FC Utrecht heeft de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen met 4-1 verloren. Bij de rust stond het 1-0 voor de Friezen door een doelpunt van Marten de Roon. In de tweede helft scoorden Hakim Ziyech, Joost van Aken en Alfred Finnbogason voor sc Heerenveen. Jacob Mulenga redde kort voor tijd de eer voor FC Utrecht.

Bij FC Utrecht stond Steve De Ridder weer in de punt van de aanval. Hij had zijn tegen ADO Den Haag opgelopen schorsing uitgezeten. Trainer Jan Wouters had Mark Diemers op het middenveld opgesteld ter vervanging van de tegen Heracles Almelo geblesseerd geraakte Johan Mårtensson.

Heerenveen-trainer Marco van Basten, net als Jan Wouters in Utrecht geboren, had dezelfde elf basispelers opgesteld als bij de vorige wedstrijd van sc Heerenveen, die tegen Go Ahead Eagles. Vooraf was er enige twijfel of het talent Daley Sinkgraven fit genoeg zou zijn, maar ook hij stond in de basis bij de Friezen.

Goed begin
FC Utrecht begon geconcentreerd aan het duel en had in de eerste minuten een licht overwicht op sc Heerenveen. In de tweede minuut gaf Matthieu Delpierre een prachtige diepe bal op Steve De Ridder die op de rand van het Friese strafschopgebied vrij stond en meteen schoot. sc Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt stopte het schot met veel moeite.

Laag tempo
In de rest van het eerste half uur gebeurde er niet zo veel. De bal werd veelvuldig en in een laag tempo rondgespeeld. sc Heerenveen kreeg kansen via Bilal Basaçikoglu en Alfred Finnbogason. Beide keren redde FC-Utrecht-doelman Robbin Ruiter. Een schot van Arnold Kruiswijk vloog rakelings over en naast het Utrechtse doel.

Aan de andere kant probeerde Steve De Ridder een voorzet van Jens Toornstra achter zijn standbeen tot doelpunt te promoveren, maar hij miste de bal. Jacob Mulenga schoot net naast het Friese doel. Even later legde Jens Toornstra de bal uit een vrije trap precies op het hoofd van De Ridder. Voordat de Belg kon scoren, floot scheidsrechter Dennis Higler echter af voor buitenspel.

Doelpunt valt uit de lucht
sc Heerenveen en FC Utrecht waren aan elkaar gewaagd. Toch kwam sc Heerenveen op voorsprong via een onverwacht afstandsschot van Marten de Roon. Zijn droge knal verdween onhoudbaar voor Ruiter in de kruising. Even later voorkwam Ruiter met een katachtige reactie dat Pele van Anholt de voorsprong uitbouwde.

Tweede helft
In de eerste minuut van de tweede helft maakte FC Utrecht bijna gelijk. Een scherpe voorzet van Mulenga kon door Tommy Oar net niet binnengegleden worden. Daarna kwam FC Utrecht er niet of nauwelijks meer aan te pas en was het sc Heerenveen dat de klok sloeg. Finnbogason stifte de bal net naast het doel van Ruiter en Joey van den Berg schoot keihard op de paal. Ook Daley Sinkgraven kreeg een grote kans, maar wilde het te mooi doen en schoot over.

Doelpunten Heerenveen
Halverwege de tweede helft was het weer raak voor sc Heerenveen. Hakim Ziyech scoorde makkelijk uit een voorzet van Finnbogason. Een kwartier later werd het 3-0 voor de Friezen omdat Joost van Aken, bij de tweede paal staande, een voorzet van Bilal Basaçikoglu binnenknikte. FC Utrecht zette nog even aan. Een schot van Juan Agudelo trof bijna doel, Dave Bulthuis kopte over uit een vrije trap van Oar en Mulenga kopte op de lat.

Eretreffer
Jacob Mulenga maakte na enig trek- en duwwerk de eretreffer voor FC Utrecht. Hij schoot in de negentigste minuut een doorkopbal van Juan Agudelo via Stefano Marzo en Brian Vandenbussche in het Friese doel. Een minuut later werd het nog 4-1 voor de Pompeblêdenformatie. Na gepruts in de Utrechtse verdediging kwam de bal bij de volkomen vrijstaande Finnbogason, die makkelijk scoorde en daarmee zijn 28e doelpunt van dit seizoen maakte.

Met dit verlies blijft FC Utrecht met nog één wedstrijd te spelen op 38 punten staan. Aanstaande zaterdag wordt het seizoen afgesloten met een thuiswedstrijd tegen Vitesse.

sc Heerenveen - FC Utrecht (1-0) 4-1

1-0 39’ Marten de Roon
2-0 67’ Hakim Ziyech
3-0 82’ Joost van Aken
3-1 90’ Jacob Mulenga
4-1 90+1’ Alfred Finnbogason