FC Utrecht O19 versloeg gistermiddag (zaterdag) FC Volendam O19 met 3-2. Daardoor blijven de Utrechters meedraaien in de top van het klassement.

Meteen na afloop van de wedstrijd tegen FC Volendam O19 was FC Utrecht O19 trainer Robert Wijnands helder in zijn analyse: “Soms zijn er van die wedstrijden die je gewoon professioneel over de streep moet trekken. Mooi of niet mooi, terecht of niet terecht. Ik denk dat je, over het geheel genomen, kan zeggen dat een gelijkspel meer recht doet aan deze pot voetbal. Maar het verschil vandaag is, dat wij hebben laten zien in staat te zijn de wedstrijd in ons voordeel te kunnen laten kantelen. En uiteindelijk gaat het er om wat er na 90 minuten plus blessuretijd op het scorebord staat.”

Al na 11 minuten spelen komt FC Volendam op voorsprong en kan de thuisploeg in de achtervolging. Kevin Owuso Asare profiteert maximaal van een misverstand in de Utrechtse defensie, gaat op doelman Thijmen Nijhuis af en verzilvert deze opgelegde kans vakkundig. De bal wordt nog iets van richting veranderd waardoor de Utrechtse goalie op het verkeerde been staat en kansloos is (0-1).

In het vervolg verschijnen de gasten nog vaker gevaarlijk voor Nijhuis. Het levert hachelijke situaties op, zoals in de 21e minuut, als Jamie Jacobs namens de Wijdbroeken geheel vrij over kopt. De thuisploeg kan er in die fase niet veel tegen over stellen, niet meer dan veel ijver en wat halve kansen.

Tot de 38e minuut, als Louk Dekkers de bal op het middenveld verspeelt en meteen daarna weer terug verovert. FC Volendam O19 staat even met te veel mensen voor de bal en Dekkers brengt snel Nick Hak in stelling. De laatste werkt de bal binnen: 1-1. Het zorgt voor de nodige opwinding aan Volendamse kant, zowel binnen als buiten de lijnen, omdat de gasten van mening zijn dat er sprake is van buitenspel. Maar assistent-scheidsrechter Sierhuis vlagt niet, dus de gelijkmaker staat. FC Volendam O19 is echter niet uit het veld geslagen, want meteen vanaf de aftrap zet het team een aanval op die een levensgrote kans oplevert. Maar spits Owusu Asare schiet hopeloos naast.

In het tweede bedrijf gaat het met het spel van de thuisploeg een stuk beter. FC Volendam O19 wordt eerder vastgezet waardoor de Volendammers regelmatig de lange bal moeten spelen. Het duel om de tweede bal wat volgt wordt veelvuldig in Utrechts voordeel beslecht. Er komen ook kansen, maar bijvoorbeeld de voorzet van Anthony Berenstein wordt niet op waarde geschat en gaat voorlangs. Kort daarop stuurt Cani Yilmaz dezelfde Berenstein met een uiterst fijne dieptepass weg, maar na een goede controle schiet Berenstein jammer genoeg voorlangs. En vanaf de rechterkant komt Mitchell van Rooijen vaker door maar tot een echt resultaat komt het op dat moment nog niet.

Toch zijn de voortekenen goed, want FC Utrecht O19 is steeds beter in staat om FC Volendam O19 onder druk te houden. Het is een kwestie van geduld en dat geduld weet de ploeg op te brengen. In de 71e minuut breekt Tijn Wicherink de ban en tekent voor de 2-1. Hij komt in vrije schietpositie en weet een gaatje in de Volendammer defensie te vinden. Weliswaar met een gekraakt schot, maar aan Utrechtse kant vindt niemand dat erg.

Met nog ruim 20 minuten te gaan tot het eindsignaal is het allemaal nog niet gedaan, en is het belangrijk om scherp te blijven. Want FC Volendam O19 geeft zich nog niet gewonnen. Het duurt tot in de slotfase voordat de beslissing valt. Eerst lijkt Odysseus Velanas het oordeel te vellen, door vanaf links en langs de achterlijn een lange solo in te zetten. Het eindigt zo goed als bijna voor de voeten van doelman Kyle Saffrie, een goal levert het niet op. Het is Junior van der Velden die de verlossing brengt. Een fijne voorzet van Mitchell van Rooijen wordt door hem binnen gekopt: 3-1. Maar van échte verlossing is eigenlijk nog geen sprake, want FC Volendam O19 komt in blessuretijd nog terug door de 3-2 aan te tekenen. Het is invaller Martijn van Oers die de bal tegen zijn lichaam ziet vallen en ‘m daarmee binnen loopt. Nu is de eindstand wel bereikt en kan de thuisploeg drie punten aan het totaal toevoegen.

Nogmaals trainer Robert Wijnands: “De eerste helft was FC Volendam O19 beter, maar je zag al tegen de rust en zeker in de tweede helft dat wij de bovenliggende partij waren. We creëerden veel kansen en ik vind dat wij de volle winst verdienen. Het is jammer van de tweede tegengoal, zo kort voor het eindsignaal. Dat mag niet gebeuren.”

FC Utrecht O19 - FC Volendam O19 3-2 (1-1)
11. 0-1 Kevin Owuso Asare
38. 1-1 Nick Hak
77. 2-1 Tijn Wicherink
89. 3-1 Junior van der Velden
90+2 3-2 Martijn van Oers