FC Utrecht O19 wint met 4-1 en sluit af in stijl

10 mei 2014
Met winst op Vitesse heeft FC Utrecht O19 het seizoen afgesloten met een derde plaats. Niet eerder is zo’n prestatie neergezet: qua plek in de Nike Eredivisie, qua puntenaantal en qua aantal gescoorde doelpunten.

Met de wedstrijd tegen Vitesse O19 stond voor FC Utrecht het definitief eindigen op de derde plaats op het spel. AZ O19 zat op het vinkentouw en om hen van deze plek af te houden was een overwinning op Vitesse noodzakelijk. Dat is het met 4-1 uiteindelijk ook geworden tegen het team van voormalig FC Utrecht-trainer en -speler Mark Verkuijl. Om 16.15 uur was duidelijk dat AZ O19 niet verder was gekomen dan een gelijkspel tegen Sparta Rotterdam O19 zodat FC Utrecht O19 zich stevig had genesteld op de derde plek in de eindrangschikking. Nog niet eerder is er zo’n prestatie neergezet: qua plek in de Nike Eredivisie, qua puntenaantal en qua aantal gescoorde doelpunten.

FC Utrecht O19 heeft het zichzelf vanmiddag bepaald niet gemakkelijk gemaakt. Vooral niet in de eerste helft. Al snel kwam de ploeg van Robin Pronk op een 0-1 achterstand. Een goed aangesneden vrije trap vanaf de rechterkant werd door Vitesse-aanvoerder Tarik Evre binnengekopt. Daarbij werd hem door de Utrechtse verdediging weinig in de weg gelegd. Het voordeel van een vroege achterstand is, dat er voldoende tijd overblijft om de zaak recht te zetten. Maar, in hun ijver om dat voor elkaar te krijgen liepen de Utrechtse middenvelders en voorwaartsen zich nogal eens vast. Bovendien, in die fase hield doelman Lorenzo Hop van Vitesse O19 zijn ploeg regelmatig in de wedstrijd.

FC Utrecht O19 was in het eerste bedrijf van uiterst goede wil, maar het omzetten ervan in daden, daar ontbrak het nog aan. Reden voor coach Pronk om in de rust zijn spelers met de neus op de feiten te drukken en hen met een aantal aanwijzingen terug naar buiten te sturen, voor het tweede bedrijf. En zijn woorden misten hun uitwerking niet. Al snel, in de 52e minuut, was daar de gelijkmaker. Een diep weggestuurde Menno Bark bediende met een strakke voorzet Rodney Antwi op maat. Doelman Hop moest het antwoord schuldig blijven.

Een kantelpunt in de wedstrijd in het voordeel van de Arnhemmers had de tweede gele kaart (dus rood) in de 58e minuut van Burak Burak kunnen zijn. Maar, nog voordat ze het in de gaten hadden had Hamza Boukhari de stand in de 63e minuut uitgebouwd naar 2-1. Hij profiteerde optimaal van een slippertje van doelman Hop, die moest lossen op een schot van Rodney Antwi. Boukhari was er als de kippen bij om te profiteren. En, nog was het niet gedaan voor FC Utrecht. Met een mooi opgezette aanval, die begon bij Sofyan Amrabat, gevolgd door een uitstekende loopactie van Hamza Boukhari, werd Rodney Antwi vrijgespeeld. Hij aarzelde geen moment en liet de 3-1 aantekenen. En toen kort daarop de 4-1 op het scorebord kwam te staan was het klaar. Verantwoordelijke was Hamza Boukhari, die met zijn twee goals van vandaag hoog in de eindstand van topscorers van de Nike Eredivisie kwam te staan.

Robin Pronk: “Na een mindere eerste helft heb ik een aanzienlijk beter tweede bedrijf gezien. Ruim een half uur met 10 tegen 11 en toch nog de wedstrijd in je voordeel laten kantelen is geen makkelijke opgave. Het siert deze spelersgroep dat zij dit kunnen opbrengen. Het is een goede uitslag, er is hard gewerkt en we hebben vandaag toch ook weer wat zaken geleerd. Een mooie plek in de rangschikking is het resultaat. Ja, hier staat een tevreden trainer.”

FC Utrecht O19 – Vitesse O19 4-1

03. 0-1 Tarik Evre
52. 1-1 Rodney Antwi
63. 2-1 Hamza Boukhari
73. 3-1 Rodney Antwi
76. 4-1 Hamza Boukhari