam erin voor De Ridder. Met zijn eerste balcontact toonde de 20-jarige Spanjaard direct aan over veel techniek te bezitten; hij bracht een hoge bal fraai naar de grond.

Waar Ajax op zoek ging naar de voorsprong, kwam FC Utrecht er in de slotfase een paar keer gevaarlijk uit. Tot grote kansen leidde dit echter niet. Met sterk verdedigen, mede van jongeling Van der Winden, werd het gelijkspel over de streep getrokken. Een mooie, sportieve wedstrijd, vol strijd en spanning, eindigde in 1-1.

FC Utrecht - Ajax (1-1) 1-1